Keegi poleks osanud seda ette näha, et rohkem kui 6000 elanikuga söekaevurite linnast alles jäänud paarisaja kohalikuga uinuv külakene võib taas populaarseks saada. Seekord aga mitte kaevurite, vaid turistide seas. Ning šokiturismiga pole sellel palju pistmist. Linna hakkasid sisse imbuma uued elanikud - kassid.

Kõik sai alguse 2008. aastal, kui kohalik kassiarmastaja hakkas hulkuvaid kasse koguma. Blogis jagatud kassipildid meelitasid kohale kassi- ja fotograafiahuvilisi, kes tulid loomi pildistama.

Nüüd on kohal juba sadu kasse. Ja nädalavahetuseti külastab "kassiparki" tuhandeid turiste. Info levib ja inimesi tuleb omapärast atraktsiooni vaatama aina rohkem.

Kui tavaliselt leiavad hulkuvate kasside kogujad halvakspanu naabrite poolt, siis Houtongis läks teisiti. Naabrid leidsid, et saabuvad turistide hordid on hea sissetulekuallikas ning paarsada allesjäänud kaevanduslinna elanikku orienteerusid mõned aastad tagasi kiiresti ümber suveniiride müümisele ja majutuse-toitlustuse pakkumisele. Mõni küpsetas kassikujulisi ananassipirukaid, teised aga müüsid kassiteemalisi suveniire, riideid ja raamatuid. Linnakese karvaste vaatamisväärsuste heaks on tehtud ka esimene suurem investeering - omavalitsuse poolt rajati kasside elukohast mäel alla raudteejaama "catwalk" ehk omapärane katusega sild, et neljajalgsed saaksid saabuvaid turiste tulla tervitama juba alla raudteejaama. Selles ehitises on oma kõrgendatud rajad ja toidupeatused lemmikloomadele.

Houtongi "kassisild", mis toob nüüd 30 protsenti rohkem turiste.

Kuna kassid on linnas muutunud elutähtsateks tegelasteks, hoolitseb nende eest vabatahtlike veterinaaride tiim. Tänavate äärde on ehitatud kassimajakesi, kus halva ilmaga oleks võimalik kassidel peitu pugeda.

Paraku käib aina massilisemaks muutuva turismiga kaasas ka üks pahe: linnakesse on hakatud kaasa võtma kasse, keda kavatsetakse hüljata. Nii poetataksegi vaikselt uusi kiisusid kohalike kasside sekka lootuses, et neil saab olema hea elu ja nüüd ei peagi oma kunagise lemmikuga edasi tegelema. Kohalikud kassid on aga vaktsineeritud ja kastreeritud, uustulnukad löövad selle kontrollitud populatsiooni elu jälle sassi.

Houtongi saab rongi, bussi või autoga. Kassiasula asub 36 km Taipeist.

CNN on kokku pannud ka kuus maailma tuntuimat kassivaatluskohta, mille hulka Houtong kuulub. Need kuus on järgmised:

1. Rooma, Itaalia - ajalooliste vaatamisväärsuste juures on alati palju kasse redutamas.
2. Tashirojima, Jaapan - kohalik kassisaar, kus kassid ootavad sadamakail kalameeste sardiine.
3. Ainoshima, Jaapan - veel üks Jaapani kassisaar, kus elavad koos linnud ja kiisud. Saarele tullakse nii linnu- kui kassivaatlusele.
4. Houtong, Taiwan - kaevanduslinnak, mis orienteerus ümber kassiturismile.
5. Kalkan, Türgi - kui ei leba just rannas, on kindlasti mõni kass turisti ümber tiirlemas.
6. Hemingway maja Florida Keysis, USA - kuulsa kirjaniku maja ja selle ümbrus on täis neid karvaseid turistilemmikuid.