Hiina päritolu Jian Liu, kes on pikalt Taiwanil elanud, on teeärimees, kellel on Eestiga pikk ajalugu – ta elas siin milenniumi alguses mitu aastat ning koos Taiwanilt pärit abikaasa Jenniferiga tekkis neil unistus siia koos kolida ja teemaja avada.

Nüüd on Taiwani teekultuuri austajatest paar võtnud südameasjaks tassi tee abil sekunditega igaühe Taiwani puhtasse loodusesse ja eksootikasse lennutada, seda Rotermanni kvartali paekiviste seinte vahelt lahkumata.

Rotemanni vana Jahuladu on ärkamas uuele elule ning ühena esimestest paljude gurmeepoodide seas avaski uksed teemaja. Kui interjööris segunevad karge põhjamaisus, industraalne minevik ja Aasia ekstootika, siis teetassis on ainult Aasia aroomid ja soojus. Muuseas, just selle teemaja ukse taga toimusid kunagi Tarkovski kultusliku filmi “Stalker” võtted.

Ehkki teed on eksootlised ja traditsioonid vanad, on teemaja interjöör kaasegne ja põhjamaine.
Rotermanni kvartalisse on tekkimas terve uus toidutänav, Jian Liu ja Jenniferi teemaja on esimene, mis seal uksed avas.

Kõige erilisemad teed

Kui valdavalt räägitakse rohelise tee kasulikest omandustest, siis Tea Wani valikus olevad mustad teed, mis on valmistatud Taiwani väga puhta õhu ja veega mägedes kasvanud teepõõsaste lehtedest, ei jää kindlasti alla – juba nende aroom on nii vabastav ja stressi maandav. Põnevad on ka teede saamislood, eriti Yan Zai mustal teel.

Yan Zai avastati tegelikult läbi juhuse. Britid armastasid Taiwani teed meeletult ja see oli hea äri – kuid ühel aastal avastasid teekaupmehed, et mingid putukad on käinud maiustamas teelehtede kallal. Lehed nendelt põõsastelt siiski korjati ja müüdi kalli raha eest inglastele maha. Kuninganna õukonda jõudnud tee võeti aga vaimustusega vastu – mitte kunagi ei olnud keegi nii imelist musta teed veel saanud. Selgus, et putukahammustuste tulemusena hakkasid selle teepõõsa sordi lehed eritama kaitseks lehemett, mis andis teelehtedele väga erilise ja hea maitse. Et putukad elavad vaid teatud kõrgusel ning armastavad just seda teesorti, siis pole tegemist joogiga, mida igal pool maitsa saaks.

Teed koju ostes saab kaasa ka õpetuse, kui mitu korda samu teelehti kasutada võiks ning kaua tee iga kord tõmbama peaks.

Teine väga eriline tee on Ali Zhan Zhulu oolong tee, õnnelikuks tegev tee, mis kasvab kõrgmägede jahedas kliimas.Teist sellist maailmast ilmselt ei leia. See kasvab karges kliimas nii aeglaselt, et maitse on eriliselt puhas ja hõrk. Lisaks sellele, et meeldiv, on see ka väga kasulik – kõrgmäestiku oolongis on rohkelt antioksüdante, vitamiine ja mineraale.
Tee joomine stimuleerib serotoniini ehk „õnnehormooni“ tootmist.

Teesõpradele lisaks meelitab Tea Wan ka magusamaiaid – teemaja hetkel veel napp menüü koosneb imelistest vegan kookidest. Kookide autoriks on Cakery by Chef Sentjurin. Neile lubatakse peagi ka soolaseid kaaslasi.

Taiwanis on tee valamine ja joomine seltskondlik ettevõtmine ja pisikeste tasside täitmine annab rohkem tegevust, kui oma suure kruusiga nurgas istumine.

Gongfu teetseremoonia
Taiwanis on tee joomine rituaal, kuid mitte nii rangete käitumisreegilitega kui seda oma maailma kuulsaimad Jaapani teetseremooniad. Nii et Gongfu teetseremoonial on põhirõhk sellel, kuidas valmistada perfektne tee – ja ehkki selle kenasti pakkumine on ka oluline, on maitseelamus tõstetud esikohale.
Järgmine teetseremoonia toimub juba 31. augustil, kus Jennifer näitab, kuidas valmistada üht õiget kannutäit parimat Taiwani teed.

Kõiki teesid saab Tea Wanist ka kaasa osta, samuti on müügil kaunid Taiwanist pärit teeserviisid.

Tea Wanist saab endale kauneid serviise ka koju osta.