1. Millised on selle talve kõige populaarsemad reisisihtkohad?
Aasta 2013 oli selles mõttes eriline, et kogu aasta kokkuvõttes tõusis eestlaste number üks lemmik puhkusekohaks Türgi. Eelnevatel aastatel on ikka eesotsas olnud Egiptus, kuid rahutud ajad on sundinud eelistustes korrektuure tegema ja reisiks teisi sihtkohti valima. Kuna suvereiside lemmik Türgi aga pole populaarsust kaotanud, ongi just see riik aasta kokkuvõttes esimeseks kerkinud.

Aasta viimasel kuul ja uue aasta algul on Egiptusesse reisimine taas hoo sisse saanud, kuid hoolega uuritakse ka teisi võimalusi. Kui Tenerife on juba tuntud perepuhkuse lemmik, siis järjest julgemalt küsitakse reise Iisraeli tuntuimasse kuurortisse Eilatisse, mis on Egiptusele klimaatiliselt kõige lähedasem alternatiiv. Väga hästi on läinud reisid Marokosse ja eriti Dubaisse, millest viimane on just möödunud aastal ja sel talvel tõelist tähelendu tegemas. Kaugematest sihtkohtadest on endiselt populaarseim Tai, palju reisitakse ka Indiasse.

Mis puudutab 2014. aasta suvehooaja reise, siis siin ei ole Türgile vastast — esikoht varajase tellija hinnaga reiside müügis on kindlalt tema päralt. Järgnevad Kreeka saared, Hispaania puhkusepiirkonnad (Mallorca, Costa del Sol, Costa Brava) ning Bulgaaria, mis oli vähemalt Go Travelis eelmisel aastal väga suur müügitabelis tõusja. Tänavu on väga populaarsed olnud ka otsereisid Tuneesiasse, mis pika pausi järel nüüd taas toimuvad.

2. Kuhu ja kui palju eestlased üldse reisivad? Lisaks neile popimatele kohtadele nagu Egiptus ja Türgi?
Tundub küll, et eestlased on hakanud julgemalt kaugemaid sihtkohti vallutama. Lennupiletite müügis on kõrgemale kerkinud päris põnevaid sihtkohti: tavalisemate USA ning Tai ja India kõrval näiteks Singapur, Austraalia, Brasiilia, Malaisia, Indoneesia, Dominikaanid jt.

Samuti võib öelda, et 2013. aasta oli väga hea seiklusreisiaasta — meie seiklusreiside müük kasvas mullusega võrreldes peaaegu kaks korda. Ka selleks aastaks ootame elamus- ja seiklusreiside müügis korralikku kasvu, sest reisivalikus leidub põnevaid sihtkohti, kuhu omal käel on keerukas reisida: näiteks Gröönimaa, Teravmäed, Namiibia.

2014. aastal on toimumas ka mitu päris erilist rühmareisi. Just nüüd on üks meie rühm Jaapanis sumoteemalisel reisil, mille tipphetkeks oli 8. veebruaril toimuv Baruto errumineku- ehk patsilõikamise tseremoonia. Mai algul saadame seltskonna popkultuurihuvilisi New Yorki, kus Mihkel Raud neid selle linna teistmoodi vaatamisväärsustega tutvustab. Põnevaid elamusreise on plaanis veel, aga vara on kaarte avada!

3. Meil koos elukaaslasega on plaan minna puhkama Taisse — kas soovitate osta terve puhkusepakett või pigem ainult lennupiletid ja ise ringi rännata?
Puhata tuleb ikka nii, nagu endale meeldib! Kõige lihtsam ja ilmselt ka soodsaim on muidugi osta valmislahendus. Pakkuda saame näiteks pakette Pattayasse, mille hinnatase Touresti reisimessi ajal algab 893 eurost. Samas on lennud siis algusega Riiast ja Taškendi kaudu, nii et suurema mugavuse otsijale sobiksid võib-olla paremini Finnairi lennud ja seega omal käel reisi kokkupanek. Kuna Tai on turistide seas väga populaarne, hinnatase kohapeal on väga madal ning inglise keeles on võimalik suhteliselt kergesti hakkama saada, on Taisse üpris lihtne reisi planeerida.

Kui eelistad omal käel marsruuti ja majutust valida, on hea teada, et alates tänasest kuni 27. veebruarini pakume ka Finnairi lende messihinnaga: Bangkok alates 659 €, millele lisandub siselend nt Phuketi (u 150–200 € edasi-tagasi). Finnairiga on kindlalt kõige mugavam ja sujuvam Aasiasse lennata, nii et tasub kaaluda ka teiste sealsete sihtkohtade puhul! Majutuse võib kas või hiljem juurde osta, et oleks aega rahulikult variante võrrelda. Ja olgem ausad, tegelikult ei juhtu midagi ka siis, kui Tais majutust üldse mitte kogu reisiks kohe ära broneerida. Võib broneerida näiteks kaheks esimeseks ööks ja jätta ülejäänud aeg seiklemiseks. Tai kuurortides leidub väga soodsaid ja suures valikus rannabungalosid, mereäärseid villasid ning hotelle, seega kohapeal majutust leida pole keeruline. Kui igav hakkab, võib vahepeal paariks päevaks ka mõnda naaberriiki põigata — näiteks Kambodžasse.

Ühe idee viskan veel õhku — kuna Tai pole ainult rannapuhkuse maa, vaid sealt leiab ka palju muud põnevat, siis võib-olla kaaluda hoopis pisikeses rühmas reisimist? Sügisel korraldame ühe sellise ringreisi ja rannapuhkuse, kus ühe reisi jooksul saab näha nii Tai põhjaosa kui ka Bangkoki ja Pattayat. Sõidame öörongiga, ronime Doi Suthepi mäe otsa, jalutame Wat Prathati templis, vaatame elevantide etendust ja orhideeaeda, külastame erinevaid rahvaid ja vaatame, kuidas kohalikud naised metallvõrudega oma kaela pikemaks venitavad. Rohkem infot selle ja teiste sarnaste seiklusreiside kohta saab http://gomaailm.ee/elamusreisid.

4. Kui populaarne on rongisõit Venemaale, on midagi huvitavat pakkuda aprillikuuks?
Reisirong on traditsiooniderikas ühendusviis Eesti ja Venemaa vahel ning rong on Venemaal kahtlusteta liiklusvahend number üks — võiks isegi öelda, et rahvusromantiline transpordiviis. Go Traveliga ühte reisiettevõtete gruppi kuuluva Go Raili rongid peavad mugavat otseühendust Moskva ja Peterburiga. Rongiga on neid vahemaid mugav läbida eelkõige seetõttu, et nii saad sõita kenasti kesklinnast kesklinna. Passikontroll on rongis, välja ei pea minema, lisaks rikkaliku valikuga tax-free pood, maitsvate toitude-jookidega baar Piiteri rongis ja restoran Moskva rongis.

Eriti mugav ongi sõita just Moskvasse — õhtul uinud ühes linnas, hommikul ärkad teises. Rongis on nii istevagunid kui ka 4- ja 2-kohalised kupeed, piletihinna sees on tee ja kohv reisi kestel. Olemas on restoranvagun, mille menüüst on võimalik tellida ka kupeesse. Nii Moskva kui ka Peterburi rongis on saadaval värsked ajalehed, rentida saab tahvelarvutit. Vagunites levib WiFi ning kui arvuti või telefoni aku juhtub tühjaks saama, on seda võimalik laadida istekoha juures asuvast elektripistikust. Peterburi suunal on Go Railil lisaks saadaval soodsad ööbimistega paketid Tallinnast Peterburi või Peterburist Tallinna (sisaldavad rongipileteid ning majutust Tallinna või Peterburi kesklinnahotellis). Lisaks saab Go Railist osta rongipileteid Venemaa ja SRÜ riikide sihtkohtadesse, mida on ühtekokku üle 1300. Võib reisida nagu “2 kanget Venemaal“ — läbi Siberi otse Jaapani mere rannikule Vladivostokki.

Venemaa rongipileteid tellides peab kindlasti arvestama, et piletimüük toimub vaid kuni 45 päeva ette. Seega aprilli me kohe pileteid vormistada ei saa. Indikatiivselt saan öelda, et kuni 24.04 algavad Moskva suuna piletite hinnad ligikaudu seitsmekümnest eurost. Peterburi liinil on Tallinn-Peterburi II klassi pilet u 30 eurot. Aga täpse piletihinna saame öelda siis, kui reisi aeg lähemale jõuab.

5. Mis on Teie kõige eksootilisem sihtkoht?
Meie reisikonsultandid aitavad planeerida ja broneerida reise põhimõtteliselt kõikjale maailmas. Aga kui räägime valmisreisidest, siis praeguses reisikalendris on kindlasti kõige eksootilisemad reisid Teravmägedele juunis ja Gröönimaale juulis. Teravmäed asuvad Nordkapist, mida ekslikult nimetatakse Euroopa põhjapoolseimaks punktiks, veel 640 km põhja pool, kuid hoolimata pooluse lähedusest on ilm seal juunis soe — umbes +2°C. Gröönimaal on veidi soojem (umbes +6°C), lisaks saab seal sõita laevaga jäämägede vahel, tutvuda eskimo kultuuritraditsioonidega ja minna vaalasafarile.

6. Kas GoTravel ümbermaailmareisi pakub?
Oleme ümbermaailmareise korraldanud küll. Kui soovijaid tekib, siis võtame plaani!

7. Kuhu oleks hea lapsega reisida, kõige lapsesõbralikumad sihtkohad? Kuhu soovitate minna lastega kevadisel ajal? Tahaks lastele pakkuda sooja kliimat, palju vett ja mõnusat puhkust. Lõuna-Euroopas vist siis veel ilm ei kannata veeprotseduure?

Sihtkoha valik oleneb ikkagi sellest, mida pere täpselt otsib. Eestlaste lemmikutest tooksin eraldi välja Türgi, kus on laste peale väga palju mõeldud. Lasteklubid ja erinevad tegevused, eelsoojendusega basseinid ja liutorud on olemas igasugusel hinnatasemel hotellides. Väga peresõbralik on Tenerife — eriti kooliealiste lastega, kellele seal on väga palju meelelahutust (El Teide rahvuspark, Loro looduspark, Anaga rahvuspark, klaaspõhjaga paadisõidud jpm) ning ka kliima on meeldiv.

Lõuna-Euroopas Vahemere ääres võib ilm kevadel veel veidi heitlik olla. Aprilli lõpus on õhk juba enamasti soe, kuid tuul võib olla jahe ja mõni päev pilvisem. Maiks on peaaegu kõigis meie reisikorraldajate sihtkohtades juba mõnusalt soe. Meri on veel maiski jahedavõitu, kuid basseinides mütata saab juba kindlasti. Kui väikesed lapsed on kaasas, siis pigem soovitaksingi Vahemere kanti (Türgi, Kreeka saared, Hispaania) reisida just mais või juuni esimesel poolel, kui ilm on veel mõnus. Juulis-augustis võivad temperatuurid küündida 40 kraadi lähedale ja lapsed ei pruugi nii kuuma ilma väga hästi taluda. Väga oluline on siis jälgida, et keegi ei jääks liiga kauaks päikese kätte ja kõik jooksid piisavalt. Ideaalne aeg Vahemere kuurorte külastada on aga september, kus ka meri on suvega üles soojenenud, aga õhutemperatuurid hakkavad jälle meile harjumuspärasemaks langema ehk jäävad enamasti 20–30 soojakraadi vahele.

Aga isegi rohkem kui sihtkohta, soovitaksin ma valida hotelli — kas on eraldi lastebasseinid (kindlasti soojendusega!), kas on lasteklubi ja ühiseid mänguvõimalusi. Hea mõte on valida “kõik hinnas” toitlustus, sest lapsed võivad võõras kohas söögiga pirtsutada ning siis ei lähe väljas söömine kulukaks. Alternatiiv on valida hotell või rendimaja, kus on olemas söögi valmistamise võimalus. Samuti on väga oluline jälgida, et lapsi päikesega ära ei kõrvetaks — mütsike ja korralik päikesekreem on kohustuslikud! Lastega reisimisest soovitan lugeda lisa ka meie blogist, kus on sel teemal põhjalikumalt kirjutatud: http://blog.gomaailm.ee/vaikese-lapsega-reisile.

8. Kuhu oleks parim reisida kevadväsimuse vastu?
Stressivabaks ja kiireks lahenduseks soovitan Tenerifet — ilus loodus, soe ilm, sõbralikud inimesed, turvaline keskkond ja väljakujunenud infrastruktuur. Soodsamaks alternatiiviks on Egiptus, mis nüüd vahepealsete rahutuste järel taas populaarsust on kasvatamas ja kus päikese käes patareisid laadida on kahtlemata väga mõnus. Või kui pakettreis pole sinu teema, siis võib-olla linnareis? Estonian Airi kevadised sihtkohad Split ja Nizza (lennud alates mai algusest) on Touresti ajal soodsa hinnaga (alates 109 € üks suund). Samuti on AirBalticul väga hea valik messihinnaga sihtkohti reisiperioodiga alates 1. aprillist. Soovitaksin näiteks Roomat, Pariisi ja Barcelonat — need kaks linna on alati kindla peale hea emotsiooniga. Messi ajal üks suund alates 98 eurost.

Aga kui talvest on ikka päriselt kõrini, siis soovitan vaadata Touresti lennupakkumistest Finnairi Aasia-lende: Helsingi kaudu on lennuühendused kiired ja mugavad ning sihtkohad-hinnad ahvatlevad (al 529 €). Mind ennast meelitab eelkõige Bali (al 849 €), sest lennuperiood algab just täpselt talvestressi kõrgpunktis märtsikuus ning Bali tundub olema just SEE koht, kus aju võib täielikult välja lülitada ning lihtsalt paradiisi imetleda.

9. Millal tulevad kõige soodsamad reisipakkumised kaugetesse sihtkohtadesse (Ameerika, Tai, Jaapan jne)?
Kindel on see, et enamik Eesti turul tegutsevaid lennufirmasid on väga heade pakkumistega väljas Touresti turismimessil, mistõttu praegu on reisi planeerimiseks ideaalne aeg. Aga mingit muud reeglipära kahjuks ei ole, samuti ei avalikusta lennufirmad oma kampaaniaplaane. Saan vaid anda üldise soovituse, et kauglend tuleb osta vähemalt pool aastat ette. Siis on vabade kohtade saadavus suurem ning leidub ka odavaimal hinnatasemel kohti.

10. Kuidas lükkate ümber arvamuse, et reisibürood võtavad liiga suurt vahendustasu?
Reisibüroo vahendustasu suurus sõltub muuhulgas reisibüroo töökorralduse efektiivsusest, pakutavast teenusest ja teeninduskvaliteedist ning erineb ka reisitooteti. Vahendustasu paistab kliendile välja eelkõige lennupileteid broneerides, kus hinnad võivad erinevates reisibüroodes veidi kõikuda.

Puhkusereiside müügil seab vahendustasu määra reisikorraldaja, kes sellega tagab, et kõik tema korraldatud reisid on erinevates büroodes müügil sama hinnaga. Reeglina on vahendustasu madalam online-süsteemides ja kõrgem reisikonsultandi käest broneerides, kuid online-süsteemist ostes ei ole tihti tagatud järelteenindust, mida reisikonsultant pakub. Meie Go Travelis oleme uhked, et suudame tänu efektiivsele tegutsemisele hoida tegevuskulud madalal ning vahendustasud õiglased.

11. Kas panete reisigrupile (8-10 inimest) kokku ka ekstra meie soovidele vastava paketi?
Jah, paneme ja väga sageli. Meie elamusreiside projektijuht on just täpselt selliste reiside väljatöötamisele spetsialiseerunud. Oleme korraldanud sarnase suurusega seltskondadele (nt ettevõtted, sõprade rühmad) eritellimusel reise paljudesse maailma paikadesse. Näiteks sellised hiljutised marsruudid nagu Rwanda-Uganda-Burundi, Lõuna-India, Etioopia-Keeniasse-Tansaania, Bhutan-Bangladesh jne; peagi on tulemas üks Hiina reis. Paneme kogu reisikava kokku koos grupiga ja täpselt nende huvidest lähtudes, võttes arvesse soovitud reisi aega, inimeste huvisid ja unistusi, päevade pikkust ja programmi tihedust, hotellide taset ja nii kuni reisi hinnani välja. Need, kes sellisel reisil käinud, ütlevad sageli, et see on parim reisimise viis, mis üldse olla saab.

12. Kas teil on ka noortele suunatud reise, kus oleks rohkem pidu ja tantsimist?
Otseselt peoreise me ei ole korraldanud, kuid enamikes tuntumates puhkusekuurortides on väga elav ööelu, nii et lõbutsemisvõimaluste puudumise pärast pole vaja muretseda. Tasub vaid oma eelistustest reisikonsultandile teada anda ja tema oskab soovitada, aktiivsema ööeluga kuurorteid ja peopaikadele lähemal asuvaid hotelle.

13. Kui mul ei ole võimalik reisi kohe välja osta, kas pakute ka järelmaksu võimalust?
Jah, pakume. Meie järelmaksupartneriteks on Liisi Reisilaen ja LHV Järelmaks. Täpsemalt tasub uurida reisikonsultandilt, kes selgitab intressimäärasid ja muud vajalikku.

14. Kuhu soovitate reisida vanemaealistel paaril, kes soovib rahu ja vaikust?
Peaaegu igas tuntumas puhkusesihtkohas on kuurorte, mis on vaiksemad-rahulikumad, ja on ka kuurorte, mis on elavama ööeluga. Hea reisikonsultant oskab sellest ülevaate anda. Samuti oskab reisikonsultant sel puhul soovitada hotelli, mis asub keskuse kärast eemal ja kus poleks kohapeal baari või ööklubi — nii on vaiksed ja rahulikud õhtud garanteeritud. Nii et mina soovitaksingi reisida sinna, kuhu hing ihkab, aga hoolega valida hotelli ja kuurorti, kus peatuda.

Jaga
Kommentaarid