Hiinas kestvad seitsmepäevased rahvuspühad ehk nn "kuldne nädal" on turismitööstuse ja turvalisust tagavad organisatsioonid proovile pannud - korraga on liikvele läinud tohutud turistide hordid, mis suunduvad kõik ühel ja samal ajal Hiina populaarseimatesse sihtkohtadesse.

Jiuzhaigou orgu saadeti relvastatud politsei, et rahvamasse ohjeldada ja parki lõksu jäänud inimesed sealt välja aidata, kirjutab China Daily. Kohalikud turismibussid, mis viivad reisijaid ühe vaatamisväärsuse juurest teise juurde, olid lootusetult rahvast täis ja teedel kõndivad vihased turistid asusid busse jõuga peatama. See aga tekitas transpordis veelgi suurema kaose.

Kohalikke omavalitsusi kohustati välja töötama kriisiplaane juhuks, kui mõni vaatamisväärsus külastajatesse upub.

Jiuzhaigou mitmeastmelised joad on ülimalt populaarsed ning turistidele ligipääsetavad vaid spetsiaalsete elektribussidega. Oma transpordiga liikumine on pargis keelatud. Samuti on keelatud ööbimine. Nii jäidki kolmapäeval 4000 turisti jugade juurde lõksu ja ei saanud õhtuks pargist välja, kuigi teenindama oli saadetud ligi 400 bussi. Kui müüdud oli 41 tuhat piletit, saadeti ülejäänud puhkajad pargi piirilt tagasi, aga oli juba hilja - transpordis oli kaos käes.

Teisipäeval osales 110 tuhat inimest Pekingi Taevase Rahu väljakul lipuheiskamise tseremoonial, jättes maha viis tonni prügi. Veelgi rohkem - 175 tuhat turisti külastas Pekingi paleemuuseumi, mis suudab ametlikult teenindada päevas vaid 80 tuhat turisti. Kuid need numbrid kahvatuvad Hangzhou Läänejärve külastajate hulga ees. Nimelt valisid selle oma puhkusesihtkohaks rohkem kui miljon turisti.

Võrreldes eelmise aastaga on siseturism Hiinas kasvanud 20 protsenti. See tähendab, et kohalike pühade ajal pole ka välisturistil just kerge Hiina vaatamisväärsuste juurde pääseda - näiteks oli kolmapäeval hiigelummik 200 km pikkusel kiirteel Dali ja Lijiangi vahel, mille läbimiseks kulus üle kümne tunni, kirjutab South China Morning Post.

"Kuldse nädala" pühade ajal on Hiina peredel aega meelelahutuseks.

Päevad, millal Hiinasse sattudes võivad tähtsamad turismisihtkohad olla siseturistidest lootusetult ummistunud, on 1.-7. oktoober (nn "Kuldne nädal", rahvuspüha), 30. jaanuar kuni 5. veebruar 2014 (kevadpüha, Hiina uus aasta), 4.-6. aprill 2014  (Qingming, esivanemate austamise püha), 31. mai kuni 2. juuni 2014 (Draakonilaeva festival), 6.-8. september 2014 (sügispüha). Need pühad on paika pandud kuukalendri järgi (välja arvatud "kuldne nädal") ja võivad aastast aastasse sattuda erinevatele kuupäevadele.