Reisikindlustust valides tuleks eelkõige mõelda sellele, mida kavatsed reisil teha ja mille vastu on mõistlik end kindlustada? Peamised kaitsed on meditsiiniabikindlustus, reisitõrke- ja pagasikindlustus. Lisaks on võimalik võtta ohtliku tegevuse, spordireisi ja välisriigis töötamise lisakaitse. Kui tegemist on aktiivsema puhkusega ja näiteks plaanid sõpradega mägedesse suusatama minna, siis tasub mõelda ka lisakaitsetele.
Veendu, et olulisimad riskid on vajalikul määral kaetud ning vastavad reisiplaanile ja vajadustele. Kindlustuse valimisel tasub silmas pidada järgmiseid kriteeriumeid:
1. Kas kindlustus hüvitab ootamatute sündmustega seotud kulud?
Elame muutunud maailmas ja seetõttu on ülivajalik kindlustusandjalt üle küsida, kas leping hüvitab ettenägematud ja ootamatud kulud ka selle osas, mis hetkel maailmas toimub (terrorism, rahvarahutused, pommiähvardused). Kui reisikindlustuse välistuste seas on kahjud, mis on seotud selliste sündmustega nagu terroriakt, streik, riigipööre, sõjategevus või loodusõnnetus, siis tasuks valida teine kindlustus, kus neid välistusi ei ole.
2. Kas lisakaitseid saab vajadusel juurde osta?
Mõelge hoolega läbi, mida reisil plaanite teha. Näiteks tavaline reisikindlustus ei hüvita reeglina aktiivsest sportimisest tingitud õnnetusjuhtumi kulusid. Selliseid kulusid on aga võimalik katta lisakaitse olemasolul. Kõrgema aktiivsusega tegevuste puhul nagu näiteks osalemine treeninglaagrites või võistlustelnagu näiteks osalemine treeninglaagrites või võistlustel tasub kindlasti kaaluda lisakaitse juurde ostmist. Kui plaanite minna suusapuhkusele ning rendite suusavarustuse Eestis või välismaal, siis tasub kindlustusandjalt küsida lisakaitset, mis kaitseks ka renditud varustust, sest üldjuhul pagasikindlustus renditud varustust ei kaitse.
3. Milline on kulude hüvitise määr?
Veenduge enne lepingu sõlmimist, et õnnetuste ja haigestumisega seotud arstiabi ning transpordi kulude hüvitise määr oleks võimalikult kõrge. Kunagi pole võimalik ennustada, kui kalliks võib mõni väike õnnetusjuhtum reisil osutuda ja kui kulukas on inimese Eestisse tagasi transportimine.
4. Mis asjad on kindlustatud?
Kindlustusleping võiks kaitsta kindlasti kõiki kaasavõetud isiklikke esemeid, mitte ainult äraantavat pagasit. Pagasit kindlustades uurige, kas kaasa pakitud esemed on kindlustatud ka siis, kui need asuvad hotellitoas või autos, kas hüvitamisele kuulub ka varastatud mobiiltelefon või fotoaparaat, kuidas tuleb oma asju hoida, et nende kadumise korral oleks kahju kindlustusega kaetud. Kindlustada on võimalik ka reisil soetatud suveniire, tehnikakaupu, ehteid ja rõivaid.