100 linna pandi jätkusutlikkuse alusel järjekorda kolmes sektoris: inimesed, planeet ja kasum.

Ülevaates, mille pealkirjaks on „Jätkusuutlikud linnad 2016: inimesed linna jätkusuutlikkuse keskmes“ on alateemana olemas ka kasumlikkuse indeks, mis seab linnad järjekorda jõukuse ja majandusliku jätkusuutlikkuse alusel.

Kasumlikkuse indeks, kombineerides erinevaid majandusnäitajaid, näitab, kuidas linnad ärilisest seisukohast vaadatuna hakkama saavad. Näiteks:

  • Transpordivõrk (raudtee, lennuliiklus, teed)
  • Äri ajamise kergus
  • Turism
  • SKP (sisemajanduse koguprodukt) elaniku koht
  • Linna tähtsus ülemaailmses majandusvõrgustikus
  • Ühendatus (mobiilside ja internetile juurdepääs)
  • Tööhõivenäitajad

Loomulikult on säravaimad tähed need linnad, mida globaalsete rahanduskeskustena kõrgelt hinnatakse, sest seal on ka elukeskkond hästi arenenud.

Mida rohkem äri neis piirkondades õitseb, seda rohkem voolab läbi ka raha.

Ülevaate koostanud ekspertide sõnul näitab kasumlikkuse indeks linnade jõukust, kuna majandusareng on indikaator, mis viitab sellisele majandusnäitajale nagu ühe elaniku kohta toodetav SKP.

Ja need 19 linna on:

19. Kuala Lumpur, Malaisia. Aasia linn, üks kiiremini kasvavaid kogu maailmas, millel on võtmeroll rahaasjades.

18. Seoul, Lõuna-Korea. Esimese koha hõivab see linn teise alateema, sotsiaalse jätkusuutlikkuse osas. Seoulis on sissetulekutevaheline ebavõrdsus ja kriminaalsus kõige väiksemad maailmas.

17. Kopenhaagen, Taani. Kõrgelt hinnatud kõigis kategooriates.

16. Amsterdam, Holland. Arcadise sõnul on Amsterdamis üks paremaid tasakaale läbi kõigi kolme hinnatud valdkonna ning see on transleerunud majanduslikku heaolusse.

15. Macau, Hiina Rahvavabariigi eriregioon. Pole üllatav, et ainult 600 000 elanikuga maailma mängupõrgute pealinn paikneb jõukaimate linnade seas.

14. Viin, Austria. Kasvava turismisektori ja ühe parima transpordiinfrastruktuuriga linn Euroopas.

Viin

13. Abu Dhabi, Araabia Ühendemiraadid. Araabia Ühendemiraatide pealinn on majanduslikult küll jätkusuutlik, kuid seda ei saa öelda linna keskkonnavaldkonna kohta.

12. San Francisco, USA. Oluline sihtkoht paljudele turistidele, kuid elukoht ka mõningatele maailma rikkaimatele tehnoloogiasektoris töötavatele inimestele. Kuna seal ringleb palju raha, on olemas soodne ärikeskkond, kuid Arcadise hinnangul ka ebavõrdseim sissetulekute vahe.

11. München, Saksamaa. Kuna seal asuvad mõnede suurte firmade peakorterid, siis pole üllatav, et Saksamaa pealinn ja Baierimaa suurim linn nimekirjas koha on leidnud.

10. Stockholm, Rootsi. Mitte ainult Rootsi kultuuri-, meedia-, poliitika- ja majanduskeskus, vaid Arcadise sõnul on tegemist ka ühe juhtiva linnaga keskkondliku jätkusuutlikkuse valdkonnas.

Stockholm

9. Pariis, Prantsusmaa. Pariis on tuntud tasakaalustatud tööelu poolest, hoolimata sellest, et tegemist on riigi majanduse jõujaamaga.

Pariis

8. New York, USA. Arcadise väitel meelitab ja hoiab New Yorgi dünaamiline kultuur ja keskkond miljoneid elanikke, kuid samal ajal teenib linn hästi ka rahvusvahelist äri- ja poliitikamaastikku. Kuid hoiatatakse, et linna transpordivõrk vajab kiiret uuendamist, et seal liiklevate miljonite inimeste vajadusi rahuldada.

New York – Guggenheimi muuseum.

7. Praha, Tšehhi vabariik. Praha SKP elaniku kohta on kaks korda kõrgem kui mujal riigis. Tegemist on ka ühe rikkaima regiooniga Euroopa Liidus.

6. Edinburgh, Suurbritannia. Selles Šotimaa linnas paikneb üks Euroopa nimekaimaid ülikoole, tegemist on ka briti rahanduskeskusega – seal asub Šotimaa Kuningliku Panga peakorter.

5. Zürich, Šveits. Arcadise arvates on tegemist linnaga, millel on tugev reputatsioon kui elaval ja kaasaegsel linnal, kus pööratakse palju tähelepanu nii keskkonnahoiule kui finantsinstitutsioonidele.

4. Dubai, Araabia Ühendemiraadid. Uskumatult jõukas linn on Araabia Ühendemiraatide rahanduskeskus. Planeedi alamindeksis asub Dubai aga väga madalal kohal, ja seda just energiakasutuse, saastatuse ja rohealade puudumise tõttu.

3. London, Suurbritannia. Majanduslik võim hoiab Suurbritanniat Arcadise nimekirja tipus, kuid märgitakse, et Londoni linnapea peab maailmaklassi majanduses tegijaid veenma, et linna infrastruktuuriprioriteedid ei ole pärast Brexitit muutunud. Linn peab tegelema vahega, mis eraldab elanikke kõrgete kasumitega äridest.

2. Hong Kong. Maailmaklassi arhitektuur, kiirelt arenev majandus, kõrgelt haritud inimesed – see teeb Hong Kongist imelise koha, kus äri ajada on väga lihtne. Lisaks sellele on Hong Kong hoolimata oma asukohast maailmas juhtival kohal igasuguste riskide maandamise valdkonnas ning olulisi häireid esineb haruharva.

1. Singapur. Maailma jõukaim linn. Kuid Arcadis hoiatab, et Singapur seisab silmitsi elanikkonna vananemisega ning vajab suuremat investeeringut sotsiaalsesse infrastruktuuri.

Allikas: businessinsider.com