Alustame UNESCO maailmapärandi nimekirjast - järeltulevale põlvkonnale tuleb tutvustada seda, mis eelnevad põlvkonnad on maailmale pärandanud. Need kohad aga võiksid alustuseks olla niihästi põnevad kui harivad.

1. Barranquilla karneval, Colombia

Colombia? Lastega? Jah, kindlasti, sest see pole enam mingi ohtlik paik, kuhu isegi täiskasvanutel ei soovitatud reisida.

Colombia on muutunud ja lastesõbralikuks teeb selle sihtkoha näiteks Barranquillas toimuv karneval, kus lõbusat tantsu ja osavat koreograafiat jätkub neljaks päevaks. Tegemist on Lõuna-Ameerika ühe efektseima ja värvikaima tänavafestivaliga.

Mida seal siis teha? Kõigepealt muidugi vaadata - tuleneelajaid, liikuvaid lilleseadeid, maskeraadi, trummiansambleid, uhketes kostüümides tantsijaid. Ka pealtvaatajad saavad näomaalingud ja võivad karnevalist osa võtta. Pidustused algavad neli päeva enne tuhkapäeva (sel aastal oli tuhkapäev 18. veebruaril).

2. Giant’s Causeway, Põhja-Iirimaa

Uskumatu, milliseid skulptuure võib loodus teha! 40 000 basaltsammast näevad välja nagu mingi tulnukliku ehitise varemed, kuid on siiski tekkinud täiesti looduslikult. Kuuetahulised sambad kõrguvad maa seest üksteise kõrval erineval kõrgusel ja neil on põnev turnida. Lastele saab rääkida, et need on tekkinud 60 miljonit aastat tagasi vulkaanipurske tagajärjel, kui kuum laava puutus kokku ookeaniveega. Kiirelt jahtudes tekkisidki kristalliseerunud basaltsambad, mida hiljem päike, tuul ja vesi on murendanud.

3. Sydney ooperimaja, Austraalia

Austraalia sümbol ja arhitektuuri-ikoon pakub lastele programmi "Kids at the House" ("Lapsed majas"), millesse kuuluvad nii ooperi-, balleti- kui teatrietendused. Aastas käib maailmakuulsas ooperimajas miljoneid turiste, kes saavad näha 1750 etendust. Omaette vaatamisväärsus on muidugi ka täispurjedes laeva meenutav ooperimaja ise.

4. Wayangi nukuteater, Java ja Bali saar, Indoneesia

Indoneesia varjuteater on efektne ja sedamoodi etendusi mujal ei kohta. Varjud ärkavad küünlavalgel ellu osavate nukunäitlejate (dalangide) käe all. Etendust saadavad ksülofonid, trummid, gongid ja muud löökriistad, mängitakse kõigile arusaadavaid muinasjutte ja mõistulugusid, mille sisu saab enne lastele ette lugeda.

5. Kolosseum ja Rooma foorum, Itaalia

Võimsad varemed avaldavad muljet. Lood iidse Rooma impeeriumi gladiaatorite võitlusest samuti. Kolosseumi korraldatakse lastesõbralikke mängulisi ekskursioone. Näidatakse gladiaatorite ruume, lõvipuure, labürinte võitlusväljaku all ja tehakse ringkäik põnevates Rooma-aegsetes käikudes.

6. Serengeti rahvuspark, Tansaania

Lapsed saavad juba varakult tuttavaks kaelkirjakute, elevantide, lõvide ja sebradega, kuid see tutvus jääb raamatutest ja telekast ikkagi üsna teoreetiliseks, kui loomaaias nähtu välja arvata. Kuidas need loomad aga tegelikult elavad? Kus on nende kodu? Just Serengetis ongi. Sealses tohutult suures rahvuspargis saab näha Aafrika kõigi tuntud loomaliikide rännet, safaril võib kaasa sõita gasellikarjaga või jälgida kaelkirjakuid puu otsast lehti napsamas. Tüüpilise kuurorthotelli asemel võib võtta öömajaks telkimise Aafrika tähtede all, kui kogu öö kostavad pimedusest igasugused müstilised loomahääled. Suur loomade ränne vee otsingul kestab maist juunini ja just siis on õige aeg ka loomavaatlejatel kohale saabuda.

7. Dinosauruste park, Alberta, Kanada

Dinosaurused on kindlasti laste jaoks huvitav teema. Eriti veel siis, kui on olemas midagi käegakatsutavat nende eksisteerimise tõestuseks. Kanadas asuv Dinosauruste park on üks maailma suurim sauruseskelettide leiuala ja turistid saavad ise luup käes uurida, millised need iidsed hiiglased siis välja nägid. Õigemini millised nende luud välja nägid. Kuid pargis on ka palju õpetlikku materjali sauruste elu kohta ning igav juba seal ei hakka. Teadlased on sealt leidnud üle 35 dinosauruseliigi.

8. Hawaii Vulkaanide Rahvuspark

Reis Hawaiile võib Eesti perele olla üks pikemaid retki maailma kuklapoolele, kuhu tuleb lennata mitme ümberistumisega. Kuid vulkaaniliste saarte loodus ja maastikud on seda lennukites istumise maratoni väärt. Hawaiil saab külastada kahte maailma kõige aktiivsemat vulkaani ja hea õnne korral näha ka kuuma laavat mööda maapinda voolamas. Vulkaanide pargis korraldatakse reisijuhiga jalgsimatkasid, külastada saab kraatrite servale rajatud vaateplatvorme ning ronida tuhaga kaetud kunagistel laavaväljadel.

9. Göreme Rahvuspark ja Kapadookia, Türgi

Lähemal kui Hawaiil asub veel teinegi looduslik ime - kiviaegsed sambad ja vulkaanilised päikesest ja veest puretud maastikud. Göreme orus on erosioon lihvinud kaljud põnevateks skulptuurideks. Sambaid, mis maapinnast kerkivad, nimetatakse ka haldjakorstnateks. Kapadookiast leiab veel iidseid koobaskülasid, mis on õõnestatud vulkaanilistesse kaljudesse. Göreme vabaõhumuuseumis on väljas vanad maa-alused eluasemed.

Lisaks UNESCO maailmapärandi paikadele võib lastega huvitav olla ka maailmakuulsates turismilinnades, näiteks neis:

10. London, Suurbritannia

Kirjandushuviline laps teab, et Londonis tegutses Sherlock Holmes, Peeter Paan, Harry Potter. Londoni Toweris saab võtta laste-ekskursiooni, Thamesi kallastel tehakse samuti noortele ajaloohuvilistele jalutuskäike. Lõpuks võib ka London Eye hiiglaslikul vaaterattal kogu kesklinna kõrgemalt vaadata.

11. San Francisco, Ameerika Ühendriigid

Hipsterite ja tehnoloogiafännide lemmiklinnas on ka lastel palju teha. Näiteks võib nad viia vanglasse Alcatrazi saarel. Teekond algab 33. kailt laevasõiduga maailma ühte kõige paremini kindlustatud kunagisse vanglasse, kus istusid ka Al Capone ja George Kelly. Vaata Golden Gate´i (Kuldvärava) silda, jaluta Kuldvärava pargis, käi loomaaias, planetaariumis ja akvaariumis. Ja kui tehnoloogiafirmad huvitavad, siis saab näha, kust Google´id, Apple´id ja kõik teised tuntud IT-firmad on tulnud. Giidid võivad juhatada nende praeguste hiigelfirmade esimeste garaažide juurde.

12. San Diego, Ameerika Ühendriigid

Riigi edelanurgas asuv palav linn on üks laste lemmikutest Ameerikas. Siin on rohkem kui 4000 haruldase ja ohustatud loomaliigiga loomaaed, mida peetakse Ameerika üheks parimaks. Teine oluline maamärk laste jaoks on SeaWorld San Diego, kus lapsed saavad vabalt suhelda delfiinidega, tutvuda lähemalt haide eluga ning osaleda kuulsal mereimetajate etendusel, kus esimestes ridades istujad uimede ja sabade löökidest korralikult märjaks pritsitakse.

13. Barcelona, Hispaania

Vahemereäärne linn on nagu muinasjutus, arvavad paljud seal lastega puhanud pered. Antoni Gaudí looming näeb välja nagu lasteraamatust. Tema La Sagrada Família võiks eemalt paista ehtsa liivalossina, Güelli park näib olevat pärit mõnest unenäost ja kesklinnas asuvad elamud kui mõne tulnuka kätetöö. Xocolateria La Xicra aga pakub mõnusat käsitööšokolaadi. Picasso muuseumis ja Barcelonetta kvartalis on ka huvitav nii suurtel kui väikestel. Lisaks on kohe kesklinnas liivarand, kaugele ei pea minema.

14. Hong Kong, Hiina

Lastele on ka selles suurlinnas oma Disneyland, mis on kohati kitšim kui Ameerikas. Veel saab noorema põlvkonna viia lõbutsema Ookeaniparki (liumäed, loomaetendused, lõbustuspark jm), sõita mäetrammiga Victoria tippu, käia Lantau saarel hiiglaslikke Buda kujusid vaatamas või külastada loomaaeda, kus asub kagu-Aasia suurim tehiskliimaga kasvuhoone.

15. Orlando, Ameerika Ühendriigid

Muidugi ei saa unustada lõbustusparkide mekat Orlandot, kuhu on kogunenud maailma suurimad teemapargid. Sealt leiab nii Universal Studios´i filmiteemalisi parke kui Disney multifilmitegelastele pühendatud atraktsioone. Epcoti nimelises teemapargis saab Orlandost lahkumata kolistada läbi kogu maailma tähtsaimad vaatamisväärsused, mille koopiad on ehitatud ühe järve kaldale. Kui vaatamisväärsuste koopiate nägemisest veel vähe, saab kohalikus suveniiripoest osta täiendust oma vidinakollektsioonile: samasuguse Eiffeli tornikese nagu Pariisis või Londoni kahekordse punase mängubussi.

16. München, Saksamaa

Autohuvilised poisid tahaksid kindlasti Baierimaal ära käia, sest sealt tilevad kõige popimad autod. Münchenis tasub külastada tehnoloogiamuuseumi, mis on üks suurimaid Euroopas. Kell 11 vii aga lapsed Raekoja platsile, kus algab kellamäng. Seda saadab elusuuruses kujukeste etendus. Müncheni vana Raekoja kellatornis asub ka mänguasjade muuseum. Saksamaa "Hollywood" ehk Baieri filmistuudiod on veel üks huvitav koht läbi käia, et näha, mismoodi mitte-Hollywoodilikud filmid valmivad. Kell üks päeval teevad seal oma etenduse kaskadöörid.

17. Kopenhaagen, Taani

Lego kodumaal peavad lapsed mängida saama. Vii nad ka Väikese merineitsi kujukese juurde. Tivoli on samuti koht, kust nooremat põlvkonda niisama lihtsalt eemal ei hoia. 1883. aastal avatud lõbustuspark on saanud üheks Taani sümboliks. Muidugi peab Taani pealinnas ette võtma ka ühe jalgrattareisi kogu perega, et tutvuda taanlaste rattalembusega.

Tead soovitada veel häid kohti, kuhu lastega tasub minna? Kirjuta kommentaaridesse.