Väljaspool Riia vanalinna võib avastada, et siin on palju rohkem teha, kui vaid vanadel munakivitänavatel jalutada - on olemas veel moodne Riia, kunstiline Riia, Art Noveau ehitised ja roheline Riia.

Andrejsala.

Andrejsala on kesklinna lähistel asuv piirkond, mis oli kunagi tööstussadam. Nüüd arendatakse sellest kultuuri- ja meelelahutuskeskust stuudiote, klubide, kohvikute ja näitusesaalidega. Riia arenguplaan näeb ette 2016.-2018. aastatel siia ka kruiisisadama ehitamist, kuid praegu on piirkond veel suhteliselt mahajäetud ja turistivaba, seega on seal hea niisama vee ääres uidata.

Riia, Bastejkalns.

Tegemist on vana bastionikünkaga, millel on praegu kena park, mis jääb otse Riia linnasüdamesse. See park rajati 19. sajandil, kui linna kaitsevallid maha võeti. Bastejkalnsi kõrvalt võib leida ka Vabadussamba ja teisi Blaumanise skulptuure. Park on kohalike seas populaarne romantiliste jalutuskäikude koht ja seal veedetakse aega nii pere kui sõpradega.

Brethreni kalmistu loodi 1936. aastal Läti sõduritele, kes hukkusid 1915.–1920. aastatel. Üheksahektarises memoriaalis on maetud 3000 sõdurit, seal asub ka Igavene Tuli ja Läti Ema monument. Võib tunduda veidi kummaline soovitada jalutuskäiku kalmistul, aga see on tõepoolest ilus koht.

Keskturu angaarid.

Riia kuulus Keskturg oli kunagi üks maailma suurimatest ja moodsamatest turgudest. Praegu asub seal suur ja kirev taluturg, kust saab osta värsket ja puhast talukaupa. Viis turupaviljoni asuvad vanades Saksa Zeppelini angaarides ja neid on lihtne leida. Võta kaasa suur turukott ja ostle nagu kohalik!

Tohutus hoovis, mida ümbritsevad 120-aastased puitarhitektuuri näited, võib leida end mõnel vabaõhuturul, kontserdil, kinoööl või kaubafestivalil - peaaegu igal nädalal toimub midagi. Laadad on parim viis leida sealt endale mõne huvitava kohaliku suveniiri.

Hinnatud üheks olulisemaks muuseumiks Baltimaades, annab see asutus ausa ülevaate okupatsioonist natsi-Saksamaa ja Nõukogude Liidu ajal. Kollektsioonis on tohutu hulk pilte, makette, ajalehti, plakateid, relvi ja palju muud sellest ajast. Jäta endale aega korralikuks ajaloo õppetunniks.

Tegelikult see turg enam ei eksisteeri - selle koha peal on nüüd park ja trammipeatus. Kui saabud vanale heinaturu platsile, siis tea, et oledki jõudnud Moskva kvartali südamesse - ümberringi asuvad vanad töölismajad ja endine Juudi geto. Kogu piirkond oma vanade puumajadega ja erinevate kirikutega on väärt avastamist.

Riia, õigeusukatedraal.

Tegemist on suurima ja suursuguseima kirikuga Riias - nö kohustuslik vaatamisväärsus nii usklikele kui mitteusklikele. Katedraal püstitati 1860-ndatel ning muudeti nõukogude ajal planetaariumiks, kinoks ja kohvikuks. Praeguseks on kirik renoveeritud ja kaetud kuldsete kaunistustega kuplitega. Kirik on külastajatele avatud.

Riia tasuta ekskursioon on hea võimalus tutvuda linnaga ilma kulutusi tegemata. Giidid on tavaliselt noored entusiastlikud kohalikud, kes näitavad oma kodulinna just sellisena, nagu see tegelikult on. Kui tahad näha rohkem kui vanalinna ja tüüpilisi turistilõkse, siis see ekskursioon on just sinu jaoks. Noorteprojektina tegutseb tasuta ekskursioon vaid kogutud annetustest, seega kui tahad üritust toetada, tee annetus. Ekskursioonid algavad iga päev kell 12 Püha Peetri kiriku juurest.

Rozena tänav pole ainult lühim, vaid ka kitsaim tänav Riias. Kui su käed on piisavalt pikad, siis suudad väljasirutatud kätega puudutada mõlemat müüri tänava ääres. Samuti võib nautida kohalikku õlut tänava lõpus asuvas õlleaias või restoranis.