Kaasas peavad olema juhiluba, auto tehniline pass ning kindlustusdokumendid, seda ka Balti riikidesse või Soome sõites.

Kuigi Euroopa liikluseeskirjad kattuvad suuresti meie omadega, võivad need riigiti näiteks piirkiiruse ning lubatud alkoholinäitude osas erineda. Euroopa liikluseeskirjadest annab hea ülevaate andmebaas SIIN ja sellel põhinev telefoniäpp GoingAbroad.

„Lubatud sõidukiiruse osas on riikides oma eripärad. Euroopa andmebaasi põhjal on Rootsis sõiduautodel asulavälisel teel üldine kiirusepiirang 70 km/h ning kiir- ja ekspressteedel 110 km/h, kuid lähtuda tuleb liiklusmärkidest. Leedus ei tohi kruusateel sõita kiiremini kui 70 km/h ning Soomes kehtib asulavälisel tavateel 80 km/h piirang. Poola asulates võib kella 5.00st kuni 23.00ni sõita 50 km/h, öötundidel 60 km/h. Saksamaal võib asulavälisel teel sõita 100 km/h ning kiir- ja ekspressteedel on soovituslik piirang 130 km/h,“ selgitas PZU Kindlustuse kahjukäsitluse sõidukikahjude grupi juht Jaanus Tanne, kelle sõnul tuleb sõidukiiruse valimisel eelkõige jälgida liiklusmärke ja teeolusid. Tanne rõhutas, et välismaale minnes võiks varuda aega, kuna teetöid tehakse suvel lisaks Eestile ka igal pool mujal Euroopas.

Mobiiltelefoni kasutamine vabakäeseadmeta on Euroopa Liidu teedel keelatud. Näiteks Iirimaal võib üleastumine tuua kaasa kuni 2000eurose trahvi ning isegi vabakäeseadmega ei ole mobiiltelefoni kasutamine soovitatav.

Alkoholi tarbinuna ei tohiks autorooli istuda ning ka piirmäärad on üle Euroopa ühtlustumas. „On müüt, et Lõuna-Euroopas ollakse kerges joobes sõitmise osas sallivamad, sest ka Itaalias, Prantsusmaal, Hispaanias, Portugalis ja mujal ei tohi alkoholisisaldus veres ületada tavajuhtidel 0,5 g/l; algajatel ja elukutselistel juhtidel on piirangud veel karmimad,“ märkis Tanne.

Enne puhkuse- või ärireisile siirdumist tuleb veenduda, et sõiduk on tehniliselt korras ning vajalikud dokumendid kaasas. Kuigi Eestis piisab sellest, kui juhil on kaasas ID-kaart, tuleb isegi Lätti sõites kaasa võtta juhiluba ja auto tehniline pass. Enamuses EL-i riikides ning Šveitsis, Norras ja Islandil liigeldes peab kaasas olema liikluskindlustuse tavapoliis ning roheline kaart on soovituslik. Roheline kaart on kohustuslik näiteks Venemaal, Ukrainas, Valgevenes, Šveitsis, Horvaatias ja paljudes teistes riikides. Suurema kindlustunde annab ka kehtiv kaskokindlustus, mis võiks sisaldada tasuta autoabi kogu Euroopas, kuid Venemaal, Ukrainas, Valgevenes kehtivad kindlustusettevõtetel sageli eritingimused, millega on soovitav end kurssi viia.

Infot ja nõuandeid liikluskindlustuse kohta välisriikides liigeldes leiab Eesti Liikluskindlustuse Fondi veebilehelt.