Täiskasvanute kutseharidus on kutsebaasharidus, kutseharidus ja spetsiaalkutseharidus. Koolitusel võetakse arvesse kohataotleja varasem haridus ning tööl või ettevõtjana saadud oskused.

Üks variant on õppelepinguga töökohapõhine õpe – töötad oma erialasel tööl ja läbid õppe töö kõrvalt. Nii võib samamoodi baaskutsehariduse saada, nagu ainult kutsekoolis õppides. Kuid selleks vajad sa esmalt töökohta, edasi tuleb pöörduda oma piirkonna õppelepingubüroo poole. Tööandja maksab sel ajal vähemalt praktikatasule vastavat töötasu.

Oma olemasolevaid kutseoskusi saab enne tööturule sisenedes tõendada kompetentsipõhise kutseeksamiga. Sel moel võib saada baaskutsehariduse, kutsehariduse või spetsiaalkutsehariduse. Kaks viimast annavad teatud kutsekvalifikatsiooni, seda tõendava dokumendi saamiseks tuleb alati teha kutseeksam. See variant sobib hästi ka siis, kui kutseharidus on saadud teises riigis ja soovitakse seda Soome kutseharidusega võrdsustada. Kompetentsipõhiseid kutseeksameid pakuvad kutsekoolid ja täiskasvanute kutsekoolid.

Mõned tööandjad koolitavad endale ise inimesi ja garanteerivad, et õpingud lõpetanud inimene saab nende juures tööd. Nii teevad näiteks paljud transpordiettevõtted jt.