Eesti Rahva Muuseumi rändnäitus tutvustab soome-ugri ja samojeedi rahvaid, keda seob omavahel keelesugulus. Stendinäitus koosneb lühikestest ülevaatlikest tekstidest iga uurali rahva kohta eraldi ning erinevatel aegadel tehtud fotodest. Valdav osa näitusepilte on pärit ERMi fotokogust ning tehtud ERMi teadurite ja fotograafide poolt. Seevastu üksikud vanemaid fotosid on saadud vahetusena Soomest, Venemaalt, Ungarist või siis Eesti noorema põlvkonna uurijate erakogudest.
Meeleolukate piltide keskmes on soomeugrilased oma igapäevastes tegevustes neid ümbritsevas keskkonnas. Näituse eesmärk on näidata, et soome-ugri ja samojeedi rahvad on põlisrahvad ning põlistel kommetel on nende kaasaegsel arengul ja selle kulgemise omapäral oma kindel koht. Tegemist on osaga maailma kultuurilisest mitmekesisusest, mille vastu Eesti Rahva Muuseum on tundnud huvi alates oma loomisest, ning mis on meile emotsionaalselt kõige lähemal.

ERMi Sõprade Seltsi eestvedaja Sirje Madissoni sõnul on teekond olnud täis toredaid kohtumisi näitust saatvatel teabepäevadel. Lisandunud on uusi sõpru ja häid mõtteid tulevikuks. Kõikide teel oldud aastate jooksul on näitust toetanud ka Eesti Kultuurkapital.

Näituse juurde kuulub ERMi ja Regio koostööna valminud soome-ugri ja samojeedi rahvaste asualade kaart ühes uusima infoga nende rahvaste arvukusest.

Näituse on koostanud Svetlana Karm, Indrek Jääts ja Laur Vallikivi ning kujundanud Jane Liiv.