Sri lankale reisides on põhjust meenutada, et inimesed näevad sama asja alati erinevalt. Sõites bussiga läbi Sri Lanka sattusin juttu ajama oma naabri Vincentiga, kes oli vanuselt nii umbes viiekümnendates ja ma arvasin esklikult, et meid huvitab ühiselt kõige rohkem see, kuidas suured ja tuntud brändid on jõudnud ka Sri lanka linnade peatänavatele. Kuid teda huvitas kaubanduskeskuste ja suurte poodide vohamise juures hoopis sügavam sotsiaalne taust. "Tänapäeval," ütles ta, "käivad naised toitu ostmas supermarketist, ja mitte ei käi seda põllult korjamas."

See oli minu jaoks natuke ootamatu vaatenurk, aga mingis osas, nagu me ühiselt nõustusime, oli moodsa kaubanduse tulek hea.

Sri Lankas on muutused kõikjal. Metsikult ilus maa elas üle kodusõja, mis lõppes 2009. aastal ja taastab nüüd enda mainet turvalise turismisihtkohana.

Supermarketid, puhkekeskused, uued teed ja tipphotellid kerkivad kõikjal. British Airways alustas aprillis ka otselende peale 15-aastast pausi.

Meie reisisime Gallesse Sri lanka lõunatipus, mis on tänu uuele maanteele pealinnast Colombost vaid 90 minutise sõidu kaugusel. Varem kulus sama maa läbimiseks kolm tundi.

Linn asutati portugallaste poolt 16. sajandil ja langes hollandlaste kätte 1640. aastal. Et kaitsta oma võitu, püstitasid hollandlased bastionide ja müüridega kaitse-ehitised poolsaare ümber ja sellest moodustunud Galle kindlus on nüüd UNESCO maailmapärandi nimekirjas. Seda vaatamisväärsust külastavad ka kõik sinnakanti sattuvad turistid.

Minu peatuskoht seal oli hotell Galle Fort, mis on rajatud endisesse kalliskivikaupmehe residentsi.

See väike hotell on oma mõnusa sammastega siseaia ja basseiniga üks Sri Lanka armsaimatest hotellidest. Selle terrassibaar on muidu unises linnas ööelu nautijate üks lemmikutest ja just seal kohtusin ma ka hotelli mänedžeri Oliveriga, kes oli saabunud Londinist, Hackney linnaosast.

Tema oli ka üks neist paljudest sisserännanutest, kes oli tulnud läbipõlenud profina siia rahulikumat kohalikku elu nautima ja temaga tuleb nõustuda, et stressi ravida saab siin tõesti hästi.

Päeva jooksul kohtusin ma ka teiste reisijatega, kes jalutasid rahulikult kaitsevallidel, iidsete templite juures, kirikutes ja mošeedes, aga ka juveelipoodides, kunstigaleriides ja kriketimatšidel.

Õhtusöögi võtsime ühes katuserestoranis, kus serveeriti värsket meretoitu ja näha oli ka India ookeani - restoran asus piisavalt kõrgel.

Aga siin on ka mõned atraktsioonid ja distraktsioonid ehk tähelepanu kõrvaletõmbajad väljaspool turvalisi kindlusevalle. Mirissa sadamast väljuvad vaala- ja delfiinivaatlusreisid, sadamasse on Gallest 40 minutit sõitu. Sinivaalad näitavad end detsembrist aprillini. Tuleb arvestada, et liiklus Galle ümbruses on üsna närviline ja kõikjal jääb ette liiga aeglaselt liikuvaid mootorrattureid või liiga kiiresti närviliselt süstivaid tsikliste, lisaks ettekeeravad bussid, tuk-tukid ja jalgrattad. Parem on võtta auto koos juhiga, kui ise närve rikkuda.

Unawatuna rand ja kalurid.

Stressivaba 15-minutise tuk-tuki sõidu saab aga Unawatuna rannakuurordisse, mis on populaarne pikemat aega puhkavate turistide seas. Rannapuhkajad ning surfarid naudivad kohalikke soodsaid külalistemaju, kust saab minna romantilisele kuuvalguse-õhtusöögile rannaliivast kaevatud laua ja toolide taha.
2007. aastal avati ka suurejooneline kuurort The Fortress, mis on samuti mõnekümneminutise teekonna kaugusel Gallest ja ümbritsetud kaitsemüüridega, nagu Galle isegi.

Otse rannal asuvad numbritoad on astmelises ehitises, luksuslikumad toad ka omaette basseinidega. Tipptasemel teenindus ja köök konkureerivad edukalt luksust otsivate reisijate valikutes, meelitades puhkama Tai ja Dubai kõrval ka Sri Lankale.

Hotelli on kritiseeritud 14 500-dollarise magustoidu serveermise eest, mis pidavat olema maailma kalleim. Šokolaadi-šampanja kokteil serveeritakse koos kalliskiviga.

Sri Lanka turismitööstust puudutab ka vastuoluline olukord kohalikes seadustes. Human Rights Watch juhtinud tähelepanu 5676-le inimeste kadumisjuhtumile, ja terrorismiennetuse aktile mis lubab igaüht kinni võtta ilma kohtuotsuseta kuni 18 kuuks. Inimõiguste organisatsiooni Aasia juht Brad Adams soovitab turistidel seda meeles pidada.

Ükskõik kuidas ka nende reeglitega poleks, on inimesed seal väga õnnelikud, kui turistid tagasi tulevad ja neid oodatakse tulevikus aina rohkem. Uued hotellid ja restoranid, mis kerkivad igal pool ainult kinnitavad seda.

Kuidas kohale jõuda

British Airways lendab kolm korda nädalas Gatwickilt Sri Lankale läbi Maldiivide. (Saab ka muude lennufirmadega läbi Amsterdami ja Abu Dhabi või läbi Frankfurti).

Kus ööbida ja mida teha

Galle Fort Hotel (galleforthotel.com), hinnad algavad 200 dollarist; The Fortress (thefortress.lk) alates 350 dollarist. Galle võib olla hea sihtkoht rannapuhkuseks, kuid Sri Lanka gegraafiline mitmekesisus tähendab, et igasugused seiklused on võimalikud. Saare keskosas asuv Nuwara Eliya on linn mägedes, mida ümbritsevad teeistandused. Sigiriya kaljukindlus on täiesti unikaalne vaatamisväärsus järsu kalju otsas; vana pealinn Kandy meelitab paleede ja templitega, millest ühes asub ka Buddha hammas; praegune pealinn Colombo muutub tasapisi moodsaks turismimagnetiks lukshotellide, hästi renoveeritud kvaliteetsete restoranide ja väikepoodidega.

Turvalisus

Tasub vältida igasuguseid poliitilisi kogunemisi, muid piiranguid pole välisesindused saareriigi kohta andnud (Eesti välisministeerium soovitab vältida põhja- ja idaprovintse - toim).Kohalikud on sõbralikud ja külalislahked turistide vastu.

Sri Lanka põhja- ja idaosa pole samuti enam turistidele suletud. Põhjaosas armee poolt ehitatavates Nanthi Kadali laguuni puhkemajades ei soovita Brad Adams ööbida, kuna ÜRO hinnangul tapeti sealkandis armee poolt kümneid tuhandeid tsiviilisikuid ja arenduse omanikud on otseselt või kaudselt endised militaar- ja valitsustegelased.

Jaga
Kommentaarid