Tegelikult võib droonivideo abil võib näha enamatki, kui kohapeal maad mööda ringi liikudes.

Vaikses ookeanis asuval ja Tšiilile kuuluval üksikul Lihavõttesaarel elab 2017. aasta seisuga umbes 7750 inimest, keda on tunduvalt vähem, kui seal käivaid turiste. Suurim vaatamisväärsus on vulkaanilisest kivimist raiutud üleelusuuruses inimkujud ehk moai´d. Suured inimkujud on kivisse raiutud Lihavõttesaare ehk kohalikus keeles Rapa Nui elanike poolt 1250 kuni 1500 aastate vahel ning on rapanuilaste esivanemate sümbolid. Pea pooled kujudest on siiani Rano Raraku jalamil, kuid enamik on viidud saare erinevatesse paikadesse kiviplatvormidele (tseremooniapaikadele), mida kutsutakse ahudeks. Saarel on umbes 900 inimkuju ning umbes 300 tseremooniapaika.

Kuidas kujud Rano Raraku mäe jalamilt erinevatesse kohtadesse transporditi, on jäänud siiamaani mõistatuseks, ehkki selle kohta on välja pakutud erinevaid teooriaid.

Ühe teooria järgi veeretati hiigelkujud, millest suurim kaalub üle 80 tonni, oma kohale palkidel, teine teooria kirjeldab kujude kohalevinnamist köitega neid n-ö “sammuma” pannes ehk küljelt küljele kõigutades. Kohaliku legendi järgi kõndisid kujud vulkaani jalamilt oma õigetesse paikadesse muidugi ise.

Nende kujude ja muu saarel leiduva kohta leiad netist põnevat lugemist tundideks. Kui sul on siiski võimalus saart oma silmaga kaema minna, siis Lihavõttesaare turismiamet pakub välja viis tähtsaimat vaatamisväärsust, mida nii kaugel maal tasuks kindlasti külastada.

1. Rano Raraku kivimurd

Just siit on enamik 900-st moaist pärit. Kivikujud murti Rano Raraku vulkaani jalamilt kivimurrust.

2. Anakena rand ja Ahu Nau Nau

Anakena on üks kahest koralliliivasest rannaribast muidu kaljusel saarel, seda kohta näeb ka üsna video alguses. Ahu Nau Nau on seitsmest raidkujust koosnev kompleks, kus kujud seisavad rannas seljaga ookeani suunas.

3. Ahu Tongariki

Ahudest kõige olulisem saarel on Tongariki, kus on 15 Lihavõttesaare kuulsat inimesekujulist raidkuju.

4. Rano Kau vulkaanikraater ja Orongo

Rano Kau kraatrisse on kogunenud vesi ja moodustunud omapärane väikeste saarekestega soo. See on ka üks kolmest olulisimast mageda vee allikast saarel. Kohe vulkaani juures asub hävinud tseremoniaalne küla Orongo ja sealsamas lähedal on ka uuema aja ehitis — rahvusvaheline lennujaam.

5. Terevaka

Mauga Terevaka on kõrgeim tipp (507,4 m) saarel ja saare kolmest kustunud vulkaanist noorim, mis purskas viimati sadu tuhandeid aastaid tagasi.

Video võttis üles Planetphoto kokkupandava multikopteriga “Black Snapper”.

Allikad: PlanetPhoto, Wikipedia, EasterIslandTourism