Kui tahad turistihorde vältida, siis tuleks reisisihiks võtta mõni järgmistest maadest.

Vähimkülastatud riik - Guyana. Selles riigis käis 2014. aastal vastavalt WTO andmetele 177 000 välisturisti.

Kuigi Guyana paigutatakse tihti Kariibi mere riikide hulka, on tegemist siiski osaga Lõuna-Ameerika kontinendist. Riik on tuntud oma puutumata vihmametsade, poliitilise ebastabiilsuse ja kriketimängijate poolest. Muidugi on peamiste vaatamisväärsuste seas ka hääbuv koloniaalpealinn Georgetown.

Piirkonna külastatuim riik on arvatavasti Brasiilia. 2012. aastal külastas seda riiki 5,7 miljonit turisti, uuemad andmed puuduvad.

Konkurents pole selles maailmajaos just tihe, sest valikus ongi vaid kolm riiki: Mehhiko, Ameerika Ühendriigid ja Kanada. Vähim külastatu neist kolmest on Kanada, kuigi maailma mastaabis on tegu siiski üsna populaarse riigiga (16,6 miljonit välisturisti). Kõige rohkem külastati USA-d (69,8 miljonit).

Vähimkülastatud Island (808 000 välisturisti) on kauge jää ja tule maa. Väike riik on vähekülastatud vaatamata sellele, et britte käis eelmisel ja sel aastal virmalisi vaatamas rekordiliselt palju.

Piirkonna populaarseim turismisihtkoht oli aga Suurbritannia (31 miljonit).

Island

Vähimkülastatud riik oli Liechtenstein (62 000 välisturisti). Maailma üks väikseimaid ja rikkaimaid riike tegelikult ei vajagi eriti turiste.

Piirkonna populaarseim riik on aga Prantsusmaa (84,7 miljonit), seega Liechtensteini külastab vähem kui üks protsent Prantsusmaal käivatest turistidest.

Vähimkülastatud riik on Moldova: 96 000 välisturisti. Esimese asjana tuleb meelde Tony Hawksi raamat – hiljem ka film – "Mängides moldovlastega tennist". See reklaam pole, nagu näha, pööranud Moldovat populaarseks turismimaaks.

Piirkonna enimkülastatud riik on Venemaa (28,4 miljonit turisti).

Moldova külaelu, Criuleni rajoon

Vähimkülastatud riik: San Marino (139 000 välisturisti). Andmed on küll pärit 2012. aastast, kuid ilmselt kehtivad ka hiljem. WTO uuringus värskemaid andmeid pole. San Marino külastajate arv oli varasematel aastatel veel väiksem ja ilmselt on väiksem olnud ka 2013. aastal. Siiski pole imepisike maa hea koht rahvamassidest irdumiseks vaatamata vähesele turistide arvule. Eelmisel aastal kirjutas Telegraph Traveli autor Tim Jepson, et San Leo koos oma märkimisväärselt huvitava kindlusega on külastamist väärt, kuid San Marinot üldiselt iseloomustavad rahvamassid ja suveniiripoed.

Kõige külastatuim oli aga Hispaania ((60,7 miljonit).

Kõige vähem külastati Sierra Leonet (81 000 välisturisti).

See võib siiski olla natuke ebaõiglane Sierra Leone suhtes, sest paljud Aafrika riigid ei pakkunud üldse mingeid andmeid WTO uuringusse. Näiteks Kesk-Aafrika Vabariik andis oma viimased andmed aastal 2010 ja siis külastas neid vaid 54 000 välisturisti.

Kõige külastatum oli aga Lõuna-Aafrika (9,5 miljonit).

Sierra Leone

Kõige vähem külastasid turistid Belize´i (294 000). Samas võib riik uhkustada prominentsete väliskülalistega (Ringo Starr, Madonna, Harrison Ford, Cyndi Lauper).

Francis Ford Coppola on samuti seal 1990ndatel avanud luksuskuurordi - Blancaneaux Lodge´i. Kuid vaatamata kõigele sellele ja suurepärasele korallrifile on tegemist ikka kõige vähema välisturistide arvuga sihtkohariigiga piirkonnas.

Enimkülastatud oli aga Costa Rica (2,3 miljonit välisturisti).

Belize

Vähimkülastatud: Montserrat (7000). Nagu telegraph Traveli lugejad kirjeldasid, on see imeilus saar, mis mõned aastad tagasi sai tugevaid kahjustusi vulkaanipurskest. See võibki olla riigi vähese külastatavuse põhjuseks.

Andmed puuduvad aga Guadaloupe kohta. Kõige külastatum on piirkonnas Dominikaan (4,7 miljonit).

Vähimkülastatud riik oli Mongoolia (476 000 välisturisti). See pole ime, et Mongoolias käib vähem väliskülalisi kui naabrite juures, sest vaatamata Tšingis-Khaani lugudele ja headele võimalustele kohapeal metsikus looduses ratsutada on tegemist siiski kauge ja raskesti ligipääsetava kohaga.

Info puudub Põhja-Korea kohta, mis võib olla isegi Mongooliast vähem külastatud turismimaa, kuigi kohalikud uudised räägivad suurest turistide arvu kasvust.

Piirkonna enimkülastatud riik on Hiina (55,7 miljonit).

6jp16aug10a11

Vähimkülastatud riik on Ida-Timor (78 000). Tegemist on ühe uusima riigiga piirkonnas ja esimese uue riigiga 21. sajandil. Värske riik võitleb siiani vaesuse ja ebastabiilsusega, kuigi turiste võiks seal huvitada head sukeldumisvõimalused.

Piirkonna populaarsuse edetabelis väärib äramärkimist Birma, kus turistide arv on võrreldes 2010. aastaga pea kolmekordistunud (311 000 pealt 900 000-ni).

Enimkülastatud riik on Tai (26,5 miljonit).


Vähimkülastatud riik on väike
(105 000 välisturisti 2012. aastal). See ilus riik on püüdnud kohale meelitada seljakotirändureid, kuid need on suundunud pigem teistesse piirkonna populaarsematesse riikidesse.

Andmed puuduvad Afganistani, Bangladeshi ja Iraani kohta. Enimkülastatud riik piirkonnas oli India (6,8 miljonit)

Vähimkülastatud riik oli Tuvalu (1000).

Enamus sellest piirkonnast on väga kauge ja raskesti ligipääsetav. Kohale tuleb jõuda mitme ümberistumisega lendudega. Tuvalu on ka maailma kõige vähem külastatud riik - vaatamata sellele, et loodus on seal üsna ilus.

Enimkülastatud riik oli sealkandis Austraalia (6,38 miljonit).