Väidetavalt on Põhja-Korea liider Kim Jong-un oma turvalisuse suhtes nii paranoiline, et Singapuri tippkohtumise ajal olid kasutusele võetud ekstreemsed meetmed.

Singapuris toimuv tippkohtumine USA presidendi Donald Trumpiga on liidri kolmas välisreis tema valitsusaja jooksul.

Märtsis toimunud Hiina visiidile sõitis Kim Jong-un rongiga, mis oli väidetavalt spetsiaalne rong ning seda kasutas ka liidri isa välisreisidele sõitmiseks.

Vaatlejate sõnul tulenes Jong-uni transpordivalik riigis valitsevate raskete olude tõttu, mille on põhjustanud riigile seatud sanktsioonid. Rasked majanduslikud olud on muutnud riigi lennukite hooldamise keeruliseks.

Põhja-Korea liidri ametlik eralennuk on 38 aastat vana nõukogude ajal valmistatud Ilyushin Il-62, mille tootmine on lõpetatud ning seetõttu on varuosade saamine raske.

Singapuri reisi jaoks laenati lennuk Hiinast. Tegemist on USAs valmistatud Boeing 747-ga, mida varem kasutasid Hiina liidrid.

Tavaliselt rangelt valvatud liider Kim Jong-un otsustas tippkohtumise planeerimissaginast eemale saamiseks võtta ette jalutuskäigu Singapuri rannajoonele ning poseeris isegi Singapuri välisministriga selfidel.

Kodumaal on liidri avalikud esinemised hoolikalt korraldatud ning väliskülalised peavad eelnevalt läbima tunde kestva põhjaliku turvakontrolli.

Kim oli viibinud terve päeva oma hotellis St Regis, kuid õhtul võis näha pikka autode kolonni ning Põhja-Korea lippu liidri limusiinil lehvimas.

Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni ja USA presidendi Donald Trumpi kohtumine toimus teisipäeval kohaliku aja järgi kell 9.00 hommikul.

Kaasas isiklik tualett

Kim Jong-un oli oma turvalisuse ja spioonide pärast nii suures mures, et võttis ohu vähendamiseks Singapuri tippkohtumisele kaasa isikliku tualeti.

Isiklik tualett välistab kanalisatsiooni sukeldujatel võimaluse uurida kõrge liidri väljaheiteid. Kaasaskantav tualett, spetsiaalne toit ning kuulikindel limusiin saabusid Singapuri transpordilennukiga enne Jong-uni, teatas Korea veebileht Chosun.

Singapuri tippkohtumine USA presidendi Donald Trumpiga oli alles kolmas Kim Jong-uni välisvisiit pärast võimule saamist 2011. aastal. Väidetavalt on isiklik tualett temaga igal pool kaasas.
Lee Yun Keoli, kes teenis Põhja-Korea valveüksuses enne 2005. aastal Lõuna-Koreasse põgenemist, sõnul reisib riigijuht koos saatjaga, kes kaitseb tema väljaheiteid uudistavate pilkude eest.

„Avaliku tualeti asemel kasutab Põhja-Korea liider isiklikku tualetti, mis võetakse kaasa kõikidele reisidele,” seletab Lee. „Riigijuhi väljaheited sisaldavad informatsiooni tema tervise kohta ning seega ei tohi need valedesse kätesse sattuda.”

Kim oli ka lennureisi suhtes paranoiline ning kartis, et tema lennuk võidakse alla tulistada. Seega kasutas ta hoolikat trikki — kolm lennukit pidid õhku tõusma tunni ajaste vahedega, et võimalikud spioonid ei saaks teada, millises lennukis ta lendab.

Lisaturvalisuse tagamiseks kasutati teist lennumarsruuti. Tavalise Pyongyang-Shanghai-Singapuri tee asemel lennati üle Pekingi ning seetõttu pikenes kuuetunnine reis kümnetunniseks.

Põhja-Korea liider koos oma delegatsiooniga peatus eksklusiivses St Regis viietärnihotellis, mis asub Singapuri kõrgklassi ostualal. Teadete kohaselt peatus ta hotelli presidendisviidis, mis asub hotelli kõrgeimal korrusel ning toa sisustuses on kasutatud käsitsi värvitud siidi. Öö presidendisviidis maksab 9000 USA dollarit.

Vaata ka videot tippkohtumisest!

Allikad: Telegraph, news.com.au