Ja selleks ei pea isegi väga kaugele minema. Vana hea Euroopa pakub lisaks kohalikule kultuurile veel nähtamatuid, end vahel harva ilmutavaid tegelasi kaugest hauatagusest maailmast.

DUBLIN: KAPJADEGA MEHED JA KAARDIMÄNGUD

Mõeldes Dublini peale kangastuvad esimesena silme ette klassikalised möllu täis Iiri pubid, kus õlu voolab ojadena ja lauldakse ning naerdakse hiliste tundideni. Käies baarist baari ei aimagi paljud, et enamusel nendest pika ajalooga majadest on oma lugu, mis on nendele majadele jätnud oma vaimse jälje. Näiteks on Iirimaa vanimas pubis Brazen Head nähtud kunagist vastupanuliikumise liidrit Robert Emmetit, kes hukati aastal 1803. Kavanagh’ nimelises baaris on jällegi residentvaimuks vanaaegses rõivastuses mees, keda on nähtud istumas pubis ja siis haihtumas.

Dublini üheks kuulsaimaks vaatamisväärsuseks peetav Kilmainham Gaol’i legend räägib vangide vahel peetud kaardimängust, kus värskelt saabunud vang võitis käe, mis muutis kaaslased kahtlustavaks. Kummardudes laua alla, et korjata üles mahakukkunud kaarti märkas üks vangidest võitja riiete all jalgade asemel kapju, värske vang olevat seejärel lahkunud toast ning see oli ka viimane kord, kui teda nähti. Sama tuba on aastaid hiljem korduvalt ja põhjuseta süttinud põlema.

Kui on huvi ise sellisest tuurist osa saada, siis Dublinis võiks hästi sobida selleks reisikorraldaja Hidden Dublin Walks — lisaks jalgsi-ringkäikudele pakuvad nad ka 4D bussisõite, kus kasutatakse lisaks audio-visuaalseid lahendusi, et tekitada müstiline atmosfäär.
Dublin

LONDON — KUMMITUSLIK TOWER OF LONDON JA PEATA VANGID

Ilma Londonita oleks võimatu sellist nimekirja koostada — külastades seda Euroopa pealinna, on võimalik lausa osaleda ringkäikudes, kus külastatakse erinevaid maju giidi lugude saatel paikade ajaloost ning seal nähtud üleloomulikest olevustest. Nimekirja tippu kuulub vaieldamatult The Ten Bells Pub’i nimeline baar, kus kunagi figureeris kurikuulus Rappija Jack ning tänapäevani nähakse ringi hulkumas tema ohvreid. Ilma üllatuseta on siiski Londoni kõige kummituslikumaks paigaks Tower of London, mis kubiseb seal pea kaotanud endistest vangidest, kuulsaim neist muidugi kuninganna Anne Boleyn.

Kui sooviksite ise mõnest sellisest ringkäigust osa võtta, siis parimaks variandiks oleks London Ghost Walk — giid Richard on ise mitme kummitusteteemalise raamatu autoriks, nagu näiteks “Walking Haunted London” ja “Haunted Britain and Ireland”, samuti võtavad konkureerivad tuuripakkujad just Richardi raamatuid aluseks oma ringkäikude planeerimisel, seega miks mitte teha tuur läbi autori endaga, kes on 33 aastat pühendanud Londoni paranormaalsema poole uurimisele.

London

EDINBURGH — KUMMITUSED MAA ALL JA MAA PEAL

Nimekirja pääseb Edinburgh (avapildil) tänu oma ajaloole, kus figureerinud verejanulised monarhid ning vägivaldsed ülestõusud. Linna kohal kõrguvat enam kui 2000 aastase ajalooga Ediburgh’i kindlust (Edinburgh Castle) tasuks kindlasti külastada ka paranormaalsuse entusiastidel — siiani on nende kivimüüride vahel vahest kuulda kummalisi koputusi, seletamatut trummide põrinat ning nähtud on isegi helendavaid valguspalle.

2001 aastal seoses linnas peetud rahvusvahelise teadusfestivaliga pandi kokku teadlaste meeskond, kes uuris kindlust ning selle maa-aluseid katakombe põhjalikult, et leida nendele lugudele teaduslik seletus. Pärast kümme päeva väldanud uurimist, kus kasutati kõrg-tehnoloogilisi abivahendeid, pidid teadlased alla vanduma ja tunnistama, et kogesid uurimise käigus erinevaid paranormaalseid ilminguid, muuhulgas fotole jäädvustatud anomaaliaid ning isegi seletamatuid füüsilisi kontakte.

Suurbritannia parimaks kummituste ekskursiooniks peetakse just Edinburgh’is tegutseva City of the Dead Tours korraldatud matka, mis viib osalised muu hulgas sügavale Edinburghi maa-alustesse tunnelitesse, kus ülevalpool mainitud teadlaste läbiviidud eksperiment koges kõige enam erinevaid seletamatuid anomaaliaid ning mida on uuritud ka varem ja hiljem erinevate telesaadete ja eksperimentide käigus, millest enamus on lõpetanud järeldusega, et midagi müstilist on tõesti seal toimumas.

Allikad: Reisijuhi arhiiv, Tours of Excellence, Wikipedia