Veetka talu on raske leida – see asub Võrumaa laiade laante ja kopsakate kuplite vahel peidus. Lähimate naabriteni on kaks kilomeetrit. See, kes siia tuleb, leiab ennast justkui teisest maailmast – siin on vabalt hingamise ja eneseotsimise maailm. Ümbritsev looduskeskkond lummab oma ilu ja uhkusega ning pakub hingekosutavat vaatepilti. Siin kohtub muinasjutt tegelikkusega ja legend tänapäevaga.

Veetka vana talukoha saatus ja ajalugu on kirev nagu sügisene metsapilt. 1867. aastal Karula mõisast müüdud talul on olnud peremehi, rentnikke ja lihtsalt elanikke. Seal on tegeletud loomade, teravilja ja metsa kasvatamise ning niisama jõude seismisega. Praegused omanikud toimetavad siin alates 1990. aastast.

Veetka talu on Metsamoori kodu. Metsamoori nimi pärineb ajast, kui Irje Karjus koos mehe Andy Karjuse ja selleks ajaks sündinud lastega end Veetka talukohta sisse seadis. Pere leidis, et kõike seda ilu, mida Võrumaa loodus pakub, on patt ainult enesele hoida. Nad lõid kodu lähedale jõuluraja mitmete metsateede ja sihtpunktidega. Rajal oli ka lõkkeplats, kus Irje Karjus, taimelehtedest parukas peas, istus ning ootas jõuluraja läbi tallanud lapsi kuuma teega. See oli ajal, mil Eestis jõulumaid veel eriti ei olnud. Veetka võis olla üks päris esimesi. Nüüd ongi Veetka tuntud kui Metsamoori kodu.

Veetkal korraldatakse nii elamusretki kui ka tervist ja elujõudu toetavaid teemalaagreid, näiteks „Suurt taimetarkuse laagrit“, ning loodusgurmee piknikke. Lastel on võimalus avastada Metsamoori Pisipõnnirada.

Metsamoor on tuntud taimetark, kelle sulest on ilmunud mitu ravimtaimede teemalist raamatut. Ta iseloomustab igat aastaaega taime kaudu.
• Suvi on RAUDROHI – tugev põhjamaine taim, kes annab elujõudu ja vastupanuvõimet, mida tuleb suvel talveajaks koguda. Raudrohu kui sõbraga suheldes õpib inimene olema tugev ja jagu saama väsimusest.
• Sügis on KIKKAPUTK – peaingli saadetud Angelica archangelica, kelle iga sentimeeter on kulda väärt. Sügis on aeg tema seemnete ja juurte kogumiseks. Inglijuur hoiab soolestiku korras, annab vastupidavust, soodustab rakkude taastumist ning on afrodisiaakum.
• Talv on ANGERVAKS – keha ja hinge soojendava ning palavikku alandava toimega looduslik antibiootikum. See vägev taim on hea neile, kellel on pidevalt kiire, ent just talvel peaksime toimetama rahulikus rütmis.
• Kevad on NURMENUKK – armastusejumalanna külvatud taim. Ta sobib neile, kes tunnevad, et peavad üksi kõigega hakkama saama ning kel on probleemid seoses armastuse puudumisega.

Metsamoori lihtne positiivselt mõtlemise nipp:
Tõused hommikul üles ja ütled endale: nii ilus kohv, nii ilus saabas, mulle meeldib see hall tinakarva taevas, selle bussi peal on nii ilus puhas triip, mitte et see buss on nii porine. Kasutad lauseid “See on ilus…” ja “Mulle meeldib see…” – igas asjas on ju alati võimalik midagi positiivset leida.

Metsamoor Irje Karjus