Kui teie elus valitseb seisak, on aeg karjääriredelilt hetkeks maha astuda. Siinseid näpunäiteid järgides saate kokku panna oma unelmate odüsseia.
Tööelusse pausi tegemine tähendab üheksast-viieni rongilt maha astumist. See on võimalus töö mõneks ajaks ootele panna (või karjäärile sootuks uus suund anda) ja teha seda, millest olete alati unistanud, olgu selleks siis Guatemalas hispaania keele õppimine, Indias tänavalaste abistamine või Uus-Meremaal jalgade ümber seotud õblukese benji-köiega sillalt alla hüppamine.
Võib-olla mõtlete, et teil pole võimalust töö juurest pausi teha. Tavalisemad vabandused on näiteks: „Ma ei saa riskida töö kaotamisega”, „Ma olen liiga vana” või ka „See on lihtsalt liiga hirmutav”. See kõik on jama! Tööpausi võivad teha kõik, kes vähegi tahavad – tuleb pisut ette mõelda, muud midagi.

Mõtteline teadvustamine on esimene samm. Uskuge, et töös pausi tegemine ON tõepoolest võimalik, ning seejärel mõelge, mida te selle pausi jooksul saavutada tahaksite. Lennata Mongooliasse või kõndida Timbuktusse või midagi muud? Otsige maailmakaart välja ja kavandage seiklus, mis viiks teid suurte rännumeeste kombel põhjapooluselt lõunapoolusele. Uurige internetist vabatahtlikuna töötamise võimaluste kohta Kagu-Aasias, küsige internetifoorumitest, millega teised pausivõtjad on tegelenud – koguge võimalikult palju inspiratsiooni ja andmeid.

Mõelda tuleb ka praktilistele küsimustele: kas jätta senine töö sinnapaika või korraldada puhkeaasta? Kas maja maha müüa või välja üürida? Kes vahepeal kassi eest hoolitseb? Ükski neist küsimustest pole ületamatu probleem, kui teil on toimiv tegevuskava ja piisavalt indu, et asja mitte sinnapaika jätta.

Tegevusvõimaluste hulk on sisuliselt piiritu. Võite veeta aega vabatahtlikuna (näiteks tegeleda inimestega Rumeenias, loomadega Keenias, või iidsete hoonetega Peruus); võite käsile võtta mõne uue oskuse omandamise (õppida keelt Marokos, söögivalmistamist Itaalias, kõhutantsu Türgis); võite proovida leida tööd mujal maailmas (kas erialast või midagi sootuks erinevat); võite koostada reisikava A-ga algavate riikide kohta (Austria, Austraalia, Argentiina, Angola jne). Kõik oleneb teist endast.
Tööelus pausi tegemine ei ole sugugi karjääri põrmustav otsus, vaid võib aidata teid tööalaselt uuele tasemele viia. Nii et hakake aga planeerima.

10 näpunäidet karjääriredelilt maha astumiseks


• Leidke endas inspiratsioon. Pidage meeles, et tööelus pausi tegemine ON võimalik – tõestuseks lugege teiste kogemusi.
• Otsige vabatahtlik töökoht. Olgu selleks siis surikaatide vaatlemine või arengumaades väikeettevõtete juhendamine – võimalusi on tohutult.

• Otsige töökoht mere taga. Rahastage oma tööpausi teise töökohaga.
• Lahkuge senisest töökohast. Mõelge läbi, kas töölt ära tulla või tööandjalt puhkeaasta kaubelda.
• Ajage kõik asjatoimetused joonde. Pöörake tähelepanu praktilistele küsimustele, nagu eluaseme väljaüürimine või auto müümine.
• Õppige selgeks mõni uus oskus. Maailmas on tohutul hulgal erinevaid kursusi, millel osaleda, alates keeleõppest kuni sukeldumiskoolitusteni.
• Võtke lapsed kaasa. Lapsed ei muuda töölt pausi võtmist sugugi võimatuks.
• Koostage pakkimisnimekiri. Kui kavatsete terveks aastaks ära minna, mõelge põhjalikult järele, mida kaasa võtta.
• Reisige mööda maailma. Töö juurest pikema pausi võtmine on hea võimalus planeerida ümbermaailmareis või võtta ette mõningad tuntuimad teekonnad Trans-Siberi raudtee, Ameerika manner äärest-ääreni... nimekiri on lõputu.
• Tehke midagi erilist. Minge näiteks mõnda jahimeeskonda tööle või hoopis tundmatutele aladele uurimisreisile.