Kasahstan? Kus see veel asub?

Lähme Shymbulakki — Kesk-Aasias asuvasse suurimasse suusakuurorti. Mille kõrval asub, muide, maailma kõrgeimal laiuv uisuväljak. Lisaks loendamatud matkarajad, populaarsed ka talvel. Tegevust jagub ja mis kõige parem — kuurorti saab soodsalt sõita lausa linnaliinibussiga Almatyst, rääkimata odavatest hindadest kuurordis endas.

Hooaeg algab Shymbulakis enamasti novembri lõpus ning lõpeb märtsi lõpus või suisa aprilli alguses. Kuurort on suur ning sobib ideaalselt nii algajatele kui ka professionaalsetele suusatajatele-lauatajatele.

Mis on Shymbulaki suur pluss? See asub vaid poole tunni sõidu kaugusel Almaty kesklinnast — suurimast linnast Kasahstanis. Hoia raha kokku ja vali mõnus ja mugav majutuskoht linnas, mitte kuurordis endas!

Hinnad Shymbulakis:

Ühe päeva suusapass nädala sees (köisraudtee ja suusatõstuk hinna sees): ca 15 eur täiskasvanud/ca 7 eur lapsed

Ühe päeva suusapass nädalavahetusel (köisraudtee ja suusatõstuk hinna sees): ca 23 eur täiskasvanud/ca 11 eur lapsed

Öösuusatamine (neljapäeviti ja laupäeviti): ca 13 eur täiskasvanud/ca 6 eur lapsed

Varustuse rent:

Alates 12 eurost kuni 22 euroni. Sõltub, mida täpsemalt vaja on: riideid, kiivrit, kindaid, prille, suuski, lumelauda. Ära unusta võtta kaasa passi, mida kuurordis kindlasti küsitakse. Kui sul pole varustuse vedamise vastu väga suurt tõrget, saab kõik asjad rentida veidi soodsama hinna eest ka Almaty linnast. Lisaks saab kuurordis rentida lukuga kapi, kuhu oma asjad turvaliselt jätta.

Oled algaja? Võta julgelt suusatund või lase endale õpetada lumelauatamist. Hind sõltub sellest, kui mitut tundi soovid ning kas lepid grupitunniga võid soovid privaatset sessiooni. Individuaalõpe algab umbes 32 eurost (1,5 tundi). Kõrgeimad rajad Shymbulakis asuvad 3200 meetri kõrgusel. Radasid on kokku lausa 20 km ulatuses. Neli kilomeetrit algajatele, kümme kilomeetrit keskmisele tasemele ja kuus professionaalidele.

Neile, kes suusatamisest põlema ei lähe, asub kohe kuurordi kõrval maailma kõrgeimal paiknev uisuväljak, kus on olümpiamängegi peetud. Medeu uisuväljak laiub 1691 meetri kõrgusel maaliliste mägede vahel. Uisuväljaku juurest saavad alguse ka mitmed matkarajad, mis viivad sind vastavalt soovile kas kauniks kunstiteoseks külmunud kose juurde, kõrgmägedesse kiikuma või lumega kaetud platoosid imetlema. Tegemist on ühepäevaste matkadega, mis on jaotatud vastavalt raskusastmetele. Ja mis kõige parem — pärast tunde ronimist muudkui üles ja üles, on sul võimalus pikalt-pikalt tagasi alla kelgutada! Ära unusta selleks kaasa haaramast pepulauda või lihtsalt kilekotti!

Vaata galeriid Shymbulakist:

Täpsemate detailide jaoks (kuidas Kasahstani saada, mis on üldine hinnatase, kus ööbida jms), kiika SIIA või kirjuta otse abivalmitele wandersellidele SIIN.

Lugesid just Hulkurplika päevikute 33. osa.

Madle Timm on 25-aastane Eesti tüdruk, kes pärast mitmeid lühemaid rännakuid planeedi eri otstesse sai aru, et reisijumal (või kurat) on halastamatu ning tema küüsist on raske lahti rabeleda. Nii otsustas ta seljakoti pikemalt selga kleepida ja mööda ilma hulkuma minna.

Hoia silma peal ka hulkurplika tegemistel