Mõnikord on õnne võimalik ka teadlikumalt enda kasuks pöörata. Siin on kümme soovitust, mis aitavad lennureisi paremini üle elada siis, kui midagi lennukiga juhtub.

1. Riietu ootamatuteks olukordadeks mugavalt

Lennuõnnetuse üleelamise üks eeldusi on soojad riided. Kui külm ilm või madal välistemperatuur suurtel kõrgustel pole probleemiks, aitavad soojad riided põletuse, löökide ja kiire temperatuurimuutuse vastu. Kanna pikka aluspesu, pikkade käistega särki, tugevaid jalanõusid. Lohvakad riided kujutavad endast avariiolukorras väljumisel ohtu, kuna võivad jääda kinni erinevate teravate takistuste taha.

2. Kasuta mugavaid jalatseid

Sandaalid või kõrged kontsad raskendavad evakueerumist. Põlevad vedelikud võivad sandaalikandja jalgu põletada, kõrgete kontsadega aga ei saa mugavalt liikuda.

3. Istu lennuki sabaosas

Sabaosas istujatel on 40% kõrgem tõenäosus ellu jääda. Seega pole alati kõige turvalisem istuda lennuki eesotsas mugavas äriklassis.

4. Kuula ohutusinstruktsioone enne lennu algust

See kõik võib olla juba mitmeid kordi kuuldud, kuid alati tasub meelde tuletada ohutusreeglid. Pea meeles, et erinevat tüüpi lennukites võivad need erineda.

5. Loe üle istmete arv sinu rea ja avariiväljapääsu vahel

Kui mingi õnnetus juhtub, võib salongis olla suitsune, mürarohke või takistavad liikumist asjad. Kui pead käsikaudu jõudma avariiväljapääsuni, on see lihtsam, kui tead, kui kaugel see väljapääs on.

6. Hoia turvavöö alati peal

Turvavöö aitab ka turbulentsi korral ja võib päästa väiksematest õnetustest. Hoia see peal ja võimalikult madalal, sest pehmem kõht võib turvavöö all ootamatute tõugete korral haiget saada. Hoia turvavöö peal isegi magamise ajal.

7. Hoia enda istme juures piisavalt vaba ruumi

Alati on turvalisem olla istmega püstiasendis ja kingad kindlalt jalas. Hädaolukorras võta sisse turvaasend: pea all, kummargil ja põlved keha lähedal. Selleks hoia oma istme juures piisavalt vaba ruumi. Kui midagi juhtub, on turvalisem liibuda eesmise istme seljatoe vastu. Hoia käed koos.

8. Säilita rahu

Paanikas pole põhjust, sest paanikas tehakse läbimõtlematuid otsuseid. Ole rahulik ja pea meeles, et ka paljusid hullemaid olukordi on alati võimalik üle elada.

9. Kui maandutakse merre, ära oma pääästevesti enne täis puhu

Kui puhud päästevesti juba lennukis täis, tõstab see vette kukkudes reisija salongi lae alla ja väga raske on väljuda. Selle asemel hoia hinge kinni, uju salongist välja ja alles siis lase päästevest õhku täis.

10. Pane hapnikumask kõigepealt endale pähe

Alles siis hakka abistama ka kaasasolevaid lapsi ja teisi. Kui lennukisalongi hermeetilisus on kadunud, on aega vaid 15 sekundit, et hakata hingama hapnikumaskiga. Muidu kaotab reisija teadvuse.

11. Kaitse end suitsu ja tule eest

Tulekahju on kõige sagedasem lennuõnnetuse põhjus. Lennukis puhkenud põlengu suits võib üsna kiiresti muutuda väga mürgiseks. Sulge oma nina ja suu riietega ja proovi eemalduda.

12. Välju võimalikult kiiresti

68 protsenti lennukisurmadest on hoopis avariijärgses tulekahjus. Kui salongis on tulekahju, on lämbumisest pääsemiseks aega vaid mõni minut.

13. Kuula meeskonna õnnetusejärgseid juhendeid

Kui midagi on juhtunud, allu lennukimeeskonna käsklustele. Nad on väljaõppinud, teavad, mida teha ja juhendavad, kuhu minna.

14. Hülga oma asjad

Ära ürita oma asju ja kotte päästa. Oma elu on kõige olulisem, asju saab alati asendada.

15. Liigu eemale

Liigu vähemalt 150 meetrit lennukist eemale vastutuult, kui oled avarii järel salongist välja saanud.

16. Oota abi

Lennuki läheduses ootajatel on tavaliselt rohkem võimalus abi saada kui neil, kes asuvad kuhugi suunas ise liikuma. Kuid alati on erandeid.