Foto esitab seda väga habrast hetke, mil inimene tunneb end justkui objektina – ta elab läbi nn mikroskoopilise surma, temast saab tõepoolest viirastus. Ka fotograafid kardavad sellist surma ja sellest tulenevadki nende ponnistused selle nimel, et foto elama panna: inimesed pannakse poseerima, otsitakse uut tausta, kasutatakse aksessuaare. Fotografeeritav ei tea sageli ette, mida tema fotoga tehakse: kas see saadetakse muuseumisse, pannakse kartoteegi ja hakatakse tõlgendama vms.

2013. aastal võttis ERM vastu väga eriilmelise ning põneva fotokogu. Fotod on teinud 1980.–1990. aastatel Jaak Eelmets peamiselt Ida-Virumaal (Jaak Eelmets oli Toila kalurikolhoosi Oktoober kunstitöökoja fotograaf ja päevapiltnik). Kogus on üle 5000 foto, mis esindavad mitmekülgselt toonast ajastut.

Selfie'de eelkäija, portreefoto, on alati olnud üks populaarsemaid pildistamise liike. ERMi koguhoidja Siret Saar on pannud kokku valiku Jaak Eelmetsa tehtud portreefotodest, millest nii mõnigi sisaldab ka visuaalset jutustust.