Soovitatud kümnest nipist enamus on küll nii elementaarsed, et on paljudel kindlasti pähe kulunud, aga kunagi pole paha üle korrata.

1. Ära ahnitse ootesaalis endale mitut istet. Lennujaamad on rahvast täis, kõigil on kitsas. Ole viisakas ja jäta naaberiste vabaks, et ka seal saaks keegi istuda. Kotil ja ajalehtedel pole eraldi istet vaja.

2. Sisene lennuväravasse õigel ajal. Lihtne reegel, millel on oma põhjus, kutsub pardale minema grupikaupa vastavalt istmeridadele, et poleks trügimist ja lennuk saaks täidetud kiiremini. Need, kes saavad peale esimesena, on selle eest ka maksnud oma kallima piletiga ja ebaõiglane oleks minna trügima nende vahele.

3. Kasuta esiistme alust pinda. Kottide surumine niigi täis laeriiulisse võib teiste ja ka enda asjad kotis katki teha. Kui ruumi on vähe ja sõit pole pikk ning jalaruumi leidub, siis kasuta enda ette jääva istme alust väiksemate kottide äramahutamiseks. Sealt saab lennu ajal ka paremini asju kätte.

4. Vaata ette, enne kui seljatoe alla lased. Nagu hiljuti kirjutasime, on üks stressitekitavamaid sündmusi lennukis eesistuja seljatoe äkiline allalangemine tagaistuja sülle. Veel halvem on olukord siis, kui istme allalaskja teeb seda tagaistuja söömise ajal või kiilub istme vahele tagaistuja sülearvuti.

5. Lase inimesed enda ees esimesena lennukist välja. Kõik tahavad lennukist välja saada ja lihtsa reegli järgmine, et kes on eespool, sellel on eesõigus, teeb väljumise sujuvamaks ja kõigi jaoks kiiremaks.

6. Jäta istmekäepide keskelistujale. Keskmistel on niigi kõige ebamugavam, äärmistel on alati rohkem privaatsust ja ka isiklik käetugi. Seega las keskmisele istmele sattunud õnnetum reisija saab vähemalt oma käetoed.

7. Ära prõmmi hotelliustega. Hotell on reisijate uus kodu ja pole just palju helikindlate seintega öömajasid, kus uste prõmmimine ja muu lärm teistele kuulda poleks.

8. Eelmisele punktile lisaks - hoia teleka, raadio, süleri ja iseenda hääl vaikne, et väsinud naaber saaks puhata ja magada.

9. Ära trügi, oota järgmist lifti. Trügimise mittesoovitamine pole just originaalne, aga ikkagi inimesed vahest trügivad. Las lift läheb ära, kohe tuleb järgmine. Täispressitud liftis pole kellelgi mugav ja see mõni minut pole seda väärt, et trügida.

10. Seisa liikuvatel põrandatel ja eskalaatoritel paremale, kõnni vasakul. Lase teised mööda, kui seisad. Jälle täiesti elementaarne soovitus, mida kõik teavad, aga vahest tuleb seda lihtsalt meelde tuletada.

Millised käitumisreeglid vajaksid veel meeldetuletamist? Kirjuta kommentaaridesse.