Hiinas on mitmeid kohti, mida tasub külastada ja mida peetakse peamisteks turismikeskusteks:

Peking

Hiina pealinnas Pekingis asuv Hiina müüri osa on turistide seas eriti populaarne, sest see on hiljuti renoveeritud ja sinna on hea ligipääs. Samuti asub Pekingis Keelatud linn, mis on hoonetekompleks, kus oli Mingi ja Qingi dünastiate ajal Hiina keisririigi keskus. Hetkel asub seal Paleemuuseum. Kui keisririik 1912. aastal lagunes, jäeti Keelatud linn kukutatud keisri valdusesse ja Hiina vabariigi valitsus kolis mujale. Lisaks asub Pekingis Tiananmeni väljak, mis on maailma suurim väljak pikkusega 880 meetrit ja laiusega 500 meerit. Väljaku kogupindala on 440 000 ruutmeetrit.

Chengdu

Tegemist on Edela-Hiina tähtsaima majandus- ja transpordikeskusega, mille pindala on 12 390 ruutkilomeetrit. Küll aga on linn kõige paremini tuntud hiidpandade ehk bambuskarude poolest. Hiidpandad esinevad looduslikult vaid Hiina edelaosa metsades ja pikalt arvati, et maailmas on vähem kui 1000 pandat. Hiina valitsus tellis 2014. aastal uuringu, milles avastati, et pandasi on 1864 tükki.

Guilin

Hiina kohta on see väikelinn, kuid tegelikult elab seal umbes pool miljonit inimest. Linn asub Guanxi provintsis kaunil karstialal. Karstikünkaid on linnas igal pool ja nende sees on imeilusad maa-alused paleed, koridorid, voolavad jõed ja mineraalveeallikad. Karstiala läbib Li jõgi. Koht on looduse poolest väga kaunis ja pakub tõelise elamuse.

Shangai

Tegemist on rahvaarvult suurima linnaga Hiinas, mis asub Jangtse jõe deltas. Linnas elab 2010. aasta rahvaloenduse järgi üle 23 miljoni inimese. Shangai on aastakümnete jooksul väga palju arenenud ja sellest on saanud üks avatumaid ja läänelikumaid keskusi Hiinas, mistõttu on see turistisõbralik ja huvitav linn, mida külastada.

Jangtse

See on pikim jõgi Aasias ja kolmas maailmas Niiluse ja Amazonase järel. Jõe pikkus on 6300 km ja see algab 5042 meetrit kõrguselt Tiibetis. 2006. aastal kirjutasid eksperdid, et nende arvates on jõgi suremas, sest see on väga saastunud. Jõe peamine saastaja on tööstus, põllumajandus ja linnade heitvesi. Jõegede puhastamiseks on kulutatud küll miljardeid jüaane, kuid tulemusi näha pole.

Hiina lennujaamad on samuti väga mugavad ja lihtsasti kasutatavad. Näiteks on Shenzheni lennujaamas metroojaam, et saaks erinevate hoonete vahel liigelda. Lennujaamas on ka erinevad hotellid ja väga hea ühistransport. Kokkuvõtlikult on Hiina lennujaamad sarnased teiste suurlinnade omadele, kuid mitmeid kordi suuremad ja mahukamad.

Taksoga sõitmine on Hiinas odav. Tüüpiline 40-minutiline taksosõit lennujaamast hotelli maksab umbkaudu 10 eurot. Samuti ei oota taksojuhid, et neile jootraha jätaksid. Näiteks Ameerikas maksaks selline sõit ligi 40 eurot või rohkem. Ei tasu end heidutada lasta ka pikkadena näivatest järjekordadest ja liiklusummikutest. Autosi tundub palju, ent kõik liigub kiirelt edasi. Meeles tuleb pidada ka seda, et hotelli andmed peaksid olema hiina keeles väljaprinditult kaasas, et neid taksojuhile näidata. Ettevaatlik tasub olla ka nii-öelda võltstaksojuhtide suhtes, kes käivad lennujaamas inimestele taksoteenust pakkumas, kuid küsivad selle eest topelt rohkem raha.

Kohalik metroo on samuti väga lihtsasti kasutatav. Näiteks on kõikjal ingliskeelsed juhised. Samuti on rongid konditsioneeriga ja piletid on odavad. Peamine probleem on hoopis rahvarohkus. Võimaluse korral tuleks metrooga sõitmist vältida tipptundidel. Linnades, kus metroo puudub, tasub võtta aga odav takso.

Samuti töötavad väga hästi kiirrongid. Küll aga võib esineda raskusi inglise keelt kõneleva piletimüüja leidmisega, kes oskab inimese õigesse kohta suunata ja vajaduse korral juhendada. Keerulised kohad on ka suurlinnade jaamad, sest need on meeletult suured ja võib raskusi tekkida õige koha üles leidmisega, pileti ostmisega ja rahvast on meeletult palju.

Positiivne on aga inimeste lahkus turistide suhtes. Üldjuhul on inimesed sõbralikud ja hea meelega aitavad, kui oskavad. Samuti meeldib inimestele, kui oled sõbralik ja naeratad. Isegi, kui tunned, et tuju on halb, naerata. See muudab inimesed ka sinu suhtes sõbralikuks ja vastutulelikuks. Suurem osa inimesi on aga häbelikult ja nendega suhtlemiseks tuleb ise vestlust alustada. Väga suhtlevad ja jutukad inimesed, kes tulevad end ise tutvustama on suure tõenäosusega inimesed, kes üritavad midagi müüa või varastada. Seetõttu tasub alati olla ettevaatlik.

Hotellid on Hiinas samuti odavad, kui võrrelda hindu Ameerika ja Euroopa majutusasutustega. Näiteks saab Shanghai viie tärni hotellis ööbida 51. korrusel asuvas toas umbes 175 euro eest. Toast avanevad ka imelised vaated kogu linnale ja rikkalik hommikusöök on hinna sees. New Yorkis või San Franciscos maksaks selline lõbu umbes 430 eurot. Väiksemates Hiina linnades maksab öö luksuslikus hotellis aga ligi 70 eurot.

Kui hotellis on kõik tore ja mugav, siis linnas ringi liikudes tuleks meeles pidada, et üldjuhul avalikes tualettruumides puudub tualettpaber, mistõttu peaks see endal alati kaasas olema.

Asju ostes tasub silmas pidada, et kaupmehed võivad turistidelt küsida kümme korda rohkem raha, kui asi väärt on. Vältimaks aga meeletut ülemaksmist võib näiteks kõrval olevatelt kohalikelt küsida, kui palju nemad selle asja eest välja käiksid. Sama teevad ka toidumüüjad tänaval, nii et hindade osas tasub kaubelda.

Sama kehtib ka erinevate söögikohtades. Kõige paremat kohalikku toitu saab nendest restoranides, kus on näha suuri perekondi söömas. Sellist kohta külastades tasub kindlasti küsida menüü mõlemas keeles. Nimelt võib turistidele mõeldud menüüs esineda kuni viiekordne hinnaerinevus. Seetõttu tasub olla hoolikas, et mitte üle maksta. Autentsed pole aga need kohad, mis on eelkõige turistidele mõeldud. Seal muudetakse menüüd vastavalt läänelikele maitse-eelistustele ehk vaadatakse, mida turistid söövad ja küsivad ning pakuvad rohkem neid toite. Samuti on hinnad kallimad ja kogu koht on orienteeritud turistidele. Külastada tasub aga ehtsat söögikohta, et saada tõeline maitseelamus.

Peamiste tõmbenumbrite külastamisel tasuks vältida hommikut ja varajast lõunat, sest siis on kõige rohkem inimesi vaatamisväärsust külastamas. Kui atraktsiooni külastab ka mitusada või isegi mitu tuhat inimest korraga, võib väga häiriv taustamüra tekkida, sest iga turismigrupi juures räägib giid erinevas keeles. Seetõttu tasub kohti külastada pigem pärastlõunal, kui inimesi on oluliselt vähem ja kõik on rahulikum.

Reisi plaanerimisel tasuks vältida Hiina külastamist ajal, mil inimesed tähistavad erinevaid pühi ja neil on vabad päevad. Sel ajal on kõik kohad üle rahvastatud ja see võib rikkuda kogu reisi mõneti ära, sest võimatu on saada bussipileteid või külastada mõnd vaatamisväärsust. Hea veebileht on china-briefing.com, sest sealt saab täpselt välja selgitada, millal mingid pühad on.

Meeles tuleb pidada ka seda, et Hiinas on mõned tuntud veebilehed keelatud. Näiteks ei saa kasutada populaarset otsingumootorit Google. Seetõttu ei tööta ka mobiilirakendused nagu Google Maps ja Play Store. Kallimates hotellides küsitakse interneti kasutamise eest raha, odavamates kohtades on see tihti tasuta. Et reis kulgeks sujuvalt, tuleks osta enne Hiinasse minekut korralik turismiraamat ja hea linnakaart, millel on märgitud kõik tänavad ja mis on õigel skaalal.

Allikas: SmartTraveler, TripAdvisor