1. Eelarvestamine annab ülevaate

Kuigi enamus inimesi planeerib eelarvet palgast palgani, on hea mõelda rahaasjadele veidi pikemalt ette. Koosta oma pere-eelarve ja selgita välja, kui suured on igakuised püsikulud, mida vältida ei saa ja millelt annaks tarbimist koomale tõmmata.

2. Alusta säästmisega kohe

Kui eelarve on paigas, siis mõtle, millised on suvel ees ootavad sündmused (näiteks reis, remont, lõpuaktus, festivalid-kontserdid jms), mis nõuavad tavapärasest suuremaid väljaminekuid? Et need kulud katta ja end puhkuse ajal hästi tunda, hakka juba varem raha säästma. Võimalusel võiks suvepuhkusele mõeldes mingi osa rahast kõrvale panna juba talvel, olgu selleks siis osa palgast või lisatuludest, preemiast või tulumaksutagastusest. Nii on aega koguda piisavalt reservi, et lubada endale puhkusel suuremaid kulutusi, reisimist ja meelelahutust.

3. Hajuta kulutusi

Kui säästmine ei tundu jõukohane või kipuvad kogutud reservid ikkagi enne puhkust ära sulama, katsu puhkusega seotud oste ja kulutusi hajutada. Näiteks tasub suviste meelelahutusürituste piletid osta ette siis, kui nad on veel soodushinnaga. Suvise reisi lennupiletiteid ja majutuskulusid saab samuti ette broneerida ja tasuda osade kaupa.

4. Puhkuseraha võta välja peale puhkust

Puhkuseraha pole lotovõit, vaid varem kätte saadud kuupalk, millest tuleb elada tavapärasest kaks korda pikem periood. Kuigi töölepingu seaduse kohaselt makstakse puhkusetasu välja hiljemalt eelviimasel tööpäeval enne puhkuse algust, saavad tööandja ja töötaja kokku leppida ka teisiti. Üks võimalus sissetulekute paremaks planeerimiseks ongi esitada tööandjale avaldus maksta puhkusetasu välja alles tööle naastes. Nii kindlustad tavapärase sissetuleku ka puhkusejärgseks perioodiks.