Peloponnesose elanike suurim rikkus on 11 miljonit oliivipuud. Mööda poolsaart ringi sõites tekib üsna kiiresti tunne, et need kõik on võimalik puhkusenädala jooksul üle vaadata. Peloponnesos näeb kosmosest vaadates ilmselt välja kui üks suur oliiviroheline puhmas.

Samal ajal kui Kreeka teises otsas randusid pagulaspaadid, tõmbusid hirmunult eemale päikeseturistid ning kogu riigi majanduse allakäik jättis tööta neljandiku rahvast, hakkas Peloponnesosel Patra lennujaama maanduma järjest rohkem rahvusvahelisi lende ning Ateenast kahetunnise autosõidu kaugusel olev poolsaar muutus üha populaarsemaks puhkusekohaks ka kreeklastele endile, kes ei jaksa maksta oma kodumaa kuulsamatel saartel jaapani ja hiina turistide rahakoti järgi kujundatud hindu.

Ehkki Patra ümbrusesse jääb ka kuurorte, kus kohalikke kuigivõrd ei kohta, on Peloponnesose poolsaar ehe Kreeka, kus elu käib piltpostkaardilikult ilusate väikelinnade randades, kus tavernad pakuvad traditsioonilisi roogi, kus vahel longib vastu isegi mõni eesel ning kus varemeid ja ajalugu on igal sammul rohkem, kui keskmine inimene ühe korraga vastu võtta jõuab.

Kórinthose kanal lõikab Peloponnesose poolsaare Mandri-Kreekast ära.
Kreeklased on kuulsad oma elurõõmu poolest ning naeratused säravad tõesti päikesega võidu igal pool.

Kalamata roheline kuld

Poolsaar on täis kuulsaid nimesid, mille taga peituvad reeglina varemed. Lähemal uurimisel tuleb elavatest ja asustatud kohtadest ette tuttav nimi Kalamata – oliivide pärast.

Kogu Kreekas 143 miljoni oliivipuu saagist osatakse suurepärast õli teha igal pool, aga just Kalamata ümbruse inimesed on need, kes oma erilistelt puudelt nopitud oliive maailmas kõige paremini valmistada suudavad.

Ehkki mitte miski ei viita, et Kalamatas võiks olla midagi ka peale oliivide, ootab seal ees väga mõnus rannikulinn, kus võib kogu puhkuse veeta vaid süües ja päevitades. Ent vähesed raatsivad oma aega sisustada üksnes nii. Peloponnesos on olnud asustatud iidsetest aegadest alates ning märke sellest leiab igal sammul.

Peloponnesose poolsaarel on 250 päikesepaistelist päeva aastas, aga mõnel eriti imelisel päeval, kui vihmapilved siiski taevasse kerkivad, on kõik tänulikud nii vee kui ka vikerkaarte eest.

Vaimustavad varemed

Ehkki kõige kuulsamad on Olümpia ja Epidaurose varemed, on poolsaare põnevaim paik tegelikult Messini – oma aja kohta hiigla­suur linn, mille ilu, rikkust ja külalislahkust ülistasid kaupmehed ja rändurid. Kreeka rändur ja reisikirjanik Pausanias viibis Messinis aastatel 155 eKr ja 160 eKr – tema tekstidest on arheoloogid ja ajaloolased teada saanud, milline elu käis Zeusi templis ja turul, siiani väga hästi säilinud staadionil ja koolis.

Methoni kindlus on teine vaatamisväärsus, mille nägemiseks ajaloo- ja arhitektuurihuvilised hea meelega mõnest rannapäevast loobuvad. Keskajast pärit kindlusel on dramaatiline asukoht neeme tipus ning ehitis on muljet avaldavalt suur.

Kreekas on igal pool lihtne lasta end ajalool kaasa kiskuda, ent Peloponnesosel oleks kahju tänast päeva mitte märgata. Nii et varemete vahel turnimisest väsinud jalgu saab lasta mudida täiesti moodsas, Euroopa parimas luksusspaas. Kohalikel veinidel võib lasta voolata baarides, mille seinad on täis nüüdisaja Kreeka kunsti – antiikskulptuuridele ja sammastele ei ole vähimatki vihjet.

Messini on põneva ajalooga paik, mille on enda jaoks avastanud üllatavalt vähesed turistid.
Jaga
Kommentaarid