Esimene matk algab 2. septembril kell 9 Ikla piiripunktis. Matkade jooksul läbitakse erinevad lõigud pikkusega keskmiselt 20 km päevas.

Eesti ja Läti rannikule loodav matkarada on osa Euroopa kaugmatkarajast E9 (European Long Distance Path E9). Eesmärgiks on luua Balti riikide pikim matkarada mööda Läänemere rannikut Leedu piirist kuni Eesti põhjarannikuni, mille pikkus on ligikaudu 1100 km.

Matkarada tutvustab selle ääres ja läheduses asuvaid turismiobjekte ja vaatamisväärsusi. Läbi selle tekitatakse huvi külastada piirkonda ning pakkuda ka matkaraja läheduses asuvate ettevõtete tooteid ja teenuseid.

Projektijuht Anneli Haabu: „Matkaraja inspekteerimise käigus luuakse rajast GPX failid, samuti ka vaadatakse võimalike märgistuste-viitade asukohti ja üldist raja kulgemist.“

„Matkadel osalemine on tasuta ning eelnev registreerimine pole vajalik, küll aga peavad osalejad ise hoolitsema oma transpordi, söögi, joogi ja majutuse eest,“ lisas Pärnumaa Turism juhataja Kaire Ilus. Endale sobiva etapi saab valida siit.

Tulevasele ranniku matkarajale on tulevikus oodatud jalgsimatkajad, aktiivsed puhkajad, lastega pered, linnuvaatlejad, ajaloo- ja kultuuripärandi huvilised nii Eestist kui välisriikidest. Projekti tegevustesse on kaastatud piirkonna omavalitsused, ettevõtted ja organisatsioonid, kellega koostöös planeeritakse matkarada, selle visualiseerimine, viitadega märgistamine ja vajalik infomaterjal.

Matkarada luuakse piiriülese projekti „Hiking Route Along the Baltic Sea Coastline in Latvia – Estonia“ raames. Projekti rahastab Eesti-Läti programmi Euroopa Regionaalarengu Fond. Eestist on projekti partnerid MTÜ Lääne-Eesti Turism (liikmed SA Pärnumaa Turism, MTÜ Läänemaa Turism, SA Tuuru, MTÜ Visit Saaremaa) ja MTÜ Eesti Maaturism. Projekti tegevustesse on Eesti partnerid kaasanud ka Eesti Matkaliidu, SA Põhja-Eesti Turism ning rannikuala Leader tegevusgrupid.

Ranniku matkaraja matkade ajakava ja muude tegevustega saab kursis olla ka Facebooki vahendusel.