1. Lauge maastik, männimets, heinapallid …

Uruguayd iseloomustab enamasti tasane maastik, kõrgeim mägi ületab Suurt Munamäge vähem kui 200 meetri võrra. Kohalik loodus on Eestiga uskumatult sarnane. Bussiaknast paistavad põllud, heinapallid, omaette seisvad talud, põhjamaine mets (kui mõned üksikud palmid välja arvata). Isegi männimets on kodumaise lõhnaga. Ka tänavapildis ei saa väga aru, et oled Euroopast kaugel. Enamik uruguaylastest ongi tegelikult Euroopa päritoluga, mis paistab välja nii nende välimuses kui ka eriti rahulikus iseloomus võrreldes teiste ladinaameeriklastega. Nädalavahetustel muutub Montevideo kesklinn justkui asustamata saareks, kuna paljud pealinna elanikud eelistavad veeta vaba aega maal ja mere ääres.

2. Teatrihullus

Montevideo

Kuigi Montevideo kesklinn on nädalavahetuste õhtutel peaaegu inimtühi, on siiski kohti, mis on rahvast paksult täis – need on teatrid. Ma ei ole kuskil näinud nii suurt teatrite kontsentratsiooni kui Montevideo kesklinnas. Teine rõõmustav asi, mis silma jäi, on raamatupoodide arv, neid näeb praktiliselt iga nurga peal. Veel üks väga populaarne ajaviide on tangoetenduste külastamine. Kirg tangomuusika ja -tantsu vastu on Uruguays sama suur kui Argentinas. Kuigi Uruguayl ja Argentinal on väga palju ühist, erilist sõprust nende kahe rahvuse vahel märgata ei ole. Pigem

näeb nende vahel pidevat konkureerimist. Ajaloost tulenevaid põhjusi on üsna palju ja üks nendest on vaidlus tango päritolumaa tiitli üle. Mõnede andmete kohaselt sündis Carlos Gardel, prantsuse-argentina tangolaulja, hoopis Uruguays. 19. sajandi lõpus sündinud Gardeli peetakse tangomaailma suurimaks sümboliks. Tema päritolu saladus ei ole siiamaani paljastunud ning poleemika kahe naaberriigi vahel jätkub tänapäevani.

3. Mate

Uruguaylaste lemmiktegevus on matetee joomine. Vähemalt igal teisel kohalikul on alati kaasas oma matetermos ja spetsiaalne metallkõrrega kruus. Matejooki nautivaid inimesi võib näha kõikjal: rannas, tänaval, bussis ja isegi kõnniteede äärekividel istumas. Kõige rohkem matejoojaid ilmub tänavale päikseloojangu vaatlemise ajaks. Turiste ootab kahjuks üks pettumust valmistav fakt – mateteed ei müüda valmis kujul minu teada mitte kuskil! Kohalike käest selle põhjust uurides sain vastuseks, et mate joomine on väga isiklik asi ning igaüks tahab oma matet ise kodus valmistada. Nii et turistile jääb üksainus lahendus – osta matekruus ning teevalmistamise tehnika selgeks õppida.

4. Maailma parim vabandus magada lõunani

Teine asi, millega võib Uruguays raskusi tekkida, on korraliku söögikoha valimine. Väsinud ja näljase turisti peamiseks mureks esimesel hommikul pärast saabumist on hommikusöögi leidmine. Kahjuks pole see nii lihtne. Laupäeva (hilisel!) hommikul on enamik kohvikutest Montevideo kesklinnas ja vanalinnas suletud. Vähestes kohtades, mis on siiski lahti, näeb küll menüüs hommikusöögi valikut, aga … seda ei saa kahjuks enne kella 14–15 tellida. La merienda-nimelised toidukomplektid sobiksid eurooplaste ettekujutuses ideaalselt just hommikusöögiks. Uruguaylastel on aga kombeks süüa seda hommikusöögimenüüd pigem õhtupoole.

5. Rõõm lihtsatest asjadest

uruguay

Veel enne Uruguaysse tulekut olin korduvalt kuulnud, et siin riigis ei ole oluline see, kui palju raha sul on ja millise autoga sõidad, vaid tähtsad on hoopis inimlikud väärtused, perekond, haridus. Uruguay kõige suurem aare on selle elanikud. Sellist viisakust ja vastastikust lugupidamist ei ole ammu kuskil mujal kohanud. Uruguaylased oskavad nautida lihtsaid asju ja on ka üsna tagasihoidlikud. Uruguay eelmine president José Mujica on tuntud maailma vaeseima presidendi nime all. Noorena kuulus Mujica vasakpoolsesse sissirühmitusse ning veetis peaaegu 15 aastat vanglas. 2010.–2015. aastatel oli Mujica riigipea ametis, kuid elas samal ajal tagasihoidlikus maakodus ja annetas 90% oma palgast heategevuseks. Kohalikel on Mujica kohta äärmiselt vastuolulised arvamused. Paljud peavad teda kangelaseks, kuid on ka neid, kes kutsuvad Mujicat petturiks ja bandiidiks, süüdistades teda katses demokraatiale lõppu teha.

6. Kanep, perepäevja turisminädal

uruguay

Vaatamata kohalike lahkarvamustele poliitikaküsimustes, on Uruguay saanud nii Ladina-

Ameerika kõige liberaalsema riigi kui ka Lõuna-Ameerika Šveitsi tiitli. Uruguay on korduvalt üllatanud maailma oma vabameelsete seaduste ja progressiivsete reformidega. Uruguay oli esimene riik maailmas, kus legaliseeriti kanep. See on ka ainus Lõuna-Ameerika riik, kus on seadustatud abort, ja üks vähestest, kus on legaliseeritud samasooliste abielu. Uruguay naised said esimestena Ladina-

Ameerikas nii õiguse nõuda lahutust kui ka valimisõiguse. Uruguay oli esimene riik maailmas, kus projekti „Üks sülearvuti lapse kohta” raames sai iga algkooliõpilane tasuta sülearvuti. Uruguay on kõige vähem usklik riik Lõuna-Ameerikas, kus ametlik religioon puudub. Jõulud on ümber nimetatud perepäevaks ja lihavõtted turisminädalaks.

7. Maailma kõige puhtam õhk

Punta del Este

Uruguays hoolitsetakse rahva tervise ja heaolu eest. Uruguay oli esimene Ladina-Ameerikas, kus keelati suitsetamine avalikes siseruumides. Mõne allika kohaselt on Uruguay ka üks maailma puhtaima õhuga riike. Rahva liigsest soolatarbimisest tingitud tervise-

probleemid viisid veel ühe ametliku keeluni – restoranid ei tohi söögilauale välja panna ei soola, ketšupit ega majoneesi. Soolatopsi võib tuua ainult juhul, kui klient seda ise palub. Paljudes söögikohtades on ka hoiatussildid liigse soolatarbimise kahjulikkuse kohta. Uruguay on ka naturaalsete puuviljade ja marjade paradiis. Erinevalt naabritest, Argentinast ja Brasiiliast, maitsevad kohalikud puuviljad nagu oma aias kasvatatud, ilma mingisuguse vihjeta geneetiliselt muundatud viljadele. Vaatamata kaasaegsetele seadustele ja korruptsiooni madalale tasemele on Uruguayl siiski palju Ladina-Ameerikale omaseid probleeme. Turisti pilgu läbi tundub Uruguays elamine üldse võimatuna. Hinnad on sama kallid kui Euroopa arenenuimates riikides, keskmine palk on aga kaks korda väiksem kui Eestis. Kahetoalise korteri üür Montevideo kesklinnas võrdubki kuu keskmise palgaga. Arvestades fakti, et enamik kesklinna tänavaid näeb välja nagu Ida-Euroopa 90-ndatel, on olukord üsna nukker. Paljud neljatärnihotellid võrduvad kvaliteedi poolest Euroopa kahetärnihotellidega, kuid ööbimise hinnad jäävad ikka nelja tärni tasemele. Sama olukord on ka toidu, riiete ja muude asjadega. Tagasihoidlik lõunasöök kahele maksab vähemalt 25 eurot. Naisturistidele ei soovita ma šoppamisele ühtegi sekundit raisata: riided ja jalanõud on äärmiselt moetud ja hirmkallid.

8. Võimalus nautida tähelepanu

uruguay

Kui rääkida turismist, siis enamik reisijaid tuleb siia just Argentinast ja Brasiiliast. Euroopa väikeriikidest saabuvaid turiste on väga vähe ning eestlasena on võimalik ise muutuda eksootiliseks vaatamisväärsuseks, kellega kõik tahavad tuttavaks saada. Argentiinlastele on põhiline suvekuurort Punta del Este, kus käiakse tihedamini kui Argentina rannalinnades. Punta del Estel ei ole vana ja kulunud välimusega Montevideoga midagi ühist. Kui Montevideot võrdleks mõne vanamoodsa endise Nõukogude Liidu linnaga, siis luksuslikku Punta del Estet kutsutakse tihtipeale Lõuna-Ameerika Monte Carloks. Montevideo ja Buenos Airese vahel on sama tihe laeva- ja lennuliiklus kui Tallinna-Helsingi suunal.

9. Romantiline sadamalinn

Colonia del Sacramento

Veel üks Argentina ja ka teiste turistide lemmikpaik on Buenos Airesest ühetunnilise praamisõidu kaugusel asuv Colonia del Sacramento. See UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluv linnake viib külastajad ajas tagasi. Vanalinna munakividest tänavad, 17. sajandist säilinud varemed ja ajaloolised hooned, maalilised pargid, hubased väljakud, värvilised käsitööpoed ning ülimalt stiilse sisekujundusega kohvikud – kõik see teeb Colonia del Sacramentost Uruguay kõige romantilisema linna. Eelmainitule lisaks kaunistavad vanalinna tänavaid siin-seal pargitud vanaaegsed autod.

10. Casapueblo kunstimuuseum

Punta del Este - Punta Ballenas

Lõpetuseks tahaksin mainida Uruguay kõige kuulsamat vaatamisväärsust, mis on minu arvates üks ilusamaid ehitisi Lõuna-Ameerikas. Uruguay tuntuima kunstniku Carlos Páez Vilaró kunagisest suveresidentsist ja töökojast on tänapäeval saanud Casapueblo kunstimuuseum ja hotell. Hoonekompleks seisab uhkelt kalju otsas ookeani kaldal. Selle meistriteose ilu ja originaalsust on raske sõnadesse panna. Omanäoliste ja voolavate vormide ning ümarate ja ebaloogiliste joontega meenutab hoone arhitektuur samal ajal nii Gaudí ehitisi kui ka Kreeka või Araabia stiilis valgeid maju. Kui muid paiku võib reisikavast soovi korral välja jätta, siis Casapueblo võiks olla must-see-koht absoluutselt kõigile.

Lennunõu

Mauri Saarend Estraveli lennundusekspert

Lõuna-Ameerika väiksemate riikide hulka kuuluva Uruguay pealinn Montevideo lennuühenduste rohkusega just ei hiilga.

Siiski saab sinna mõnel nädalapäeval lennata otse Madridist (ainsa Euroopa linnana). Air Europa lendudel algavad edasi-tagasi pileti hinnad umbes 650 eurost.

Muidugi tähendab Tallinnast omakorda Madridi lendamine veel üht lisaümberistumist ja vähemalt 250 lisaeuro kulutamist.

Kokkuvõttes veidi soodsam tuleb marsruut läbi USA. American Airlinesi hinnad algavad 750 eurost (edasi-tagasi Tallinnast), aga enamasti on tarvis arvestada kolme ümberistumise, märkimisväärse ajakulu ja elektroonilise USA reisiloa vajalikkusega. Täiendava lisatasu eest võib USA-s (nt New Yorgis ja/või Miamis) pikemalt peatuda, seda on nii pika marsruudi korral kindlasti mõistlik teha.

Kaalumist väärivad ka teised lennujaamad Ladina-Ameerikasse sisenemiseks. Argentina pealinn Buenos Aires ei asu Montevideost palju kaugemal kui Helsingi Tallinnast ja sealt saab Uruguaysse sõita ka laevaga.

Buenos Airese lennud pole küll odavamad kui Montevideo omad, aga pakkumist on rohkem. Turkish Airlinesi või Lufthansaga võib Tallinnast ühe ümberistumisega kohale jõuda.

Jaga
Kommentaarid