Lõuna-Aafrika noorte seas on asi selge: seal on üsna levinud komme lasta endal ise esihambad eemaldada. Kusjuures tegemist pole ajutise trendiga, vaid juba 60 aasta vanuse traditsiooniga, vahendab Oddity Central.

Päikeseline komme kannab muuhulgas hüüdnime Cape Flats Smile, viidates Cape Townile, kus see eriti populaarne on.

Trendi on muuhulgas uurinud Cape Towni ülikooli inimbioloogia osakonna Jacqui Friedling: "See on mood, mis tuleb aeg-ajalt lainena tagasi. See oli populaarne ka minu vanemate nooruses."

Vabatahtliku hambutuse juured pärinevad hõimukommetest, aga ka kohalike kalurite juurest, kes said tänu puuduvatele esihammastele tõhusamalt vilistada ja seega omavahel suhelda.

Western Cape'i ülikooli hambameditsiini osakonna Rob Barry selgitab: "Esihammaste eemaldamist tuleb aina rohkem ette, kuigi hambaarstidel on eetiliselt ebasoovitatav terveid hambaid eemaldada. Meid külastab pea igal nädalal mõni nooruk, kes tahab neist vabaneda."

Esineb siiski olukordi, kus pooltühi "sahtel" on pigem miinus, näiteks tööintervjuule või pulma minnes, mistõttu trendijärgijad kasutavad ajutiselt võlts-esihambaid. Veider komme, eks: eemaldada esihambad ja siis pista võltsid asemele!

Võltshammastest saab muuseas paljudele omaette moeaksessuaar. Neid kaunistatakse võimalusel mustritega, mis on rikkamatele valmistatud kulla või vääriskivide abil.

Esihambaid eemaldavad peamiselt Lõuna-Aafrika mustanahalised, aga ka vaeste piirkondade läheduses elavad valged ja Hiina päritolu isikud.

Mõne aasta eest ilmus uuring, mis valmis enam kui 2000 inimesega tehtud intervjuude põhjal. 41% teatas, et on lasknud oma hambaid "muuta". Neist 45% olid mehed.

42% vastanutest tegid seda trendikust püüdes, 10% selleks, et omandada gängsterlikum ja kurjakuulutavam välimus.

Aga vaata ise sellest videost!