7 huvitavat fakti lennukitoidu kohta: lennukimenüü kokkupanemine võtab aega ligi kuus kuud

 (2)
 Airbus A330 ja Finnairi asepresident Allister Paterson
Finnairi Airbusi pardatoitFoto: Ilmar Saabas

Esimest kohta said reisijad toidupakikesed Handley-Page lennul Londonist Pariisi oktoobris 1919. Sellest ajast on lennukitoit teinud suure arenguhüppe. Lennufirmadele loovad menüüsid maailma tippkokad ja toidupiltide fotod ahvatlevad publikut lennufirmade veebides.

Maailma suurim pardatoidu tootja on Saksa LSG Group, millel on esindused 159 riigis, seal hulgas Eestis ja Soomes. Ettevõte toodab 578 miljonit einet enam kui 300le lennufirmale aastas. Üle maailma on lennukitoidu ettevõttes tööl 700 kokka, vahendab Kaleva Travel.

Kes valib pardamenüüd?

Kuigi LSG Sky Chefs pakub välja pardamenüüd, teevad lõpliku otsuse menüü erinevate aspektide osas siiski lennufirma reisijad. Kulinaariaekspertide pakutud uutest menüüvariantidest valitakse välja ja kinnitatakse parima hinnangu saanud variandid.

Kui kaua võtab aega uue menüü ettevalmistamine?

Menüü arendustsükkel kestab umbes 6 kuud, enne kui uus menüü “õhku tõuseb”.

Mis juhtub toiduga, kui lend hilineb?

Seotud lood:

Pardaeine peab vastama rangetele hügieeni- ja toiduohutusnõuetele. Toidu kasutamine või asendamine sõltub hilinemise kestusest.

Missugused toidud maitsevad paremini ja säilivad paremini?

Ükski toit ei ole täielikult universaalne. Regionaalsed maitseeelistused või piirangud määravad sageli ära selle, millist pardaeinet ühel või teisel lennul pakutakse. Enamasti pakutakse reisijatele valikuvõimalust nt kas läänepärane või aasia toit. Üks universaalseid eelistusi tundub olevat pasta, mida saab serveerida kala ja lihaga ning pakkuda vegetaarlastele. Kala ja värsked toiduained on populaarselt seda ilmselt tänu vähesele kalorite sisaldusele.

Kui palju eineid valmistakse üheks keskmiseks lennupäevaks?

Kogus sõltub lennuki suurusest, menüü kontseptsioonist ja marsruudist.
Helsingi LSG Sky Chefs toodab suvehooajal 200 lennu jaoks üle 8 000 pardaeine päevas.

Kes valmistab toidu? Kus seda tehakse?

Pardaeined valmistatakse LSG Sky-Food`i 200s tootmisüksuses, mis paikevad lennujaamade vahetus läheduses. Erandiks on külmutatud toidud, mis toodetakse Alzeys Saksamaal.

Loe veel

Kuidas komplekteeritakse toidukandik?

Tehases seatakse kõik pardatoidu komponendid kandikule valmis. Soojendamist vajavad toidud lähevad eraldi ahjuriiulisse. Toidud jahutatakse 5 kraadini ja paigutatakse jahutatud kärudesse, mis omakorda paigutatakse spetsiaalsetesse konteineritesse, mis transporditakse lennukitesse.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare