Kõik on kuulnud kääbusriikidest, aga kui väikesed on väikesed riigid tegelikult? Järgnevalt on maailma kümme kõige väiksemat riiki seatud järjekorda pindala järgi, "suurimast" vaikseimani:

10. Malta (pindala 316 km2) — kultuuride segu, kindlused ja rüütlid ning sukeldumine laevavrakkidele. Peamine publik: vene uusrikkad ja briti pensionärid.

9. Maldiivid (298 km2) tähendab troopilist paradiisi, mesinädalaid ja idüllilisi sinivalgeid randu.

8. Saint Kitts ja Nevis (261 km2) — vulkaaniline Kariibi pärl (vaata kaarti), vihmamets ja vana raudtee.

7. Marshalli Saared (181 km2) — enda üle üliuhke vabariik viljeleb Bikini laguuni, Teist maailmasõda ja kraatreid. Kristallselge vesi, palju mereelukaid.

6. Liechtenstein (160 km2) — unikaalne kääbus, traditsioon käsikäes tänapäevaga, suusarajad, maa peal ruulivad vürstid, õhus kotkad-kullid.

5. San Marino (61,2 km2) — postmarkidest, vanadest autodest ja Kurioosumite muuseumist elatuv, samas vahel Eurovisionil osalev Itaalia maksuvaba enklaav-nukuvabariik.

4. Tuvalu (26 km2, avapildil), Okeaania väike nunnu (vaga-vesi-sügav-põhi) saareke, kus poolel teel Hawaii ja Austraalia vahel kohisevad palmipuud ja randuvad lained.

3. Nauru (21 km2) hiilgab restoranide rohkuse ja käsitööpoodidega.

2. Monaco (1,98 km2) ei vaja tutvustamist: Monte Carlo rallirada, kasiinod, vahakujude muuseum, neurootilised printsessid ja muud rikkad-kuulsad.

1. Maailma väikseim riik: VATIKAN
Linnriik Stato della Città del Vaticano (0,44 km2): 800 elanikku, Püha Peetruse väljak, oma euro, bilansivõimelised kommertsnunnad suveniirikioskis ja riigijuhiks kõigi katoliiklaste paavst.
Vatikan