Oleme läbi sõitnud peaaegu kõik suuremad ja märkimisväärsemad kohad Eestis, teatas Tallinna Bashkiiri Kultuuriühendus.

Väljasõidud on alati koos giidide ja bussidega. Sellel pühapäeval (6.mail) toimus väljasõit Paldiski linna. Meie, baškiiride jaoks on Paldiski peaaegu püha linn.

See on seotud meie rahvuskangelase Salavat Julaeviga, kes veetis selles linnas oma viimased 25 aastat koonduslaagris Rogervikus (1775-1800). Paldiskis on Salavat Julaevi ausammas ja linnamuuseumis on talle pühendatud eksponaadid.

Meie baškiiri kultuuriühenduse liikmed korraldame tihti tema ausamba juures Salavati pargis rahvuspüha Sabatuid ning Ramadaanikuul käime tema ausamba juures Koraani lugemas.

Tema sünni aastapäeval asetame lillepärja tema ausambale. Hariva ekskursiooni lõpus, peale Amandus Adamsoni muuseumi ja Peetri mägede külastamist jõudis ERÜ rühm Salavat Julaevi ausambani, kus giid tutvustas teistele rahvastele, kellele on see monument pühendatud.

Meie hulgas oli ka külaline: tudeng Bashkortostanist Regina, kes tuli Eestisse mai pühade ajaks. Giidilt luba küsides, põlvitas külaline ausamba ette maha, ning luges mitu suurat (peatükki) Koraanist Julaevi hingerahu eest. Seejärel meie, baškiirid asetasime traditsiooniliselt lillekimbu ausambale.

Paldiski on küll väike linn, kuid rikka ajalooga, millega tutvustas meid suurepärane giid, kes ei jätnud mainimata ka baškiirlaste tähtsust selle linna ajaloos. Kõik ekskursioonist osavõtnud inimesed olid päevaga väga rahul ning tänavad väljasõidu korraldajaid ja Eestimaa Rahvuste Ühenduse juhatuse liiget ja juhti Juris Zurini.

Meie, baškiiri ühenduse liikmed oleme topelt tänulikud, kuna avanes selline võimalus külastada linna professionaalse giidiga. Baškiiriast tulnud Regina tunnistas, et oli täitunud tema lapsepõlve unistus külastada rahvuskangelase viimset elupaika, millest oli ta kuulnud vaid õpikust.

Meil on traditsioniks, kes kulastab Paldiski ,ta kindlastii loeb palve Koranist Salavati hinge eest ja asetab lille kimbu ausambale.