Blackout-õhtusöögi kontseptsioon sündis 2014. aastal Kopenhaageni restoranis Amass, kus keset õhtusööki kadus elekter. Töö pidi aga jätkuma ja õhtu veedeti küünlavalgust ja tulel küpsetatud toite nautides.

Üheks eriliseks õhtuks lülitas ka Fotografiska elektri välja ja restoranis valmistati toitu kasutades vaid suitsu, sütt ja elavat tuld. Menüü koostamisel oli üks kriteeriume ka see, et tooraine varajasemad etapid nagu selle kasvamine, säilitamine ja töötlemine oleksid võimalikult elektrivabad.

Õhtusöök toimus samal ajal Maa tunniga, mis on rahvusvaheline aktsioon loobuda elektri kasutamisest tunni aja jooksul, kell 20.30–21.30. Aktsiooni organiseerib Maailma Looduse Fond.

„Menüüd planeerides avastasin end taaskord mõtlemas, kuivõrd elektrist sõltuvad me köögielus oleme. Blenderid, induktsioon, külmikud jne. Unustusse on vajunud köögiviljad, mis pole kasvanud kasvuhoones lampide toel, lihunikud, kes töötlevad liha käsitsi, joogimeistrid, kes pudeldavad enda joogid oma rammu kasutades“, rääkis Fotografiska toidu hing ja jätkusuutliku restorani eestkõneleja, Peeter Pihel.

Juba restorani trepist üles minnes oli tunda elava tule hõngu, sest kamin küdes. Restoranisaali ennast valgustasid kümned küünlad. Kogu õhtusöök toimus meeldivas poolpimeduses, kus oli raske täpsemalt näha enda ees taldrikul olevat rooga. Aga see-eest tundis hästi lõhna - kõigi toitude aroom oli lihtsalt oivaline. Ilmselt lõhnataju kompenseeris nägemismeele puudujäägid.

Eriõhtusöögil sai proovida kaheksat erinevat rooga, kusjuures mõned roogade koostisosad olid kasvatatud restorani oma katuseterrassil.

Õhtu kõige huvitavam roog oli eelroog nimega Binbröd. See on rootsi leib, mida küpsetatakse lõkke kohal oksal - tainas mähitakse ümber oksa ja pannakse tulele. See suupiste on Rootsis väga populaarne matkajate ja laagriliste hulgas. Restorani kokk käis spetsiaalselt selleks roaks sobivaid oksi samal päeval metsast toomas, nii et leival oli juures mõnus „metsamaitse“.

Vaata fotodelt, mida põnevat sai õhtusöögil maitsta. Peab ütlema, et elaval tulel või sütel valmistatud toit maitseb ikka hoopis teistmoodi kui elektri abil valmistatud toit. See oli kindlasti elamus, mida tahaks uuesti kogeda.

Jaga
Kommentaarid