1. Zika viirus ei ole midagi uut. Zika viirust teatakse juba 70 aastat, kuid kiiresti hakkas see levima eelmise aasta mais, saades alguse Brasiiliast. Võrreldes teiste sääskede levitatavate haigustega – näiteks malaaria ja Dengue-palavik – on selle põdemine palju kergem. Zika viiruse vastu saab ennast kaitsta sääski eemal hoides – hea sääsetõrje ja pikad riided on kõige tõhusamad. Vaktsiini selle viiruse vastu ei ole.

2. Mis riike peaks vältima praegu?
Zika hoiatus on väljastatud 24 riigi ja territooriumi kohta, milleks on Brasiilia, Kolumbia, El Salvador, Prantsuse Guinea, Guatemala, Haiti, Honduras, Martinique, Mehhiko, Panama, Paraguay, Suriname, Venezuela, Puerto Rico, USA Neitsisaared, Dominikaani Vabariik, Barbados, Boliivia, Ecuador, Guadeloupe, Saint Martin, Guyana, Roheneemesaared ja Samoa.

3. Kas viirus võib levida ka inimeselt inimesele? Jah, ehkki need juhud on väga harvad.
Kuna viirus püsib mehe seemnevedelikus elujõuline kuni kuu aega pärast tervenemist, on võimalik ka selle levimine sugulisel teel.2.

4. Kas viirus võib levima hakata Eestis? Ei.
Haigust levitavaid sääseliike meil ei leidu ning epideemia oht on võrreldes soojemate piirkondadega minimaalne. Eestisse võib viirus jõuda ainult ohupiirkonnast tulnud inimestega.

5. Kas viirus võib jõuda mujale Euroopasse? Jah.
Praegu, talvel, on viiruse Euroopasse toonud peamiselt turistid ja seda on diagnoositud Norras, Rootsis, Taanis kui ka Soomes. Aga viirust kannavad edasi ka Vahemere piirkonnas pesitsevad sääseliigid, nii on näiteks Itaalias kinnitatud selle kohapealset levimist.

6. Ainsad, kellele Zika on tõeliselt ohtlik, on rasedad naised, kellel võimalusel tuleks vältida reisimist Zika levikupiirkondadesse. Viirus on võimeline läbima loote kaitsebarjääri ning laps võib sündida arenguhäirega.

7. Tavaline, muidu terve inimene, ei põe haigust raskekujuliselt läbi, enamus ei oska kahtlustadagi, et nad on nakatunud. Zika viiruse sümptomid on palavik, lööve, liigesevalu ja konjunktiviit e. silma sidekesta põletik – tavaliselt möödub see paari päeva või nädalaga.

8. Kuidas Zikat ravida?
Haigestumise korral tuleks lihtsalt piisavalt puhata, juua palju vett ja võtta valu- ja palavikualandamiseks ravimeid. Vältida soovitatakse aspiriini.

9. Plaanid minna Brasiiliasse olümpiamänge vaatama?
Augustis algavate olümpiamängude ajal on Brasiilias talv ning sääski pole siis nii palju kuivema ja jahedama kliima tõttu. Praegu tegeletakse ka tõsiselt säskede hävitamisega.
Praegu pole ükski sportlane teatanud, et ta ei osaleks, ehkki mitme riigi olümpiakomiteed on väljandanud muret.

10. Miks siis ikkagi sportlased kardavad praegu? Sportlased on nakkushaigustele eriti vastuvõtlikud, sest rasked treeningud nõrgendavad nende immuunsüsteemi. Naissportlaste hirm on veel eriti arusaadav.