Kindlustus sõlmige igal juhul. Kui reisite tihti, on targem teha aastane reisikindlustus. Kui teie krediitkaardiga tuleb kaasa ka reisikindlustus, lugege läbi isegi kõige väiksemas kirjas tingimused.

10 lihtsat reeglit, mis reisi turvalisemaks muudavad

1. Mõelge, millega sõidate. Kui kõik kohalikud muretult kiivriteta mootorrattal ringi kihutavad ja ka politsei seda aktsepteerib, ei tähenda, et see mõnes riigis ongi täiesti turvaline. Seal saabki õnnetustes rohkem inimesi surma.

Ööbussid ja öörongid säästavad igal pool aega, aga uurige nii kohalikelt kui ka reisifoorumitest, kas lisaks piletirahale ei jää te vaesemaks oma telefoni, kaamera ja terve rahakoti võrra.

2. Ärge võtke võõrastelt vastu toitu ja jooki, seda nii rongis kellegagi kupeed jagades kui ka mõne metropoli uues lahedas katusebaaris. Muidugi on erandeid – see tore Tai perekond, kellega koos päev otsa bussiga sõitnud olete, ei kujuta endast mingit ohtu, kui teiega puuvilju jagada tahab. Aga ikkagi juhtub liiga tihti, et turiste (eriti neid, kes reisivad üksi) on sel viisil uimastatud ja paljaks röövitud.

3. Jooge poole vähem. Ei taha küll teie puhkust kuiva seaduse kehtestamisega ära rikkuda, aga üksjagu turistidega toimuvaid õnnetusi või vahejuhtumeid kaklustest vargusteni leiab aset just kõvas joobeastmes.

4. Hoidke oma asjadel silm peal ka siis, kui teil on pagasikindlustus. Elektroonilised seadmed, sh arvutid, foto-, filmi-, videokaamerad, mobiiltelefonid, väärisesemed ja kellad, aga ka näiteks muusikariistad ja dokumendid on kindlustusega kaetud ainult siis, kui nad on teie järelevalve all (lennukis käsipagasis) või seifis. Jätke need rendiauto pagasiruumi ja minge päevaks linna peale jalutama – ükski kindlustusfirma ei taha teist midagi kuulda.

5. Kui vähegi võimalik, vältige busse, ronge ja lennukeid, mis jõuavad teile võõrasse kohta keset ööd. Pimedas linnas öömaja otsimine põhjustab vähemalt stressi, kui mitte midagi rohkemat – nii et kui pole muud võimalust kui jõuda kohale keset ööd, broneerige vähemalt öömaja ja korraldage transport jaamast majutuse ukseni.

6. Registreerige enda viibimine välismaal välisministeeriumi kodulehel. See võtab vähe aega, aga kui olukord on tõesti halb – inimrööve on tulnud ette ka Eestist pärit ränduritega –, on riigil palju rohkem võimalusi kui, ükskõik millisel sõbral või kindlustusfirmal teid aidata (kui keegi üldse teab, et te ootamatult puhkenud sõja või looduskatastroofi piirkonnas olete). Tavaliselt ei ole kindlustusandjal kohustust hüvitada eksinud või kadunuks jäänud kindlustatu otsingukulutusi.

7. Need tätoveeringud on nii ägedad ja iluoperatsioonid välismaal odavamad? Enamikul juhtudel ei ole kindlustusandjal kohustust hüvitada kulutusi, mis on seotud kosmeetiliste operatsioonide, tätoveerimise või tätoveeringu eemaldamisega või nendest toimingutest põhjustatud tüsistustega. Nii et mõelge mitu korda, enne kui kellegi enda kallale noa või nõelaga lubate.

8. Käige reisimeditsiini nõustamise kabinetis. Teie perearst on kindlasti imetore, aga ta lihtsalt ei jõua kursis olla kogu maailma eripäradega. Kõik need pisikesed Kesk-Ameerika ja Aafrika riigid, mis teile nii armsad on – ta võib neist esimesena kuulda teie käest. Reisimeditsiini kabinetis töötavad inimesed puutuvad kokku reisijatega meremeestest kõige pöörasemate ränduriteni ja lihtsalt on kompetentsemad. Arvestage, et lasteaialapsena saadud vaktsiinid ei kaitse teid täiskasvanuna mitte igal juhul.

Vaktsineerimis- ja reisimeditsiini soovitusi tasub vaadata ka Ravimiameti koduküljelt või küsida nõu oma reisikonsultandilt.

9. Reisikindlustus tuleb muidugi sõlmida ja sõlmida AEGSASTI, mitte jätta seda viimasele päevale enne reisi. Isegi kui reisini tundub veel palju aega olevat, siis näiteks reisile minemist takistav luumurd võib juhtuda ka kuu varem – ja reisitõrkekindlustus hüvitab siis kulud vaid juhul, kui juba õnnetuse ajal kehtiv kindlustus olemas oli.

10. Superodava lennuhinna puhul väljaspool hooaega uurige, kui tavalised on piirkonnas üleujutused või kui tõenäoline metsatulekahju jms. Kindlustus ei kata nende põhjustatud kahju. Ehkki terrorismijuhtumid on täiesti ennustamatud tavainimese jaoks – ja paistab, et tihti ka julgeolekujõududele –, tasub siiski teada, et kindlustusandjal ei ole hüvitamise kohustust, kui kahju põhjustab terrorism.

Jaga
Kommentaarid