Kui suvel jäi päikeseväest veidi puudu või soovid sügise tulekul veel talveks väge saada, külasta kindlasti Elva raudteejaamast algavat Väikest Väerada. See, veidi alla kolme kilomeetri pikkune metsarada on pikitud täis huvitavaid ja salapäraseid puust kujukesi, millel igaühel oma eesmärk ja jõud. Raja praeguse kujunduse autorid on Mariina Tiidor ja Anni Irs ning nende ideed saagisid välja lisaks neile endile veel mitmed Eesti parimad vigursaagijad. Rada avati 2008. aastal.

Raudteejaam on ka matkakeskus.

Mina sattusin rajale juhuslikult. Olin juba ammu soovinud Elvas matkamas käia, sest seal seal mändide all tundub (ja on ka) palju pisemaid ja pikemaid radasid jalutamiseks ja rattasõiduks. Omamata plaani, kuhu edasi minna, astusin esiteks Elva raudteejaama hoonesse, mis on ka matkakeskus. Seal küsisin lahketelt infotöötajatelt soovitusi. Kuna Väikese Väe tee algas otse teisel pool raudteed, siis oligi otsus tehtud, kuhu minna.

Rada, mida juhivad skulptuurid

Elva Väike Väerada on terviserada, kus on kokku pandud teaduse, kunsti, spordi ja pärimuse valdkonnad ning mis on kohalike seas tuntud kui paik, kus igaüks saab looduse väge tunnetada oma vaimse ja füüsilise seisundi parandamisel.

Rajale minnes haara raudteejaamas asuvast matkakeskusest kaasa kaart koos selgitustega. Kaardil järge ajades on kindlam, et kogemata mõni skulptuur tähele panemata ei jää, sest kujud on tõesti hästi loodusega sulandunud.
Vihtlev neitsi.

Rajal asuvad erinevad puust kujukesed on kõik Eesti muinasjuttude teemalised ja igaühel on oma vägi - nii kutsuvad "Kuuvalgel vihtlevad neitsid" tundma looduse harmooniat ja lubavad rahustavat toimet. Karjapoisi kuju juures saab tasakaalustada närvisüsteemi ja leida probleemidele lahendusi. "Jaagup tüssab Surma" kohas aga tuleb jätta oma halvad mõtted ja koht aitab südame rütmihäirete vastu.

Huvitavad skulptuurid kõrguvad ka sinu kohal.

Väga huvitav sellel rajal on see, et puuduvad tavapärased märgistused ja suunaviidad. Kui oli teeotsi, kus tekkis kahtlus, kuhu edasi minna, siis tuli vaid veidi uurida ja vaadata - uus skulptuur näitas teed. Ja silmad tuleb lahti hoida nii üles kui alla, paremale ja vasakule vaadates - kohe, kui raudteest üle saad.

Paus matkast - Vaikne järv

Lisaks põnevust, lugemist ja uurimist pakkuvatele kujudele, mis ka tervist lubavad, on rajal Vaikne järv, mis minu matka ajal tõepoolest oli vaikne ja peegelsile.
Järv juhtus olema tõesti vaikne ja peegelsile.
Tundus, nagu oleksid kaugel ilmakärast ja saad lasta kogu ümbritseval jõul endasse voolata. See on hea koht kergeks eineks või jalgade puhkamiseks, et siis asuda raja viimasele otsale. Väike Väerada lõppeb Tartumaa Tervisespordikeskuses.
Matk lõpeb siin.

Tagasi võid tulla kas sama teed - sest kindlasti jäi mõni skulptuur märkamata või mõnes kohas istumata. Aga võid ka mööda asfaltteed tagasi jalutada. See on orienteeruvalt 2-3 kilomeetrit ja lookleb metsaäärt mööda. Üsna lihtne järgida.

Uuri lisa siit: Matkakeskus.elva.ee