Mida tähendab termin SPA?

Sanus Per Aquam” — tervis vee läbi — see võtabki lühidalt kokku SPA kontseptsiooni.

SPA, eesti keeles spaa — see on koht, kus teie keha saab tõelise hoolitsuse ning teie hing täieliku rahulolu. Spaa on kuurort, kus loodus on teie tervise teenistuses.

SPA termin ja tähendus tuleneb Vana–Roomast, kus rooma leegionärid pärast lahinguid oma haigustest kurnatud kehade turgutamiseks võimalusi otsides avastasid kuumaveeallikad. Soe vesi leevendas valu ning parandas enesetunnet. 14. sajandil leidis oma “eesmärgi” belgia linnake Spa, mis tänaseni on suur spaakeskus. Tänaseks leidub spaakeskusi kõikides Euroopa riikides, Ameerikas, Kagu-Aasias ja Aafrikas.

6-10 päeva spaakuurordis tagab teile vähemalt pooleaastase hea enesetunde, vabastab teid stressist ja väsimusest, aitab organismil taastuda pärast sünnitust või operatsiooni, kaalus alla võtta ning isegi suitsetamisest loobuda. Enamik spaakeskusi pakub protseduure, kus kasutatakse kõiki (mere)vee hüvesid ja nimetatakse seda talassoteraapiaks. “Talasso” tähendab kreeka keeles merd.

Talassoteraapia on merevee, ravimuda, vetikate, liiva, kivide ja merelise atmosfääri kasutamine ravi ja profülaktika eesmärgil.

* Merevesi, mis soojendatuna 33-34 C-ni , omab enneolematuid raviomadusi.

* Merevetikad, millest enamkasutatud on puna-, pruun- ja sinivetikad, sisaldavad endas tohutul hulgal inimesele vajalikke mikroelemente, nagu jood, kaalium, kaltsium, väävel.

Kosmeetikatööstuse tooraineks kasutatakse merevett, mis asub kuue meetri sügavusel ja vähemalt 450 meetri kaugusel kaldast. Tänu tipptehnoloogiale on võimalik tooraine konserveerimine ja säilitamine muutumatuna pika aja jooksul, nõnda on toimeained meile kergesti omastatavad. Vetikad aitavad organismist jääkaineid välja viia, stimuleerivad naha uuenemisprotsessi, pärsivad organismi vananemist. Kokkuvõtlikult on talassoteraapia profülaktiline ravimeetod, kus kasutatakse looduse ja meditsiinilise tehnoloogia koostoimet inimese tervise püsimise nimel.

Eksisteerivad spaad, kus ravitakse mitmeid kroonilisi haigusi, nagu näiteks nahahaigused (psoriaas, neurodermiit, ekseem), hingamisteede- ja närvisüsteemi haigused, samuti reumat, liigesehaigusi.

Spaakeskus pakub alati erineva valiku massaaže: klassikaline rootsi massaaž, lõdvestav või spordimassaaž, järjest võidavad populaarsust eksootilised massaažid nagu jaapani erinevad massaažiliigid, hiina punktmassaaž ja tai massaaž, kus massöör kasutab oma põlvi ja küünarnukke. Mida täpselt valida, seda otsustatakse koos raviarstiga, kelle konsultatsioon kuulub spaateenuste hulka. Kuid kindlasti saavad arvestatud ka inimese enda soovid ja eelistused.

Spaakuurortide tavapärased protseduurid on:

· Lõdvestav massaaž, kus rahulikus tempos masseeritakse teie keha sõrmedest varvasteni, unustamata nägu ja pead. See massaaž teostatakse kasutades toitvat kreemi või aroomiõli.

· Jacuzzi — paarikümne minuti jooksul saate hüdromassaaži soojas merevee vannis.

· Massaaž “vihma all” — käsimassaaž sooja dušši all lebades.

· Veealune massaaž — lebades soojas vannis masseeritakse teie keha veealuse survejoaga.

· Tai massaaž — on üha populaarsust võitev massaaž, mis põhineb vanal budistlikul metoodikal, mida siiani kasutatakse kloostrites. See on nn “atleetliku” alatooniga massaaž, kus massöör kasutab oma põlvi ja küünarnukke ning see eeldab masseeritava aktiivset osavõttu.

· Shiatsu — iidne idamaade massaažitehnika, kus tugeva surve läbi saavutatakse lihaste suurepärane lõdvestumine.

· Merevetikate maskid ja mähised.

Ameerikast alguse saanud nn Day SPAd annavad võimaluse ka kiireks turgutuseks. Tihti asuvad sellised päevaspaad spordikompleksides või hotellides; sisuliselt on need kombinatsioon ilusalongist ja massaažikeskusest, kuhu klient võib tulla terveks päevaks, et lõõgastuda ja puhata. Valida võib veeprotseduuride, erinevate massaažiliikide, näo- ja kätehoolduse seast endale sobivad. Ka ilusalongid on lisaks tavaprotseduuridele hakanud pakkuma spaa-kehahooldusi, mis sisaldavad endas üle keha koorimist meresoola sisaldava tootega, massaaži ja mähist kreemi või geeliga, kus toimeaineteks vetikad või meremuda. Sellisest mähisest (temperatuuril 38-39 C) on inimese nahk võimeline 20 minuti jooksul omastama kõik talle vajalikud toimeained. Taustaks loomulikult rahustav meremuusika.

Väikese spaa-atmosfääri saab tegelikult igaüks oma kodus luua, kasutades vannis või duši all mereliste toimeainetega kosmeetikume. Neid on meie turul piisav hulk, vannisooladest kehakreemideni välja. Kuid kui eesmärgiks on organismi põhjalik turgutamine, tasub külastada tõelist spaakeskust.