Sel ajal, kui teised põlevate mägede jalamilt jalga lasevad, liiguvad vulkaanituristid vastassuunas. Facebookis on pilte põlevatest tossudest ja fotostatiividest, Youtube´is videosid vedela voolava laavajõe äärde rühkivatest ekstreemseiklejatest. Kus aga selliseid vaatepilte kohata võib? Sellest tegi ülevaate Thrillist.com, pakkudes välja kümme kõige aktiivsemat vulkaani maailmas, mida saab vaatama minna.

Need kümme vulkaani on järgmised:

10. Pacaya, Guatemala - juba sada aastat järjest aktiivne vulkaan on kokku 23 tuhat aastat vana. Vulkaanituristide meeleheaks voolab mäel mitu püsivat laavajõge.

9. Stromboli, Itaalia - see on ilmselt üks lähimatest kuumadest laavaväljadest, mida me näha saame. Kohalikud elanikud on kuuma vihma ja tuha pärast saarelt lahkunud. Itaalias on kokku kolm tegutsevat vulkaani.

8. Sakurajima, Jaapan - varem saar, alates 1914. aastast aga mandriga ühendatud poolsaar purskab aktiivselt edasi. Ümbrus on tihedalt asustatud ja ligipääs sellepärast lihtne. Suund tuleb võtta Kagoshimale.

7. Kilauea, Hawaii - USA-le kuuluv saarestik on tervenisti vulkaanilist päritolu ja Kilauea on üks praegugi aktiivsetest vulkaanisaartest. Kilauea on viiest Hawaii vulkaanist kõige aktiivsem. Kaua'i rifil vulkaani läheduses asub 1866. aastal ehitatud hotell.

6. Cleveland, Alaska - kui peaks asja olema Alaskale ja eriti Aleuudi saarestikku, siis seismilist aktiivsust ja vulkaane ei ole vaja kaua otsida. Cleveland on Aleuutide üks aktiivsemaid vulkaane. Asustamata Chuginadaki saarel purskav vulkaan on vaadeldav naabersaartelt ja soojendab ümbruse kuumaveeallikaid.

5. Erebus, Antarktika - kõige lõunapoolsem ja ilmselt ka kõige raskemini turistile ligipääsetav vulkaan Antarktikas.

4. De Colima, Mehhiko - pursanud alates 1576. aastast 40 korda, on see vulkaan ära teeninud Põhja-Ameerika aktiivseima vulkaani tiitli. Aeg-ajalt visatakse õhku laavapomme, mis suure kärgatusega kuni kolme kilomeetri kaugusel maapinnale kukuvad.

3. Yasur, Vanuatu - 800 aastat pursanud vulkaan ei väsi. Turistidele on see lihtne saak, sest mägi paiskab laavat taeva poole mitu korda tunnis, kaua ootama ei pea.

2. Merapi, Indoneesia - vulkaan, mis tossab 300 päeva aastas ehk kokku vaid paar kuud aastas valitseb seal vaikus. Lõuna-Java noorim vulkaan on ohtlik, 1994. aastal hukkus seal 27 inimest.

1. Erta Ale, Etioopia - üks haruldasematest maailmas, kuna tegemist on kaksikvulkaaniga. Etioopia aktiivseimal vulkaanil asub kaks laavajärve, viimane purse oli 2008. aastal ning laavajärved loksuvad oma sängis aastaringselt.