Ülipisikesed, 4-5 millimeetri pikkused voodilutikad on üleilmastumise ja reisimiste hulga kasvuga saanud hea võimaluse liikuda sinna, kus neid juba aastakümneid nähtud pole. Ligi 50 aastat olid lutikad läänemaailmast kadunud, kuid 1990ndatel ilmusid nad tagasi - alguses Suurbritanniasse ja USA-sse, siis Hispaaniasse, Saksamaale, Austraaliasse, Kanadasse, Indiasse, Iisraeli - igale poole, kuhu reisisid ka turistid. Siiamaani on suhteliselt lutikavabaks jäänud põhjamaad.

Reisijatel oht omale mittesoovitav suveniir kaasa tuua, kui näiteks hotellitoas on putukad end sisse seadnud. Ajakiri Wired soovitab, kuidas enne oma asjade sisseseadmist numbrituba üle vaadata ja vajadusel põgeneda soovimatuid reisikaaslasi kaasa võtmata.

Vaja läheb taskulampi või mobiili, millel on taskulambi funktisoon. Mobiiliga saab ka asitõenditest pildi teha. Otsida tuleb pruunikaid täppe - putukad ise tavaliselt peidavad end hästi ära ja neid näha pole. Täpid on lutikate väljaheited, mis tekivad imetud vere seedimisest.

Käitumisjuhend kahtlases hotellitoas on järgmine.

1. Ära jäta oma pagasit hotellitoa voodile, põrandale või spetsiaalsele kohvrialusele. Kõige parem - vii kotid vannituppa ja jäta vanni. Seal on putukaid tõenäoliselt kõige vähem. Samuti puhastatakse hotellides kõige põhjalikumalt just vannituba ja seal on sitikatel raskem peituda.

2. Nihuta voodi seinast natuke eemale. Valgusta seinapaneeli vahesid, voodiääri ja madrastialuseid. Matratsi servades olevate rantide vahel on samuti lutikate lemmik-kohad, kust võib leida nende elutegevuse märke.

3. Voodilutikad ei lähe voodist kaugele. Neid võib leida ka öökapi sahtlipõhja alt või mööblivahedest. Kuna hotelli saabuvad nad pagasiga, siis pagasialus või mööbel, millel on kohvrite jaoks mõeldud alus, on hea koht nende pesitsemiseks ja järgmise kohvri ootamiseks.

4. Kontrolli järgmisel hommikul linasid. Kui leidub väikeseid veretilgajälgi või pruune roosteseid täppe, siis on voodilutikad tõenäoliselt käinud öösel maiustamas. Mõned inimesed hammustusi ei tunne, mõnedel tekib aga sügelus ja lööve.

5. Kui tekib putukakahtlus, siis tuleb hotellitoast koos oma kottidega kohe lahkuda ja nõuda uut tuba. Sellises olukorras on hotell tavaliselt nõus ka broneeringu tühistama ja ettemaksu tagastama, et reisija saaks hotelli vahetada turvalisema vastu. Samas ei pruugi ühes numbritoas leitud lutikad tähendada, et kogu hotell on "nakatunud".

6. Iga asja jaoks on äpp, nii on ka lutikaotsinguks oma mobiiliäpid. Ajakiri Wired soovitab Bed Bug Proofi, mis on olemas nii Androidile kui IOS-ile. Rakendus annab nõu, kust ja mida otsida, lülitab sisse kaamera ja LED-valguse ning teeb vajadusel asitõenditest fotod. Kõikvõimalikud putukatõrje äpid, mis lubavad heliga satikaid eemale peletada, aga ei toimi.