DJI aerovideo direktor Eric Cheng ja fotograaf Ragnar Th Sigurdsson võtsid ette pika reisi vulkaani Bardarbunga jalamile, kaasas minikopter DJI Phantom 2. Enne olid muidugi hangitud kõik vajalikud load nii lähedale pääsemiseks, kui vähegi võimalik. Päris vulkaani juurde siiski ei lubatud ka droonimeeskonda.

Islandi vulkaanid on ühed maailma aktiivseimad ning ka praegu purskav Bardarbunga on tekitanud laavavälja suurusega 46 ruutkilomeetrit. Kokku on välja pursanud 0,5 kuupkilomeetrit laavat, mis on viimase 150 aasta rekord.

Muidugi oleks hea seda vaatemängu oma silmaga näha, aga inimesed vulkaanile lähedale ei saa - ohu tõttu, et purskama võib hakata mõnest uuest kohast või takistab suurenev laavaväli üleujutusega taganemistee. Sellepärast tuleb purset eemalt jälgida või nagu avavideos näha - võimalus on ka drooniga otse sündmuste keskele lennata.

Võtted droonikaameraga planeeriti öö peale - siis on laavaväljad kõige efektsemad. Kuid kohalesaamine tühermaale, kus maa sisemus avaneb, polegi niisama lihtne. Reykjavikist tuli kohale sõita 15 tundi. Tee oli kohati väga raske ja läbitav vaid neljaveolise maasturiga. Viimase maja juurest jätkus teekond veelgi konarlikumal maastikul, kuni nelja tunni pärast oldi kõige lähemal Bardarbungale, kuhu autosid üldse lubati minna.

Vulkaanile ei lubatud lähemale kui kahe kilomeetri kaugusele. Sealt startiski Chengi minikopter - droon DJI Phantom 2, mis on poodides vabalt saadaval ja igaüks võib selle osta ka endale ligi tuhande dollari eest.

Kahe kilomeetri kauguselt polnud drooni enam palja silmaga näha ja seda juhiti juhtmevaba videolingi kaudu, vaadates ekraanil sedasama pilti, mis avanes pardalolevale kaamerale. Samal ajal videopilt ka salvestati. Chengi sõnul salvestasid nad ka üle raadiolingi maapealsesse arvutisse, et juhul, kui kopteriga midagi juhtub, oleks siiski mingi videomaterjal olemas.

Teise lennu ajal väljus minikopter juhtimispuldi levialast ja pöördus seepeale vastavalt sisseehitatud turvarežiimile automaatselt "koju" tagasi. Cheng läks politsei käest küsima, kas nad siiski võiks lähemale minna. Politseinik uuris kehtivaid reegleid ja leidis, et kuigi lähemale sõita ei tohi, pole keegi lähemale jalutamist keelanud.

Nii võetigi oma kraam ja jalutati Bardarbunga poole, ehkki politsei seda ei soovitanud ja pidas ohtlikuks.

Kuumus hakkas juba tunda andma, nii et edasi tuli liikuda maskides ja rasketes saabastes, mis kuuma talusid. Siiski õnnestus kilomeetri jagu lähemale pääseda.

Droon lendas uuest stardikohast päris laavavälja servale, kus purskamine toimus ja kaotas siis juhitavuse. Nii juhtsignaalid kui video enam üle õhu maapealse jaamani läbi ei tulnud, kuid minikopter õnnestus siiski päästa. Droon lendas tagasi "koju".

Kuid DJI Phantom 2 koos GoPro seikluskaameraga oligi liiga lähedale lennanud - kaamera esiosa ja kinnitused olid üles sulanud. Samuti lakkas kaamera sellises olekus edasi töötamast. Sisemuses olev mälukaart aga oli täie tervise juures ning salvestas kõik kuni viimase hetkeni, mil kuumus seadmele saatuslikuks sai.

Järgmisel hommikul sai Cheng teada, et kraatriserv andis hiljem laavale järele ning murdus, üle ujutati ka see koht, kust Cheng oma drooni teele saatis.

Bardarbunga poolt tekitatud Holuhrauni laavaväli kasvab veel vähemalt aasta, ennustavad Islandi vulkaaniteadlased. Kui suurem purse toimub jää all, siis võib jälle oodata tuhapilve, mis ähvardab Euroopa või Põhja-Ameerika lennuliiklust - vastavalt sellele, mis suunas sel hetkel tuul puhub.

Allolevas videos räägib drooniga vulkaanile reisinud Eric Cheng oma seiklusest pikemalt.