Kas teadsid, et eestlaste pass on maailmas üks tugevaimaid? Hoiame nimelt koos Malaisiaga võimsuselt 12ndal kohal paiknevat passi — see laseb meil viisavabalt reisida 179 riiki. Nüüd on aga üks vapustava ajaloo ja arhitektuuriga riigi president otsustanud, et alates esimesest veebruarist saavad eestlased tema juhitavale maalapile reisida viisavabalt. Mis riik see on, kus…

* … inimesi elab Eestist pea 30 korda rohkem?

* … kohalikud elanikud on ühed ääretult sõbralikud ja abivalmid olevused?

* … üks euro võrdub umbes 10 000 kohalikku raha (som)?

* … väljas söömas käia on võimalik vähem kui ühe euro eest?

* … traditsiooniliselt süüakse palju lihatoite, sealhulgas populaarset pilaffi?

* … mugavaimaks ning soodsaimaks transpordivahendiks on rong?

* … talvel võib külma olla kuni -35°C ja suvel sooja +45°C?

* … iidne arhitektuur võtab sõnatuks ja kultuurikihid panevad ahhetama?

Looduse poolest on olemas nii sinine vesi kui parajad mäed. Foto: Madle Timm

Samas on selles riigis säilinud omapärane süsteem, mis paneb piiriületusel südame kindlasti veidi kiiremini põksuma ja võib juhtuda, et tahtmatult rikud isegi veidi seadust. Vähemalt mina rikkusin.

Esmalt, riiki sisenedes võidakse piiril kontrollida, milliseid ravimeid sa endaga kaasas vead. Koju tuleks jätta kogu kirjandus ajaloost, religioonist ja poliitikast. Üle võidakse kontrollida ka telefonide ja arvutite sisu. Keelatud on pornograafilise sisuga pildid ja filmid.

Riigist lahkudes võidakse kontrollida aga spetsiaalseid tšekke — nimelt pole turistidel lubatud ööbida sõprade pool või kasutada CouchSurfingut. Sa pead registreerima iga öö hostelis või hotellis. Seal antakse sulle välja registreerides templiga lipik, mida võidakse kontrollida, kui sa riigist lahkud. Kui sul neid pole, tuleks arvestada “kerge” trahvi või riiki sisenemise keeluga edaspidi. Et asja keerulisemaks ajada, siis esimesed 72 tundi võid ööbida registreerimata kus iganes sa tahad. Ja et asja veel keerulisemaks ajada, ütlevad mõned allikad, et registreerimine on vajalik vaid ühel ööl kolmest, kui riigisiseselt piirkonda vahetad. Mine võta siis kinni!

Jah, tegemist on imelise Usbekistaniga. Tagumine aeg kiigata lennupileteid Usbekistani pealinna Taškenti, et olla esimeste seas, kes sinna viisavabalt oma jala tõsta saab! Kuidas ja miks tasub Usbekistani reisida — sellest loe lähemalt SIIT.

Linnad, kus äraeksimine on kohustuslik ja hulkumine parim tegevus. Foto: Madle Timm

Lugesid just Hulkurplika päevikute 41. osa.

Madle Timm on 25-aastane Eesti tüdruk, kes pärast mitmeid lühemaid rännakuid planeedi eri otstesse sai aru, et reisijumal (või kurat) on halastamatu ning tema küüsist on raske lahti rabeleda. Nii otsustas ta seljakoti pikemalt selga kleepida ja mööda ilma hulkuma minna.

Hoia silma peal ka hulkurplika tegemistel