Seljakotireisija indeks moodustub järgnevatest näitajatest: ühe öö maksumus odavaimas võimalikus hostelis, mis on siiski soodsa asukoha ja heade arvustustega; kaks ühistranspordi sõitu ühes päevas; ühe tasulise linna vaatamisväärsuse või atraktsiooni külastus; kolm söögikorda ühes päevas; kolm odavat, kohalikku päritolu õlut või klaasikest veini päeva jooksul.

Kuigi einestamise ja alkoholi hinnad võivad linnasiseselt erineda, on põhjaliku võrdluse tulemusena välja toodud võimalikult täpsed „keskmised“ hinnad.

Kliki pildil, et näha kogu Euroopa kaarti koos hindadega.

Source: Matador Network

Tallinn aga on kogu Baltikumi kalleim linn ning selle põhjuseks peetakse siin üle lahe käivaid Soome turiste, kelle jaoks Eesti hinnad on ikkagi soodsad. Samuti on pealinn teiste Eesti linnade suhtes ebaproportsionaalselt suur ning ka kallim.

Tallinn hoiab tabelis 21. kohta (41 eurot päevas) ning on sellega kallim isegi Moskvast, Tenerifest, Prahast jt Euroopa linnadest.

Suurimad muutused reisimaksumustes tulenesid valuuta kursside langustest ja/või tõusudest. Kõik Euroopas kasutusel olevad valutaad kaotasid oma väärtust USA dollari suhtes – euro langes näiteks 15%, samas kui Norra kroon kukkus 20% USD suhtes. See teeb dollarites arveldajatele Euroopa praegu tavalisest soodsamaks reisisihtkohaks.

1. KIIEV

Odavaim linn indeksi järgi on Ukraina pealinn Kiiev. Kiiev on alati olnud odav võrreldes ülejäänud Euroopaga, kuid viimaste aastate konfliktide ja keerulise olukorra jätkudes riigis on visalt tõusmas ka hinnad. Väljastpoolt tulijale on aga Kiiev endiselt odav.

Valuuta: Ukraina grivna (UAH)
Hea ning odav hostel: Magic Bus Kiiev (65UAH/öö
Transport: 4.00
Söömine: 192.00
Joogid/meelelahutus: 96.00
Vaatamisväärsused: 10.00
Päevane reisija indeks: 385 grivnat ehk 15 eurot

Teisel kohal on Rumeenias asuv Bukarest, mis pole küll riigi ilusaim linn, kuid Bukaresti vanalinn pakub turistidele ikkagi vaatamisväärsusi. Kõigile kes Bukaresti külastavad, kuid nähtuga rahule ei peaks jääma, võivad lohutust pakkuda vägagi odavad hinnad.

Valuuta: Rumeenia leu (RON)
Hea ning odav hostel: Funky Chicken Hostel (15.64RON/öö)
Transport: 4.00
Söömine: 43.20
Joogid/meelelahutus: 12.00
Vaatamisväärsused: 12.00
Päevane reisija indeks: 99.70 leud ehk 22.28 eurot.

Bucarest

Bukarestile järgneb Bulgaaria pealinn Sofia, mis meelitab turiste meeldiva linnasüdame ja väga soodsate hindadega. Kalliteks võib aga pidada lennupiletite hindasid.

Valuuta: Bulgaaria leev BGN
Hea ning odav hostel: Hostel Mostel hommikusöögiga (13.70BGN/öö)
Transport: 2.00
Söömine: 16.80
Joogid/meelelahutus: 7.50
Vaatamisväärsused: 4.00
Päeva reisija indeks: 44.72 leevi ehk 22 eurot ja 86 senti.

Sofia

Esikolmele järgneb Poola linn Krakow, mida peetakse Euroopa linnadest üheks parimaks võimalikuks soodsa reisi tehinguks. Krakowi indeks on 100.60 Poola zlotti ehk 23.35 eurot päevas.

5. Belgrad, Serbia
6. Varssavi, Poola
7. Sarajevo, Bosnia ja Hertsegoviina
8. Budapest, Ungari
9. Cesky Krumlov, Tšehhi
10. Peterburi, Venemaa

Kliki pildil, et näha kogu Euroopa kaarti koos hindadega.