Kaitse ennast

Kui kannatad ärevuse all ja soovid enne reisi end kõige eest kindlustada, siis kahjuks see ei ole võimalik. Saab aga teha mõningaid ettevalmistusi, et reis kulgeks paremini ja vähem ärevust tekitavana. Näiteks, kui kardad, et vajalikud dokumendid võivad ära kaduda, tee nendest mõned koopiad. Kui juhtubki see kõige halvem, on õnneks koopiad käepärast võtta. Samuti tasub ära õppida kohalikus keeles mõned olulised fraasid ja laused, mis aitavad ohu korral. Kasulik on telefoni lisada ka mõni tõlget pakkuv mobiilirakendus. Hea on näiteks Google Translate. Lisaks tuleb kindlasti teha endale reisikindlustus ja ära õppida kohalik hädaabinumber. Need on mõned väiksed asjad, mida saad teha, et tunda end reisil oluliselt kindlamini.

Planeeri reisi teekond

Kui ettearvamatused tunduvad ärevust tekitavana, pane paika kindel plaan. Kui kindel plaan on selge, tead täpselt, millal kuhu lähed ja mida teed. Nii kindlustad selle, et käid ära kõikides soovitud kohtades, kuid samas saad kindel olla, et midagi uudset ja tundmatut samuti ei tule. Näiteks on hea välja uurida, millised piirkonnad linnas on turvalised ja millistel tänavatel on kõige rohkem kohvikuid või poode. Samuti võid välja selgitada, millal erinevad tõmbenumbrid avatud on, palju pilet maksab ja kuhu kuidas saab. Samas on aga vahe heal reisiplaanil ja üleplaneeritud päevakaval. Ei ole hea teha endale päevaplaani, mis eeldab, et jooksed ühest kohast teise. Mõtle realistlikult ja pane paika plaan, mis on piisavalt sisukas ja mõistlik, ent on samas ka rahulik ja sinuga arvestav. Nii jõuad enesele olulised kohad külastatud, kuid ei pea end hulluks jooksma.

Paki targalt

Kui kannatad ärevuse all, ei ole mõistlik pakkima hakata päev enne lennureisi ja viimasel õhtul kaua üleval püsida. See tekitab omakorda suuremat ärevust, et äkki jääd lennukist maha ja kõik läheb halvasti. Tõenäoliselt tead kauem aega ette, et reis on tulemas. Seetõttu on hea teha ettevalmistusi varem. Nii saad rahulikult läbi mõelda, kas kõik vajalik on kaasas ja ega midagi olulist maha ei ununenud. Paki kaasa ka asjad, mis annavad sulle mugavustunde. Näiteks mõni hea raamat ja kodune padjapüür. Kui oled muusikakuulaja, hoolitse selle eest, et sul oleks telefonis hea muusika, mida reisi vältel kuulata.

Mõtle positiivsele

Kui hakkad reisi ajal muretsema, mõtle uuesti sellele, miks sa üldse sellel reisil oled. Mõtle positiivsetele asjadele ja mida see reis sulle annab. Samuti on hea mõelda kohtadele, mida kindlasti soovid külastada ja kuidas sinna jõuda. Mõtle ka sellele, et oled juba sihtkohta jõudnud ja ka see on suur samm. Igal juhul tasub säilitada häid mõtteid ja hoiduda negatiivsusest.

Kus häda kõige suurem, seal abi kõige lähem

Kui kannatad tõsiste ärevushäirete all ja soovid siiski reisida, pöördu psühholoogi, arsti või terapeudi poole. Spetsialistid oskavad sind aidata ja rahustada. Arst saab vajaduse korral ka mõne rohu välja kirjutada.

Mida teha reisi vältel?

Vahel planeerime kõik ette, pakime rahulikult kohvri, loeme erinevaid õpetussõnu ja oleme varem konsulteerinud arstiga või psühholoogiga. Ühel hetkel seisab ees aga hetk, kui peame tegelikult lennujaama minema, pardale astuma ja kogu reis saab alguse. Siin on mõned soovitused, mida teha reisil olles, kui ärevus peaks peale tulema.


Hinga sügavalt sisse

Tavaliselt on meie hingamine normaalne ja reeglipärane. Kui kogeme ärevust, muutub meie hingamine kiiremaks ja ebareeglipäraseks. Seetõttu tasuks ärevust tundes mõelda hingamisele ja keskenduda sellele, et säilitada tasakaal. Hinga rahulikult sisse ja välja ning proovi olla rahulik. Nii peaksid suutma end taas hästi tunda.

Kujuta ette

Loo enda mõttemaailmas enesele turvaline ja hea koht. Iga kord, kui tunned ärevust, saad ette kujutada, et oled selles rahulikus ja turvalises kohas. Niimoodi peaksid loomulikult rahunema ja kõik saab jälle korda. See nii-öelda turvaline ja rahulik koht oma peas võib meie kõigi jaoks erinev olla. Mõne jaoks on see lapsepõlvekodu, kus oli hea ja soe. Teise jaoks soe ja hubane maakodu, kus vanaema küpsetas soojasi pannkooke. Mõne kolmanda jaoks aga hoopis rahulik nurgake raamatukogus. Igaüks leiab oma.

Kasuta stressi alandavaid tehnikaid

Igasuguseid erinevaid tehnikaid leidub. Näiteks jooga või mediteerimine aitab ja on teaduslikult tõestatud kui stressi alandav viis leevendamaks ärevust. Samuti on variant proovida teha nii, et hoiad mingis keha piirkonnas lihaseid 10 sekundi vältel hästi pinges ja seejärel lased need lõdvaks. Kindlasti leidub veel igasuguseid erinevaid tehnikaid. Tegelikult oleks mõistlik enne reisi uurida mõningate ärevust alandavate tehnikate kohta ja siis neid läbi proovida. Nii saab hästi välja selgitada, millised viisid just sulle sobivad. Nii tead kindlalt, et saad kasutada tehnikat, mis sind päriselt rahustab.

Vii oma mõtted mujale

Kui hakkad äkitselt muretsema, et äkki lennuk kukub alla või juhtub miskit halba, vii oma mõtted mingil moel kuskile mujale. Äkki su kõrval istub keegi, kellega saad vestelda. Kui sa pole suhtleja, vaata näiteks mõnd filmi. Kui armastad raamatuid lugeda, võta kaasa mõned huvitavad teosed. Äkki oled huvitatud hoopis teadusest ja soovid lugda põnevaid teadusajakirju. Igal juhul on mõttekas enda jaoks selgeks teha huvi pakkuvad asjad ja siis end reisiks ette valmistada.

Puhka

Kui oled suurlinnas reisil ja veedad aega rahvamasside keskel, siis tasub end vahepeal ka premeerida mõne rahuliku tegevusega. Mine näiteks spaasse või mõnda rahulikku kohvikusse. Tegelikult poleks ka midagi hullu sellest, kui võtaksid täiesti vaba päeva ja veedaksid selle hotellis või korteris. Näiteks lähed hommikul lähedal asuvasse poodi, ostad head-paremat ja vaatad kogu päeva filme ja lihtsalt oled.

Mida teha peale reisi?

Peale reisi tasuks sellele tagasi mõelda kui läbitud katsumusele. Kui kõik kulges hästi, võid olla õnnelik, et said sellega hakkama ja samuti on see märk ka sellest, et saad edaspidi hakkama. Tegelikult on see suur asi ja julgustab inimesi ka edaspidiseks.

Kui mõned asjad ei läinud päris nii nagu lootsid, siis sellest tasub üle olla. Võib-olla läks pool reisi hästi ja teine pool mitte. Siis võiks olla õnnelik hästi läinud osa üle ja mõelda ka sellele, mis läks halvasti ja miks. Oluline on kõik läbi analüüsida ja õnnestumiste üle uhke olla.