Hiiumaa aktiivne eluolu on koondunud mere äärde, kuid põnevaid maastivorme leidub saarel mujalgi. Saare keskosas laiuvad sood ja rabad ja sinna jääb Hiiumaa suurim, Pihla-Kaibaldi looduskaitseala. Siiski on sellel märjal maal ka kuivemaid kohti. Pihla rabast põhjapool laiuvad põlised nõmmemännikud, mille valge samblikuga kaetud metsaalused ja liivased teed mõjuvad kutsuvalt nii seenelistele kui ka niisama matkajatele.

Männiku keskel asub ligikaudu 12 hektari suurune liivik - Kaibaldi nõmm. See on Eesti suurim lahtise liivaga ala, kuhu sattudes tekib tunne justkui oleksid ootamatult sattunud mingisse nõiduslikku maailma.

Foto: Vikipeedia

Kuigi liivik mõjub väga looduslikuna, on eriilmeline maastik siin inimtegevuse tulemusena. Selle tekkepõhjuseks oli ulatuslik metsapõleng II maailmasõja ajal. Hiljem kasutati ala Nõukogude armee poolt tankide harjutusväljakuna, mis põhjustas uusi põlenguid ning takistas taimedel kasvamist. Nii kasvabki liiviku ümbruses vaid kolm liiki: mänd, kanarbik ja võnkvars.

Pihtla-Kaibaldi looduskaitseala loodi 1998. aastal, et muuhulgas hoida seda poolenisti inimtegevuse tõttu tekkinud ainulaadset looduskooslust ja Eesti suurimat liivikut. Umbes 12-hektarisele harjutusalale ei ole kasvanud mände ning seepärast näib see kuiv asustuseta ala erakordselt tühi ja maaliline. Kaamerasilm ei ole sellist avarust veel kinni püüdnud – väikse kõrbe kogemiseks tuleb ise kohale minna.

Pane tähele:
Kuival ajal on nõmm erakordselt tuleohtlik! Tule tegemine nõmmel on keelatud.