Aastaga on maailma suurimate kruiisilaevade edetabelis Adventure of the Seas langenud paar kohta ja on nüüd üheksateistkümnes. Õigemini jagab see laev 19.-20. kohta oma kaksikõe või -vennaga Voyager of the Seas. Mõlemad on veeväljasurvega 137 276 tonni, mille järgi kruiisilaevad suuruse järgi reastataksegi, mõlemad on 310 meetrit pikad ja 48 meetrit laiad. Kui veel eelmine aasta võis öelda, et Adventure of the Seas on suurim Tallinnas viibinud kruiisilaev, siis hiljuti murdus see rekord - Tallinnas käis ära Princess of the Carribean, mis on kruiisilaevade edetabelis 10. kohal.

Laeva mahub 3114 reisijat, pardal on 1557 kajutit. Igas kajutis on hotellimugavusele vääriline nö "Royal King Size" voodi, oma dušikabiin, reguleeritav kliimaseade, LED-televiisor, elektriline minibaar, juuksekuivataja, 939 kajutit on merevaatega (neist 765 rõduga) ja 618 sisemist kajutit.

Kuid sisemised kajutid pole kõik mitte täiesti akendeta. 138 neist avanevad akendega sisemisele promenaadile, mis on valgustatud ööpäev läbi.

Toitlustusasutused suudavad korraga teenindada 1889 inimest.


Kokku on reisijal võimalik valida viie suurema restorani vahel: Mozart (544 kohta), Strauss (502), Vivaldi (735), La Cetra (privaatne restoran reserveerimisega, 54 kohta), La Notte (privaatne restoran reserveerimisega, 54 kohta). Lisaks on pardal veel väiksemaid söögikohti: grillbaar, mitu kohvikut, "tänavarestoranid" promenaadil jne.

Söömine-joomine ja magamine pole siiski ainsad tegevused, mida kruiisilaev puhkuse ajal pakub. 1362 kohaga teater ei mahuta küll igat kruiisireisijat, aga lootes, et pea pooled neist on teatrisõbrad, saab täissaali ees etenduse anda. Teatritrupp sõidab mõistagi kogu reisi kaasa ja sel ajal, kui puhkajad kaldal käivad, tehakse laval proove.


Võib-olla huvitab aga hoopis jääetendus? Sedagi saab vaadata korraga sadu inimesi. Või siis etendusevabal ajal saab käia ise uisutamas.

Kui lamamistoolides lebades kipub toonus kaduma, saab natuke tõsisema pingutus korstna külge ehitatud negatiivse kaldega mägironimisseinal. Esktreemsust lisab ka laeva kõikumine, ehkki selleks peab ikka üsna korralik tuul olema, et hiigellaeva miski merel kõigutaks.

Mõistagi tahavad nii noored kui vanad golfi mängida. Selleks on laeva ülemisel tekil üheksa auguga minigolfirada. Raja juures on ka korvpalliplatsid.

Lapsed kurdavad, et on igav? Kui tahvlid, sülearvutid ja nutitelefonid on ammendunud, siis mänguautomaadid ei ammenda ennast niipea. Enamus reisijatest ei jõua pooligi neist oma puhkuse jooksul läbi proovida.

Suurematele mänguritele avaneb muidugi ka kasiino peibutav maailm.

Kisub Titanicuks? Selline on kruiisilaeva kõige luksuslikum, läbi kolme korruse ulatuv restoran Vivaldi oma Titanicut meenutavate treppidega. Teenindab korraga ära 735 reisijat. Erinevalt Titanicust pole reisijad tänapäeval enam jaotatud klassidesse ja Vivaldisse saavad sööma minna kõik. Kui vaid rahakott kannatab.
Kruiisilaeva Adventure of The Seas pardal

240 kohaga keskaegset rüütlilossi meenutav ööklubi aitab jalga keerutada varaste hommikutundideni. Seegi on läbi mitme korruse ja kajutitest eemal, et teised samal ajal magada saaksid.

Muidugi on kogu ülemine päikesetekk täis lamamistoole - rannamõnud ei jää kruiisireisil nautimata. Pole tüütut rannalinale kogunevat liiva, lamamistoolist saab astuda otse helesinistesse puhastesse basseinidesse.

Kui ümberringi on külm ja hall Läänemeri, on päikeseteki basseinis alati soe ja sinine.

Mis jäi veel mainimata? See, et laeval on spaa, džässiklubi, pokkerisaal, neljasaja kohaga kino, neljasaja kohaga konverentsikeskus, raamatukogu, rulluisurada, kunstigalerii, kauplused ja suveniiripoed ning ka abiellumise kabel. Ja kindlasti midagi veel, mis aitab merel kulgevat elu huvitavamaks muuta. Läänemeri on aga piisavalt väike, et pea igal päeval tehakse peatus mõnes sadamas. Siis saab kaldale minna linna vaatama.


Kruiisilaevad on nagu väikesed riigid, kuhu sisenemiseks tuleb kaasa võtta pass ja läbida turvakontroll. Nii pidid ka Tallinnast laevale ringkäiku tegema minevad külalised läbima protseduurid, mida tavaliselt tehakse uude riiki sisenemisel.

Vaata kogu galeriid: