Kõige rohkem kannatas Egiptuse turism 2013. aasta septembris, kui välisturistide arv langes 90 protsenti võrreldes aastataguse ajaga.

Juulis algasid Kairos massirahutused ja vägivald, mis viis paljude välisministeeriumide hoiatusteni mitte planeerida puhkusereisi Egiptusesse. See viis omakorda laastava turistide arvu vähenemiseni, nagu kommenteeris Egiptuse turismiminister Hisham Zaazou.

Kui Euroopa riigid, kust saabub 73 protsenti sealsetest välisturistidest keerasid oma "turismikraanid" kinni, sundis see turismiministrit veenma valitsusi oktoobris ja novembris oma soovitusi mitte reisida Egiptusesse tühistama.

"Need hoiatused polnud õiglased," ütles Zaazou ajakirjanikele sel kolmapäeval toimunud pressikonverentsil, "need haavasid meie turismiäri raskelt."

Suurbritannia leevendaski novembris oma hoiatusi Luxori Kairo ja püramiidide külastuste suhtes.

Zaazou sõnul pole viimase kolme aasta jooksul olnud ühtki tõsisemat juhtumit, mis oleks suunatud turistide vastu. Praegune vastasseis on ministri sõnul puhtalt egiptlaste endi vaheline ja turistide vastu pole kellelgi midagi. Samas nentis turismiminister, et Kairo protsestide jätkudes on raske turiste kohale meelitada ja püramiidid on endiselt külastajate poolt hüljatud.

"Kairos pole midagi karta," julgustas ta, "ma ei usu, et püramiide vaatama tulnud puhkaja tahaks demonstratsioonidel osaleda, aga kui ta läheb püramiidide juurde, siis on ta meeleavaldustest niikuinii eemal. Kuid inimesed ikkagi ei tule."

Egiptuse valitsus loodab, et turistid võtavad taas omaks lõunas asuva Luxori, kus asub Karnaki tempel. Nende lennureisidega, mis maanduvad mujal kui Kairos, saab mässulist linna üldse vältida.

"Unustame siis praegu Kairo," ütles Zaazou, "need, kes vaatavad telekast igal hommikul välisuudiseid ja näevad pidevalt rahutusi Kairos, pole praegu valmis siia tulema. Seega - pingutusi tuleb teha, et puhkajad tuleksid Hurghadasse, Sharm el Sheikhi, Luxorisse ja Aswani. Need on Kairost nii kaugel, nagu oleksid mõnes teises riigis.”

Zaazou loodab, et vaesem elanikkonna kiht, kes turismis tegutseb, peab siiski mõõnaperioodile vastu ja rääkis loo kalessiomanikust, kes küsis septembris, kas ta peaks oma lastele toitu ostma või võtma söögiks hoopis hobuse kalessi eest.

Turismiminister arvab, et sel aastal läheb siiski paremini. Eelmisel aastal vähendes turistide arv 9,5 miljonini, 2012. aastal külastas riiki aga 11,5 miljonit ja 2010. aastal rekordilised 14,7 miljonit turisti.

Aastaringne päikesepaiste ja kultuurilised vaatamisväärsused koos soodsate hindadega teevad Egiptuse atraktiivseks turismisihtkohaks. Turismimelu võib Luxorisse kiiresti tagasi saabuda, aga küsimus on selles, kui kaua see turismipõud veel kestab.