Eesti Turismifirmade Liit on välja uurinud sügisese koolivaheaja menukama reisisihtkoha: selleks on Kanaari saared. Kaugematest sihtkohtadest on koolivaheajaks kõige enam valitud Taid. Maroko on aga tõusev trend ja liigub populaarseimate sihtkohtade hulka.

Eesti Turismifirmade Liidu peasekretäri Kristen Lahteina hinnangul valivad lastega pered koolivaheaja reisi eelkõige sihtkoha riigi läheduse ja mugavuse järgi. Samal ajal otsib põhjamaa inimene ka sooja kliimat. “Kogu pere puhkuse ideaalne sihtkoht on Kanaari saared, sest saarestik asub mõistliku lennuaja kaugusel ning sealne hinna ja kvaliteedi suhe sobib puhkajale,” ütles Lahtein.

Egiptuse teatud piirkondades valitseva ebastabiilse olukorra tõttu uurivad Lahteina sõnul paljud puhkajad alternatiive ja üks neist ongi Maroko.

Samas on Egiptus endiselt paljude jaoks ihaldatud koolivaheaja sihtpunkt, sest Go Adventure on kõik Egiptuse reisid vaheajaks juba välja müünud. "Väga populaarseks osutus rannapuhkuse pakett Egiptusesse ja Türki - kõik väljumised on välja müüdud," ütles Reisijuhile reisibüroo Go Adventure tegevjuht Marina Moks.

Viimased lennud sel aastal toimuvad Türki sügisesel koolivaheajal.

Eesti Turismifirmade Liidu andmetel on kasvanud puhkusereiside arv ka kaugematesse Aasia riikidesse ja Ameerikasse. Juba aastaid on küll populaarseim Tai, aga tõusuteel on veel Vietnam ja Malaisia. Ameerikas on eestlastest turistide arv suurenenud Kariibidel. Lahteina sõnul seab koolivaheaja pikkus omad piirangud ning kaugematesse riikidesse üldjuhul sügisesel ja kevadisel vaheajal perepuhkusele ei sõideta, sest aega on liiga vähe.

Go Travel tegi Reisijuhile oma reisimüügist väljavõtte ja vaatas konkreetselt, millistesse sihtkohtadesse on müüdud reise, mis algavad vahemikus 16.-23. oktoober.

"Esikohal on konkurentsitult Türgi, seejärel tuleb Küpros," andis tulemustest teada Go Traveli turundusjuht Anu Vane. "Oktoobris on üldiselt aga sihtkohtade esikolmikus Küprosest eespool Kreeta, mis on kindlasti ka perede seas väga populaarne."

Koolivaheaja reiside puhul on Anu Vane sõnul väga oluline meeles pidada, et just need müüakse alati kõige esimesena välja. Viimane aeg koolivaheajaks reisi broneerida on teha seda eelmisel koolivaheajal. Seega on praegu viimane aeg broneerida reis jõuluvaheajaks, samuti leidub aastavahetuse reisidele veel vabu kohti. Kevadvaheaja reise võiks hakata plaanima kohe, kui reisikorraldajad avaldavad oma suvised reisigraafikud (ja seda just praegu tehakse).

"Koolivaheajaks müüme alati väga palju ka kogu pere laevareise - populaarsed on Rootsi kruiisid, samuti Helsingi päevakruiisid," lisas Vane. "Väga palju ostetakse koolivaheajaks Läti popima kuurorti Jurmala spaa-pakette. Kui nädala sees leidub Eesti spaades enamasti vabu tube, siis koolivaheaja nädalal võib ka nädala sees olla keeruline vaba tuba saada."

Eesti suurima reisibüroo Estraveli andmetel eelistavad eestlased lisaks päikese- või suusareisidele koolivaheaegadel ka käia lastega Lapimaal, Pariisi Disneylandis ning Taanis Billundis asuvas Legolandis.

Legoland Taanis.

"Tõelisteks hittideks on eelkõige lastele suunatud sihtkohad nagu Soome Lapimaa, Pariisi Disneyland ja Taanis asuv Legoland," ütles Estraveli turundus- ja kommunikatsioonidirektor Kati Veskimägi. "Lapimaa reiside puhul tuleks planeerimist alustada juba pool aastat varem, sest Jõuluvana elumaja ei ole kummist ja kohtade puuduse tõttu jääb reis paljude jaoks ära."

Samalaadseid parke leiab palju ka näiteks Rootsist, mujalt Soomest ja Saksamaalt. "Eestlaste seas veel avastamata paigaks on Londonist üldse mitte kaugel asuv Warner Brothersi filmistuudiote teemapark, kus asub Harry Potteri filmide võtteplats koos päris Sigatüüka kooli suure saali ja mitmete teiste raamatutest tuntud paikadega," soovitas Veskimägi.

 Warner Bros. Stuudiote Harry Potter teemapargi avamine Leavesdenis.

Perega reisi planeerides tuleb Veskimägi sõnul arvestada, et ühtset soodustust lastele tihti ei ole – kõik oleneb hotellist, väljumisest ja sihtkohast. Kui sülelapsed peavad üldjuhul maksma vaid väikese tasu, siis suuremate laste puhul võivad soodustused kõikuda 25-50 protsendi vahel olenevalt vanusest. Kõige täpsema vastuse lastele kehtivatest soodustustest saab anda reisikonsultant.

Reisifirma Carlson Wagonlit Travel nimetas Reisijuhile koolivaheaja reiside edetabeli tipus olevateks sihtkohtadeks traditsiooniliselt soojad paigad - Kanaari saared ja Türgi. Esiviisikusse kuuluvad veel Kreeka, Küpros ja Portugal.

"Samas on palju ka neid peresid, kes sügisvaheajal hoopis Euroopa linnareisi kasuks on otsustanud," toob CWT turundusjuht Hiie Aru välja trendi koolivaheaja veetmisel sel sügisel. "Populaarseimad linnasihtkohad on Lissabon ja Istanbul ning seda kindlasti tänu mugavatele otselendudele. Ajatud perede lemmikud on London ja Pariis. Viimane teadagi EuroDisneylandi pärast."

Kuna CWT müüb palju ka kruiise, siis oktoobris on Hiie Aru sõnul kõige populaarsemad Vahemere kruiisid: "Targalt tegid need pered, kes oma sügisvaheaja Vahemere kruiisi juba varakult ära tellisid. Praegu on mitmed kruiisid kas välja müüdud või järel vaid üksikud kallid kajutid."