Nii-öelda “peidetud linna” häkk on reisifännide seas kiivalt hoitud saladus. Kuid ühte kavalpead, kes otsustas seda samuti proovida, ohustab hoopis hagi lennufirmalt. Nimelt soovib Saksa lennufirma Lufthansa raha reisijalt, kes ostis vahepeatustega piletid sihtkohta, kuid ei läinudki plaanitud sihtkohta, vaid otsustas jääda nii-öelda vahepeatusesse.

Milles peidetud linna häkk seisneb?

Oletame, et soovid lennata Londonist Hamburgi. Praegu soovitab lennupileteid müüv veebileht otselendu näiteks 147 dollari eest.

Võid aga leida pileti Londonist Kölni, mille hinnaks on hoopis 109 dollarit. Tegemist pole aga otselennuga, vaid lennuga, mis teeb Hamburgis vahepeatuse.

Kuna Hamburg on aga sinu tegelik sihtkoht, siis lähed seal maha ja lennukile, mis lendab Hamburgist Kölni, jätad minemata. Kokkuvõttes oled jõudnud soovitud punkti, kuid vähema raha eest.

Mida arvavad sellest häkist lennufirmad?

Reisijad maksavad lennufirmadele otselendude eest rohkem raha kui vahepeatustega lendude eest.

Kahtlemata ei meeldi lennufirmadele peidetud linna häkk, sest kui mõni reisija paneb plehku, peavad lennufirmad hakkama otsima, kuhu see reisija on kadunud. Sellepärast võib järgmine lend viivitada õhkutõusmisega ja palju muudki. Seetõttu pole imestada, et lennufirmad pole sellest nipist just vaimustuses.

Nüüd soovib Saksa lennufirma Lufthansa teha ühest reisijast kõigile näite, et nii pole kena trikitada. Väljaande Independent sõnul pole varem esinenud juhtumeid, kus lennufirma nõuaks reisijalt vahepeatustega lennu ja otselennu piletiraha vahe välja.

Mõnedel lennufirmadel on selle triki vastu ka reeglid. Näiteks Qatar Airways on teinud reegli, mille kohaselt arvestatakse reisija piletiraha ümber, kui ta otsustab vahepeatuses lennujaamast lahkuda, et mitte tagasi tulla. Eelneva näite puhul oleks see nii, et kui inimene otsustab Hamburgis maha minna ja otselend Hamburgi oleks 147 dollarit, siis peaks reisija maksma 109 dollari asemel 147.

Millised on teised riskid?

Kuna peidetud linna häkk on muutunud niivõrd populaarseks säästmisnipiks, siis on tekkinud erinevaid veebilehti — nagu näiteks Skiplagged -, mis lasevad reisijatel võrrelda oma võimalusi. United Airlines kaebas veebilehe Skiplagged küll 2015. aastal kohtusse, kuid sellele vaatamata jäi veebileht avatuks.

Kui lähed reisile pagasiga, mille oled ära andnud, siis kätte saad selle tavaliselt alles õiges sihtkohas. Niisiis on tõenäoline, et kui otsustad vahepeatuses maha minna, siis pagas sõidab ikka lõpp-punkti. Nii et häkitajad reisivad seetõttu ainult käsipagasiga.

Mõned reisisellid hindavad oma kavalust ka üle — nimelt teevad nad sellise vea, et jätavad vahele hoopis lennureisi alguspunkti. Kogu reis muutub aga kehtetuks, kui reisija ei istu lennukile alguspunktist. Niisiis kavalam oleks siiski jätta vahele lõpp-punkt, kui su tegelik sihtkoht on keskpunkt ehk vahepeatus.

Seda nippi pole kindlasti mõttekas kasutada odavlennufirmadega, sest nende hinnapoliitika on teine. Või olgem ausad — parem, kui seda nippi üldse ei kasutaks!

Allikas: news.co.au