1. Kuhu sõidate Eestis, kui tahate paar päeva puhata, mõne video teha või lihtsalt inspiratsiooni koguda?

Alari: Mõnda looduskaunisse kohta. Näiteks Kakerdaja rabas olen öösel telkinud ja tähtede time-lapse’e filminud. Meeldib ka randades telkida, päikeseloojangu ajal Eesti mõnusates järvedes ujuda ja paadiga sõita. Vaated on ilusad.
Jaan: Eestis on väga palju ilusaid kohti, kus puhata ja inspiratsiooni saada. Mu lemmikkoht on suvel Nõva. Talvel polegi ma eriti Eestis puhanud – kui, siis ainult oma maakohas Räpina lähedal Rahumäel.

2. Milliste videokunstnikega koos töötamiseks oleksite valmis kasvõi maailma lõppu sõitma?

Alari: Paar kuud tagasi vaatasin BBC toodetud loodussaadet „Planet Earth II”. See tekitas tunde, et sellise tiimiga koos seigelda ja loodusest ebareaalseid kaadreid püüda oleks päris suur unistus. Samas olen juba päris ägedate videokuttidega kuulsatele DJ-dele Dubais ja Ibizal videoid teinud. Kui mõni tuuritav DJ kutsuks mind enda ja teistega aastasele tuurile, oleks ka see niisugune maailma lõpp, kus käia tahaks. Mu esimene videokunsti iidol oli Sebastian Linda, kellega oleks kindlasti väga huvitav koostööd teha.

Jaan: National Geographicu tiimiga koos töötamiseks oleksin nõus kasvõi Kuule sõitma.

3. Kui peaksitegi tõesti maailma lõppu sõitma, siis mis riigis see ideaalis olla võiks?

Alari: Ükskõik mis riigis, kus ma käinud pole. Uue pilguga on asju alati kõige ägedam näha.

Jaan: On päris palju kohti, kuhu tahan veel minna. Kuid ideaal võiks olla troopilised vihmametsad.

4. Kas olete kunagi mõne suurlinna melus peatunud, unustanud eluohtliku liikluse, mööda tormavad inimesed ja kõik muu, et midagi filmida või pildistada?

Alari: Olen ikka. Kui suurlinnadest rääkida, siis Dubais ja New Yorgis olen juba igasugu eluohtlikke kaadreid teinud.

Jaan: Loomulikult olen, näiteks eelmise aasta suvel käisin Indias üht saadet filmimas. Sealse pöörase liikluskultuuri ja tormavate inimeste vahel sai end päris mitu korda eluohtlikku olukorda pandud. Mul on tegelikult hea meel, et elusalt ja tervena Indiast tagasi jõudsin. Näiteks sõitsime täiesti ülerahvastatud Mumbai siserongiga kesklinnast koju. Ühte vagunisse mahub ametlikult 188 inimest, kuid sinna pressis end u 400–500 inimest. Uksi rongidel ees pole, nii et kui oled viimaste seas või ukse lähedal, on suht suur oht rongist välja kukkuda. Statistika järgi sureb India raudteedel üheksa inimest päevas.
Alari Teede

5. Kui saaksite Banksy kombel panna salaja mõnda maailma muuseumi ühe oma töö, siis mis muuseumi te oma videoid näitava arvutiga sisse hiiliksite?

Alari: Enne videokunsti tegelesin ise ka seitse aastat aktiivselt tänavakunstiga, sai avalikkusele salaja palju kunsti tehtud. Võib-olla jätaksin muuseumi vahele ja paneksin oma videod New Yorgis Time Square’ile jooksma.

Jaan: Mina alustaksin ERM-ist.

6. Mis on kõige ekstravagantsem asi, mida olete reisides teinud?

Alari: Kui see siia alla sobib, siis näiteks käisin keset põhjatut sinist ookeani ilma puurita koos haidega ujumas. Päris ilus kogemus ja ägedad kaadrid.
Jaan: Kui seda saab nimetada ekstravagantsuseks, siis nimetaksin ühe elamuse Indiast. Nimelt sõitsin ise ilma juhita tuktukiga Mumbaist Chennaisse, umbes 2000 kilomeetrit. Tegime sellest ka kaheksaosalise saate, mis tuleb sügisel TV3 eetrisse.

7. Kas olete reisides leidnud endale sõbra või hea tuttava, kes jääb kogu eluks?

Alari: Jaa. Austraaliast leidsin kohaliku sõbra, kes jääb ilmselt eluks ajaks. Ka Hawaiil on väga hea sõber, kes on juba justkui pereliige, käis mul ka Eestis külas. Kogu tema sõprusringkond on juba ka minu sõbrad ja Hawaii mu teine kodu. Seega ma arvan, et need sõprussuhted on eluks ajaks.

Jaan: Ma arvan, et leidsin need sõbrad just praegusel reisil Maldiividelt. Kohalikud kutid, kellega saime kohe esimesel päeval tuttavaks ja väga headeks sõpradeks.

8. Mille alati kohvrisse kaasa pakite? Mis on kõige keerulisem asi, mida olete pidanud pakkima?

Alari: Kaamera ja laptop’i. Kõige keerulisemad asjad on olnud steadycam ja muud kaamera aksessuaarid. Nendega on päris raske pikki reise teha. Ühe korra olen niimoodi maakerale tiiru peale teinud, ei olnud meeldiv. Seekord võtsime vähem asju kaasa ning õnneks tehnika areneb, kõik läheb mugavamaks ja väiksemaks.

Jaan: Kindlasti hambaharja. Kõige keerulisem pakkimine on loomulikult tehnika vallast: näiteks timelapse slider koos mootorite ja vidinatega ning kaheksa kaamerat.

9. Mis filmi loodate järgmine kord pika lennu ajal valikust leida?

Alari: Pika lennu ajal üritan ma tavaliselt magama jääda. Seega see võiks olla mõni rahustav muinasjutuline seiklus, mille saatel uinuda. Ja uues kohas maandudes hakkab juba mu enda muinasjutuline seiklus.

Jaan: Tahaks uut „King Kongi” näha, sest kohad, kus seda filmiti, on kõik ehtsad ja meie enda planeedi omad, mitte 3D.

10. Ja kuhu see lend viib?

Alari: Näiteks Aafrikasse. See on veel ainuke manner, kuhu pole sattunud, ning tekitab põnevust. See sobiks ka „Lion Kingi” muinasjutuga, mida ma väiksena iga päev vaatasin.

Jaan: Ma loodan, et meie ümbermaailmareisi lõpuks on film juba lennukites ja ma lendan siis Eesti poole. Aga ainult suveks!