Kas Dubais on tõesti võimalik ka pankrotti minemata käia? Jah, Dubai pakub toredaid üllatusi — näiteks ajaloohõngulisi jalutuskäike vanalinnas ning muid ainult Dubaile omaseid võimalusi –, mida saavad nautida ka säästlikud reisijad.

Meelelahutus

Umbes 20 protsenti kogu maailma kullast liigub läbi Dubais Deiras asuva kullaturu. Isegi kui sa pole valmis midagi ostma, on see ehetemüüjate labürint vaatamist väärt. Kui leiad aga midagi, mida osta soovid, siis kauple kindlasti. Hinnad sõltuvad esemete kaalust, lisatud on juveliiri töötasu, mis annabki võimaluse kauplemiseks. Sularahas maksmine annab kauplemiseks enam võimalusi. Turg on avatud iga päev kella 10st, vaheaeg tehakse vaid päeva kõige kuumemal ajal kella 13-16.

Vähem kui dollari eest pakub Dubai muuseum külastajatele ülevaadet sellest, kuidas unisest sadamalinnast sai naftarikas metropol — ringpildid elust enne nafta avastamist ja leiud väljakaevamistelt. Mis siis, kui sul on vähe aega? Vaata kiiresti vaid väljapanekut pärlisukeldujatest.

Kaamelite kohta saad kõik, mida iial teada tahtnud oled, teada Beit Al-Rekkabis asuvas kaamelite majas, kuhu sissepääsu eest raha ei küsita. Väike muuseum jutustab Emiraatides elavate kaamelite loo täispikkuses, muu hulgas ka nende kasutamise kohalikus rahvameditsiinis. Muide, usutakse, et kaamelisõnnikul on võime ja vägi peatada ninaverejooksu.

Kultuur

Märgilise tähendusega Jumeirah mošeesse lubatakse mitte-moslemeid sisse väikese tasu eest (umbes 2.50 USD). Šheik Muhhamedi Kultuurilise Mõistmise Keskuse pakutavad tasuta ekskursioonid toimuvad mošees igal laupäeval, pühapäeval, teisipäeval ja neljapäeval kella 10-11.30. Neile järgneb küsimuste-vastuste voor. Ekskursioonile kohta broneerida pole vaja, pead vaid kell 9.45 mošee peasissekäigu juures ootama. Naistel palutakse pea rätikuga katta (neid saab sealtsamast ka laenutada), kanda pikki varrukaid ning pikki pükse või seelikut.

Iraani lõunaosas asuva Bastaki-nimelise linna, kust 19. sajandil olid pärit paljud Pärsia alade asukad, järgi nimetatud Bastakia kvartal Dubais Buris on tuntud ka kui Al Fahidi ajalooline piirkond, see moodustab linna ajaloolise südame. Kitsastest tänavatest paljud on sõidukitele suletud, neid ääristavad taastatud elamud, mille puhul tasuks tähele panna tuuletorne, õhukonditsioneeride ajaloolisi eelkäijaid. Palju on ka kohvikuid ja galeriisid. Tee peatus Majlis’e galeriis, et tutvuda Aasia õlimaalide ja tühje kõrbevälju kujutavate akvarellidega, või XVA-s, et vaadata kaasaegset kunsti.

Jalapuhkamiseks tasub teepaus sättida Araabia teemaja aeda.

Parim moodus odavalt ikoonilise tähendusega paiku külastada on kasutada bussiliini nr 8, mille algpeatus on kullaturu lähedal. Marsruut kulgeb Dubai jõe alt läbi, piki randa Jumeirah maanteele ning lõpeb Emiraatide kaubamajas, mis on muide tuntud oma suusatamiseks mõeldud sisehalli poolest. Seda on hea teada juhuks, kui sa oled vaateakende imetlemise tujus ning soovid kokkuhoitud raha eest hoopis mäest alla lasta.

Peredele

Dubai kaubamajas on 1200 kauplust, olümpiamõõtmetes jäähall, hiigelsuur akvaarium, kus saab puuris snorgeldada ja haide keskel ujuda — ühesõnaga palju võimalusi eelarve ületamiseks. Kuid on ka üks atraktsioon, mis ei maksa dirhamitki: maailma suurim purskkaev keset 12 hektari suurust Burj Khalifa järve. Selle veejoad tantsivad muusika saatel enam kui 150 meetri kõrgusele. Saatemuusikat esitab muu hulgas ka kuulus Itaalia tenor Andrea Bocelli. Õhtuti lisandub valgusshow, mis olevat mõnede arvates nii ere, et paistab ära ka kosmosesse. Etendused toimuvad esmaspäevast neljapäevani ja laupäeval-pühapäeval kell 13.00 ja 13.30, reedeti kell 13.30 ja 14.00. Alates kella 18.00 kuni 23.00 aga iga poole tunni tagant.

Üsna väikese tasu eest (1.35 USD) saab külastada jõeäärset parki — seal võib lapsed vabalt rohelusse jooksma ja mängima lubada. Kui see su rahakotile kurja ei tee, osta perepilet lastelinna — tegemist on omamoodi interaktiivse lastele orienteeritud muuseumi ja mängualaga. Perepileti hinnaks kahe täiskasvanu ja kahe 2-15aastase lapse eest tuleb umbes 10 USD, alla kaheaastased saavad sisse tasuta. Kui osta piletid eraldi, maksavad need 2-15aastastele lastele 3 USD ja täiskasvanutele 4 USD. Lastelinnakus on sajakohaline planetaarium ja uus mudilasteala enam kui 30 mängu ja näitusega, ka minikarusell.

Õuetegevused

Parim võimalus linnapanoraami imetleda on teha seda veelt. Hüppa sadamas traditsioonilisele puulaevale, mida viib edasi kaasaegne diiselmootor ning tee tuur Dubai jõel. Sõit Deirast Bur Dubaisse võtab viis minutit ning maksab vähem kui 30 senti. Paadid sõidavad sel marsruudil kella kuuest hommikul kuni keskööni.

Mõned eriti toretsevad hotellid Jumeirah kaldaribal on ukse ees laiuva rannaliiva reserveerinud vaid oma külastajatele ning neile, kes on nõus kopsakat päevatasu maksma. Kuid on olemas ka avalikke randu, kus sissepääsutasu maksma ei pea või on see väga väike.

Kauneim neist on Al Mamzar Beach Park mitmete mänguväljakute, grillikohtade, kahe ujumisbasseini, riietusruumide ja duššidega — ning seda kõike 1.30 USD eest ühe inimese ja 10 USD eest auto kohta. Selleks, et päikesevarju saada, pead varakult kohal olema. Esmaspäevad ja kolmapäevad on naiste rannapäevad.

Või mine Umm Suqeimi (tuntud ka kui Kite või Woollongong Beach) ja naudi surfarite jälgimist. Sissepääs on vaba, aga kohti on piiratud arvul.