Millise puhtuseastmega on tehtud toit, kust on võetud jää tegemiseks vesi ja kas nõud on ikka korralikult pestud? Seda ei tea reisil olles kunagi, kuid mõne lihtsa nipiga võib suurematest kõhuhädadest hoiduda.

Kõhulahtisus, peamine probleem

Kõhulahtisuse sümptomid on eriti just reisil ebameeldivad, kui pead olema võõras kohas ja iga hetk pole võimalik tualeti poole joosta. Mõnikord kaasnevad ka krambid, palavik, iiveldus ja oksendamine. See on ka kõige levinum tervisehäda arengumaadesse reisimisel, kui mõnest heaoluriigist saabuv turist oma vähema immuunsusega kohalikele bakteritele vastu peab astuma.

Kõhulahtisuse tüüpiliseks põhjuseks on saastunud toit. Saastajateks on bakterid (E. coli ja salmonella), viirused või parasiidid.

Esimesed märgid ohtlikust veest

Kui hotellis ei lubata tualettpaberit WC potist alla lasta, on see esimeseks märgiks võimalikust saastunud veest. Ära joo sellises kohas kraanivett. Samuti loobu jääkuubikutega kokteilidest või veega segatud jookidest. Joo kas tuntud brändide pudelivett või kasuta kaasavõetud veepuhastajat. Võimalusel võid kaasas kanda ka veekeeduspiraali. Keeda vähemalt üks minut.

Keeda ja koori

Toidu juures on kaks lihtsat reeglit — keeda ja koori. Kui on puu- või köögiviljad, siis peale pesemist koori need ära. Toitudest vali sellised road, mis on läbi keedetud.

Käsi pese enne iga söömist

Vanaemadel ja emadel oli õigus: iga kord, kui sööma hakkad, tuleb enne käed puhtaks pesta. Eriti kehtib see veel reisil, aga muidugi kodus ka. Pese iga kord, kasuta alati seepi ja võimalusel ka kätepuhastusvahendit.

Tänavatoidu 6 reeglit

Tänavatoidu tarbimisel on omad riskid, sest oma käruga kõnniteel toitu müüv poepidaja ei pruugi nii lihtsalt saada omal käsi pesta ja ka toiduvalmistamise pindu puhastatakse võib-olla vähem. Siin on mõned soovitused turvalisemaks tänavatoidu söömiseks.

1. Vali söögikäru, mille taga lookleb väike saba. Seal on toit alati värskem ja kuumem. Samuti näitab publiku menu, et toit on maitsvam ja turvalisem. Küll kohalikud juba teavad. Turvalisus on mõnda minutit lisaootamist järjekorras väärt.

2. Kasuta oma sööginõusid. Võta kaasa kasvõi ühekordne taldrik, mis on puhtam kui mõnikord puudulikult pestud tänavatoidu taldrik.

3. Võta vaid kuuma toitu. Kui see on pandud kuhugi jahtuma, võivad bakterikolooniad juba paljunema hakata.

4. Väldi kärbseid. Toidule lennanud kärbes võib haigusetekitaja ka värskele söögile kanda.

5. Usalda oma sisetunnet ja söögikoha välist ilmet. Kui pole näha, kus söögitegija käsi peseb ning tööpinnad tunduvad räpased, ära seal söö.

6. Kui leiad mõne hea koha, kasuta sedasama ka järgmine kord. Nii on risk väiksem, ehkki erinevaid maitseid saab vähem proovida.

Mida võtta kaasa ja mida osta kohapealt?

Võta endaga reisile kaasa pakitud leivakesi, küpsiseid, energiabatoone ja kiirsuppe. Pähklivõi on ka turvaline energia taastamiseks.

Tee pealt osta puuvilju ja köögivilju (tarbi kooritult), koorega pähkleid, pudelivett, õlut, veini jm.

Allikad: Dinesafe.com, Budgettravel.com